Oratorium zonder Doel

U bent hier


DOCVILLE 2017 is voorbij, de volgende editie is gepland tussen 21-29 maart 2018. Onderstaande informatie slaat op de editie van 2017.
DOCVILLE 2017 has passed, the next edition will be March 21-29th 2018. The information below refers to the 2017 edition.

Oratorium zonder Doel

Regie door Manu Riche
België | 110 min. | Nederlands gesproken (Engels ondertiteld)

Deze voorstelling wordt gevolgd door een Q&A met de regisseur, Manu Riche.

In de naam van de vooruitgang werd in 1965 het polderdorp Doel opgeofferd voor de uitbreiding van de haven van Antwerpen. Een halve eeuw later staat Doel er nog. Een spookdorp na vijftig jaar havenbeleid op de linker Scheldeoever.

'Doel moet weg want de haven breidt uit', zo luidde het in 1965. In de naam van de vooruitgang moest een deel van het polderland wijken voor de vooruitgang. Families die al generaties lang dezelfde grond bewoonden en bewerkten, moesten verhuizen. Een halve eeuw later staat Doel er nog altijd. Een 'gehavend' spookdorp na 50 jaar omstreden havenbeleid op de linker Scheldeoever.

Met dokken die moeizaam gevuld geraken, en waarvan het jongste dwars door Doel zal gaan: de doodsteek. Hoe is het zover kunnen komen? En hoeft dit nog wel? Want het probleem van Doel is het probleem van Antwerpen. Wat is de meerwaarde van nog een megadok met nog meer containers op de Antwerpse ring die al vol zit? Kan het niet anders?

Documentairemaker Manu Riche sprak met polderboeren, activisten van Doel 2020, hooggeplaatsten binnen het havenbedrijf, beleidmakers, opiniemakers en vertegenwoordigers multinationals over een discussie die nu al 50 jaar aansleept en waarvan het einde nog niet in zicht is.


Over de regisseur(s)

Manu Riche is een Belgische regisseur die niet onbekend is op Docville. Hij startte zijn loopbaan in het theater, maar daarna koos hij ervoor om (televisie-)documentaires te maken. In zijn films over koning Boudewijn en Georges Simenon verkende hij de grens tussen fictie en documentaire. Hij maakte ook Tempo of a Restless Soul, een documentaire over Tom Barman, en Snake Dance, die naast andere Europese filmfestivals ook te zien was op Docville. Zijn laatste wapenfeit, Problemski Hotel, verscheen eerder dit jaar en is een verfilming van het gelijknamige boek van Dimitri Verhulst.

 

Credits

Producent Manu Riche
Cinematografie Renaat Lambeets