Verantwoorde mijbouw in Europa?

De Europese markt leunt voor de ontginning en de raffinage ervan op landen als China en DRC. Daar knelt meteen het ecologische en het (geo-)politieke schoentje: waarom zorgt Europa niet zelf voor de ontginning van dergelijke metalen? Welke gevolgen heeft die ontginning voor de Sami? Valt de mijnbouw in het Hoge Noorden te verenigen met de inheemse bevolking?

Aanwezige panelleden:

  • Ia Modin (GOZZO Advokater): Ia Modin is een expert in de commerciële exploitatie van intellectuele eigendommen, gespecialiseerd in commercieel contractenrecht, met een focus op innovatie, industriële samenwerkingen en commercialisering. Ze staat bekend om haar uitmuntendheid in het onderhandelen en opstellen van overeenkomsten voor strategische innovatiepartnerschappen op lange termijn en vertegenwoordigt internationale en binnenlandse cliënten in een groot aantal sectoren, waaronder de metaal- en mijnbouwindustrie. Ia is bovendien van Sami-afkomst en adviseert cliënten over Sami-kwesties. Ia Modin is een veelgevraagd keynote spreker over innovatie en strategie. Ze is verkozen voorzitter van LES Scandinavië en medevoorzitter van de @LESI CEEM (Chemicals Environment Energy and Materials) commissie.
  • Julia Poliscanova (Transport & Milieu (T&E): Julia kwam in juni 2015 bij T&E en leidt nu het werk van de organisatie op het gebied van voertuigen, elektrificatie en toeleveringsketens in heel Europa. Julia vertegenwoordigt T&E ook in het bestuur van de Global Battery Alliance. Julia werkte eerder als senior EU-milieudeskundige voor de burgemeester van Londen en volgde als adviseur van een lid van het Europees Parlement de wetgeving op het gebied van hernieuwbare energie, energie-efficiëntie en duurzaam vervoer. Julia komt uit Letland, studeerde Europese politiek en Frans aan Goldsmiths, University of London, en heeft een MSc in energie van Heriot-Watt University in Edinburgh.
  • Nick Meynen (Leuven 2030): Nick heeft het afgelopen decennium het economische transitieteam opgericht bij het Europees Milieubureau, waar hij senior beleidsmedewerker was voor systemische verandering. Hij was medeorganisator van het grootste evenement in het EP tijdens Von der Leyen's termijn: de Beyond Growth conferentie. Hij is auteur van boeken als "Frontlines. Stories of Global Environmental Justice" - dat hij ook uitpakte in een TED-talk. Nick is onlangs overgestapt van werken op EU-niveau naar Leuven, waar hij helpt om het klimaatcontract van de steden met de EU zo ambitieus mogelijk uit te voeren. Hij is afgestudeerd in geografie, conflictstudies en onderzoeksjournalistiek.
  • Peter Tom Jones (SIM2 KU Leuven): Tom is directeur van het KU Leuven Instituut voor Duurzame Metalen en Mineralen. Hij is de presentator van verschillende door de EU gefinancierde documentaires, waaronder "Europe's Mining Renaissance".
     
     
    Moderator: John Vandaele (MO* magazine)
     
     


Deze vertoning maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Docville PLUS

De laatste jaren heeft DOCVILLE van omkadering haar handelsmerk gemaakt. Naast filmvertoningen met in- of uitleidingen, zijn er de DOCVILLE+ sessies: debatten en panelgesprekken rond actuele thema’s naar aanleiding van een film op het programma.




ScienceVille

ScienceVille brengt voor het tweede jaar op rij recente wetenschappelijke documentaires die je écht gezien moet hebben. Daarnaast zijn er ook panelgesprekken, workshops, debatten, ScienceVille voor Kinderen, de prijs voor Beste Wetenschappelijke Documentaire én het bezoek van Nobelprijswinnaar prof. Kip Thorne. ScienceVille is terug, en hoe!



Wetenschap Ecologie Economie

Vertoningen
Deze DOCVILLE PLUS sluit aan bij Europe’s Mining Renaissance en gaat door op woe 27.03 om 21:00 in Auditorium Vesalius (aansluitend bij de film).
Toegang enkel voor ticketshouders van de bijbehorende film.

Info

Programmaonderdeel

Docville PLUS | ScienceVille