Bobbejaan

U bent hier


DOCVILLE 2017 is voorbij, de volgende editie is gepland tussen 21-29 maart 2018. Onderstaande informatie slaat op de editie van 2017.
DOCVILLE 2017 has passed, the next edition will be March 21-29th 2018. The information below refers to the 2017 edition.

Bobbejaan

Regie door Benny Vandendriessche
België | 62 min. | Nederlands gesproken (Engels ondertiteld)

Deze voorstelling wordt gevolgd door een Q&A met de regisseur, Benny Vanderdriessche.

Dit intieme en emotionele portret dat werd gefilmd door zijn zoon toont de zanger, kunstfluiter, acteur, entertainer en Vlaamse cowboy Bobbejaan Schoepen in zijn laatste levensfase. Wat doet het met een mens wanneer je zoals hij zelf zei: “veel verleden hebt, maar weinig toekomst”?

De Belgische entertainer en ondernemer Bobbejaan Schoepen woont in een villa in de Kempen waar hij de gillende mensen in zijn pretpark hoort op de achtergrond. Hij is echter oud en ziek en langzaam maar zeker dooft de eens zo actieve Bobbejaan uit. De documentaire toont hoe zijn vrouw hem met een ontroerende energie blijft verzorgen en zijn zoon die dit allemaal op camera wil vastleggen. Het resultaat is een documentaire die barst van de liefdevolle intimiteit.

De afwisseling tussen de vele archiefbeelden en de amateurcamerabeelden van zijn zoon maken van ‘Bobbejaan’ een aangrijpend portret van een man vol ondernemerstalent, creativiteit maar ook met een gebroken droom. Zijn zoon Tom blijft hopen dat zijn vader zal herontdekt worden, zowel hier als in de Verenigde Staten en met een documentaire als deze is dat zeker mogelijk.


Deze voorstelling wordt voorafgegaan door de korte documentaire

There is something about Parades
(Jan Beddegenoodts / België / 15 min.)


Over de regisseur(s)

Benny Vanderdriessche is een Belgische regisseur die in 2013 debuteerde met zijn eerste langspeelfilm Drift. In België ging de film, net als Bobbejaan overigens, in première op Filmfest Gent. Daarna lag er Drift nog een mooi parcours voor de boeg langs allerlei buitenlandse filmfestivals. De internationale première vond plaats op het A-festival in Busan en op het filmfestival van Mannheim-Heidelberg won Drift zelfs de prijs van de internationale federatie van filmcritici. Vandendriessche had ook een band met Bobbejaan Schoepen, en regisseerde diens laatste videoclip voor het nummer Verankerd.

 

Credits

Producent Tom Schoepen
Montage Tom Denoyette