Alle prijzen en juries op DOCVILLE 2025.
Juryprijs voor beste Internationale Documentaire
Aankoopprijs door VRT/Canvas ter waarde van +/- 8.000 euro.
Deze prijs is Academy Award Qualifying.
Mark Levinson
Verenigde Staten
Mark Levinson is de regisseur van de documentaire Particle Fever, die bekroond werd met de Stephen Hawking Medal for Science Communication. Voordat hij aan zijn filmcarrière begon, behaalde Mark een PhD in fysica. Binnen de filmwereld specialiseerde hij zich voornamelijk in geluidsmontage en werkte hij aan meer dan 40 speelfilms, waaronder The English Patient en The Talented Mr. Ripley. Hij is de regisseur van de fictiefilm Prisoner of Time, de hybride documentaire The Bit Player en The Universe in a Grain of Sand, een reflectie over de synergie tussen kunst en wetenschap. Momenteel is hij bezig met de bewerking van Richard Powers' bekroonde roman The Gold Bug Variations tot een speelfilm.

Helmut Boeijen
Nederland
Helmut Boeijen kijkt ongeveer tien documentaires per week en recenseert de nieuwste documentaires op de website dedocupdate.com en in de wekelijkse nieuwsbrieven De DocUpdate en NPO Doc Weekly. Helmut begon zijn journalistieke carrière als schrijvend (pop)journalist en radiopresentator. Eind jaren 90 begon hij voor de Nederlandse televisie te werken. In de jaren daarna werkte hij mee aan talloze tv-programma's voor de VPRO en Omroep Brabant en regisseerde hij een aantal tv-documentaires. Sinds 2009 is hij docent bij Fontys Journalistiek in Tilburg, waar hij zich specialiseert in documentaires en videoportretten.

Isabelle Tollenaere
België
Isabelle Tollenaere maakt kortfilms, langspeelfilms en installaties en beweegt zich speels tussen de codes en conventies van documentaire en fictie, film en hedendaagse kunst. In haar werk verkent ze de verbanden tussen de huidige verschuivingen in de werkelijkheid en de herinnering aan het verleden. Haar filmografie omvat de kortfilms Viva Paradis (2011), The Remembered Film (2018) en The Fruit Tree (2022) en de langspeelfilms Battles (2015) en Victoria (2020, in co-regie). Momenteel werkt ze aan een nieuwe film genaamd Paris, Paris. Haar films zijn onder andere vertoond op het Venice International Film Festival, Berlinale Forum (Caligari Film Prize 2020), IFFR (Fipresci award 2015), Centre Pompidou, Viennale, Visions Du Réel, FID Marseille, IDFA en CPH:DOX. Isabelle maakt deel uit van Ursula, een Antwerps collectief van vrouwelijke kunstenaars die werken met bewegend beeld.

Juryprijs voor beste Belgische Documentaire
Cashprijs voor de winnende regisseur ter waarde van 2.000 euro, geschonken door SABAM.
Ignas van Schaick
Nederland
Ignas van Schaick is producent en regisseur en medeoprichter van MN Media, een bedrijf dat documentaires over maatschappelijke kwesties zoals klimaatverandering en biodiversiteit produceert, distribueert en promoot. Van Schaick begon zijn carrière als B2B-uitgever en heeft meer dan 35 jaar ervaring in de mediabranche. Het afgelopen decennium heeft hij zich volledig toegelegd op het produceren van natuurfilms. Zijn doel is om een breed publiek met de schoonheid en diversiteit van de Nederlandse natuur te laten kennismaken en bij te dragen aan een groter bewustzijn over onze planeet. Zijn debuutfilm De Nieuwe Wildernis werd bekroond met een Gouden Kalf en zijn nieuwste filmproductie De Wilde Noordzee werd bekroond met een Gouden Film Award.

Håvard Bustnes
Noorwegen
Håvard Bustnes (Noorwegen) is een bekroond regisseur en producent. Hij behaalde een diploma in Regie voor Televisie aan het College of Film and TV in Lillehammer en NTNU in Trondheim, Noorwegen. Zijn werk is geselecteerd voor meer dan 100 festivals en in verschillende landen over de hele wereld in de bioscoop vertoond. Zijn documentaire Golden Dawn Girls werd geselecteerd voor meer dan 50 filmfestivals en won prijzen op het Human International Documentary Film Festival, One World Brussels en Nordic/Docs. Een ander werk van hem, Name of the Game, won in 2021 de Gullruten Award, de Noorse Emmy. Zijn nieuwste film, The Gardener, the Buddhist and the Spy, wordt op DOCVILLE 2025 gepresenteerd.

María Campaña Ramia
Ecuador
María Campaña Ramia behaalde een MFA in Documentairefilm van de Universiteit van Straatsburg. Ze is programmator bij het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). Als curator werkte ze voor MajorDocs in Spanje, Ambulante in Mexico en Encuentros del Otro Cine (EDOC) in Ecuador, waar ze tien jaar lang Artistiek Directeur was. Ze werkt samen met het FIFDH in Genève als documentaireconsultant. María heeft verschillende festivals en showcases georganiseerd in Ecuador, Brazilië, Colombia en de Verenigde Staten. Ze schrijft voor internationale tijdschriften en filmpublicaties en evalueert projecten voor fondsen en instellingen. Ze regisseerde de kortfilm Derivatives (2015) en was co-redacteur van het boek El Otro Cine - Eduardo Coutinho (2012). María woont in Rio de Janeiro.

Juryprijs voor beste TOPICS Documentaire
Cashprijs voor de winnende regisseur ter waarde van 1.500 euro, geschonken door DOCVILLE.
An De Winter
België
An De Winter werkte meer dan 20 jaar voor Fonk vzw, de organisatie achter onder meer DOCVILLE en Dalton Distribution, een distributeur voor kortfilms en documentaires, waarvan ze 10 jaar lang de coördinatie deed. Haar liefde voor film is groot maar die voor Brussel ook en dus maakte ze in 2023 de overstap naar Vorst, waar ze als centrumverantwoordelijke in Ten Weyngaert, onder meer film naar de gemeenschap brengt.

Ketil Magnussen
Noorwegen
Ketil Magnussen is de oprichter en programmadirecteur van The Oslo Documentary Cinema, een reeks van documentairevertoningen en debatten in Oslo. Hij is tevens de oprichter en festivaldirecteur van het Human International Documentary Film Festival, het grootste documentairefestival van Oslo. Het festival omvat, naast een zorgvuldig geselecteerd filmprogramma, theater, concerten, optredens, kunstexposities en een groot aantal lezingen en debatten over actuele onderwerpen. Om hun debatten vorm te geven en uit te voeren werkt het festival samen met meer dan 80 partnerorganisaties en instellingen waaronder Amnesty International, The Norwegian Helsinki Committee, The Freedom of Expression Foundation (Fritt Ord), The Peace Research Institute Oslo (PRIO), De Universiteit van Oslo en Het Nobel Vredescentrum.

Christoffer Guldbrandsen
Denemarken
Christoffer Guldbrandsen is regisseur en producent en volgde een opleiding tot journalist in Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. Guldbrandsen kan als geen ander doordringen in gesloten en geheimzinnige milieus, en laat het verhaal de hoofdrol spelen. Zijn doorbraakfilm The Road to Europe (2003) was een doc-thriller over de uitbreiding van de Europese Unie en zorgde voor internationale opschudding. Door zijn opvallende visuele stijl en zijn vermogen om ingewikkelde onderwerpen om te zetten in cinema, heeft zijn werk verschillende prijzen gewonnen, van de Peabody Award in de VS tot The Danish Art Council's Grant. Naast zijn werk als filmmaker is Guldbrandsen CEO geweest van The Why Foundation en commissieredacteur en channel executive voor de Deense Omroep.

Juryprijs voor beste ScienceVille documentaire
Cashprijs voor de winnende regisseur ter waarde van 1.000 euro, geschonken door DOCVILLE.
Sandy Claes
België
Sandy Claes is assistent-professor aan LUCA School of Arts (Geassocieerde Faculteit Kunsten) en KU Leuven (Faculteit Sociale Wetenschappen, Lab voor Mediacultuur en Beleid). Eerder werkte ze als onderzoeker bij de innovatieafdeling van VRT, de openbare omroep. Sandy behaalde haar doctoraat in Ingenieurswetenschappen aan de KU Leuven in 2017 met haar werk rond publieke visualisatie. Ze heeft ook een master in audiovisuele kunsten. Haar werk is bekroond op verschillende internationale filmfestivals, waaronder I Castelli Animati in Rome en Kortfilmfestival Leuven, en tentoongesteld op verschillende internationale locaties, waaronder LABoral in Madrid en museum M Leuven. Met deze gemengde achtergrond van wetenschap, design en kunst benadert Sandy onderzoeksprojecten vanuit een multidisciplinair oogpunt.

Daisy van de Zande
Nederland
Daisy van de Zande was directeur van InScience - International Science Film Festival Nijmegen (NL). Ze heeft een achtergrond in Nederlandse taal en literatuur en Media- en Filmstudies. Na haar afstuderen in 2008 werkte ze bijna 10 jaar als professor Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht. Ze doceerde onder meer over Nederlandse filmcultuur en -industrie, neurowetenschappen en film en media en representatie. Als programmacoördinator, en later als directeur van het InScience Film Festival, werkte ze aan een kwalitatief en state-of-the-art programma van wetenschapsfilms, keynotes, immersieve en interactieve verhalen, kunstexposities, en aan een programma voor professionals genaamd InVision.

Bram Crols
België
Bram Crols studeerde aan het RITCS in Brussel en aan het European Film College in Ebeltoft, Denemarken. Daarna werkte hij tien jaar als scenarist, regisseur en producer voor televisieproducties en visuele events. Bram is sinds 2007 documentairemaker en (co)producent bij het productiecollectief Associate Directors. Producties waaraan hij meewerkt, variëren van creatieve narratieve films tot essayistisch auteursdocumentaires en worden geproduceerd in samenwerking met zowel Belgische als internationale makers. Zo werkte hij onder meer samen met Magnus Gertten voor Nelly & Nadine, Mads Brügger voor Cold case Hammarskjöld en Sjors Swiestra voor Shelter. Verschillende van zijn producties gingen in première op onder andere Sundance, Berlinale en IDFA. Naast filmmaken geeft Bram les in visual storytelling en filmproductie.

Nationale Loterij Publieksprijs
Cashprijs voor de winnende regisseur ter waarde van 1.000 euro, geschonken door de Nationale Loterij.
Alle, recente, niet Belgische langspeelfilms die op het programma van DOCVILLE staan (niet de gastprogramma's) komen in aanmerking. De prijs wordt enkele dagen na het einde van het festival uitgereikt.