Programma per categorie (archief DOCVILLE 2025)
Belgische competitie
De Belgische selectie kijkt veel verder dan haar naam doet vermoeden. Van het Texaanse Uvalde, tot het Indonesische Sumba, van de Zuidpool tot de binnenkant van een niersteen; het afgelopen filmjaar leverde een heel uiteenlopende reeks docu's op. Laat je verrassen, boeien en misschien zelfs composteren. Zowel grafdelvers als diehard poolklimmers vinden in deze selectie hun verhaal. De meest overtuigende film mag zich aan het einde van het festival de Beste Belgische Documentaire noemen.
Kristof Van den Bergh, Eric Goens 120 min.
Diep in Antarctica, waar het smeltende ijs symbool staat voor de dreigende klimaatcrisis, brengen Belgische klimaatwetenschappers – onder extreme omstandigheden – de verontrustende gevolgen van de opwarming van de aarde in kaart. Ze zetten het wetenschappelijk onderzoek in de regio voort, dat de Belgische (lees meer)
Sofie Benoot 80 min.
De analyse van een verwijderde niersteen zet - als een eerste steen in een dominoreeks - een filosofisch detectiveverhaal in gang over de vergeten wereld van stenen. Ze vormen een van de meest fundamentele en tegelijk een van de meest verwaarloosde bouwelementen van onze wereld. Een hypnotiserende essayfilm van (lees meer)
Gazelle Gaignaire 87 min.
Wat als we, nadat we onze laatste adem uitblazen, ons lichaam kunnen transformeren in vruchtbare grond, om het leven te voeden en een boom te worden? In Europa klinkt de vraag om het composteren van menselijke resten te bestuderen, te valideren en te legaliseren steeds luider. In de Verenigde Staten wordt dit (lees meer)
Steven Janssens 73 min.
Toen Brian, Jason, Jules en Kieran in hun jeugd het etiket ‘autisme’ of ‘handicap’ opgeplakt kregen, verloren ze heel wat zelfvertrouwen. Intussen groeiden ze verder op en als twintigers staan ze nu op een kruispunt in hun leven: welke toekomst ligt voor hen? Zullen ze onafhankelijkheid, een job, een (lees meer)
Maxime Jean-Baptiste 76 min.
De dertienjarige Melrick brengt zijn zomervakantie door bij zijn oma Nicole in Cayenne, Guyana. Hij vindt het er geweldig, maar zijn liefde voor de muziek roept tijdens zijn bezoek herinneringen op aan zijn oom Lucas. Die was ook een drummer, maar overleed elf jaar eerder op tragische wijze. Geconfronteerd met het (lees meer)
Camille Ghekiere 61 min.
Simeon, een jonge Dominicaanse man, begint een stage als verzorger in een Gents woonzorgcentrum. Zijn benadering van ouderenzorg onderscheidt hem van zijn collega's, die de dingen niet helemaal op zijn manier zien. Terwijl hij een warme band opbouwt met enkele ontwapenende oude dames, zet hij, gesterkt door het (lees meer)
Jeremy Kewuan, Jimmy Hendrickx 94 min.
De eeuwenoude culturele normen op het Indonesische eiland Sumba zorgen ervoor dat de Ata-gemeenschap verwacht wordt als slaaf te werken voor de Maramba bevolking. Activist Jeremy Kewuan gaat de strijd aan met deze slavenhandel en komt zo bij een tot slaaf gemaakt achtjarig meisje. Met behulp van een vrouw die (lees meer)
Daphne van den Blink 70 min.
Aan boord van het marineschip Louise-Marie wordt een nieuwe groep matrozen geconfronteerd met de uitdagingen van deze varende micromaatschappij, ver weg van huis. Ze leren wat het betekent om elke dag standby te zijn, in alle omstandigheden, door weer en wind.
Louise Van Assche, Kwinten Gernay 69 min.
Uvalde, Texas. Een jaar na een school shooting in haar buurt, zoekt de Belgische Louise een school voor haar dochtertje. De wapenepidemie is zo intens geworden dat Amerikaanse scholen niet langer focussen op preventie, maar dat ze zich op andere manieren wapenen tegen geweld. School (lees meer)
Ellen Vermeulen 82 min.
Marie-Louise Chapelle was in 1952 de eerste Franse vrouw die een ongerepte Himalayapiek bereikte. Jaren later treedt filmmaker Ellen Vermeulen in haar voetsporen; letterlijk en figuurlijk. Geïnspireerd door het bijzondere archief van Chapelle doorkruist Vermeulen op haar beurt onherbergzame sneeuwlandschappen, terwijl (lees meer)
Belgische Selectie
In de categorie Belgische Selectie presenteert DOCVILLE van de beste documentaires van eigen bodem. Dit jaar komen twee onderwerpen aan bod die op het eerste zicht niets met elkaar te maken hebben, maar toch allebei een belangrijke rol spelen in de geschiedenis van België: wielerkampioen Eddy Merckx en een reeks mysterieuze verschijningen aan de Belgische hemel aan het einde van de jaren 80.
Christophe Hermans, Boris Tilquin 84 min.
In de jaren 60 en 70 behoort Eddy Merckx tot de absolute top van het internationale wielrennen. Regisseurs Boris Tilquin en Christophe Hermans schetsen een intiem portret van Merckx als topsporter en wielerkampioen, maar vooral van de man achter de 'Kannibaal'.
Historisch Portret Sport
Bram Conjaerts, Maarten Bernaerts 90 min.
Aan het einde van de jaren 80 wordt België opschrikt door een reeks mysterieuze verschijningen aan de hemel. Duizenden mensen menen 's nachts een lichtgevend, driehoekig object te hebben gezien en al snel groeit het geloof in het bestaan van buitenaards leven. De meldingen worden (lees meer)
Internationale Competitie
De internationale selectie bundelt documentaires uit de hele wereld die het label 'auteursdocumentaire' meer dan waard zijn. Soms politiek, altijd relevant, en visueel ijzersterk. Kortom: het witte doek meer dan waard.
Monica Strømdahl 78 min.
De twaalfjarige Mikal groeit op in een gezin dat wordt gekenmerkt door alcoholisme, wanorde en chaos, maar ook door echte liefde en de hoop op een beter leven. Mikal is welbespraakt en doet het goed op school, maar de armoede en het drankmisbruik van zijn ouders verhinderen dat ze hem kunnen geven wat hij nodig (lees meer)
Elizabeth Lo 94 min.
Wang Zhenxi is een professionele ‘minnaresverjager’. Ze wordt ingehuurd door een vrouw die ontdekt dat haar man ontrouw is. Niet om haar echtgenoot op heterdaad te betrappen en zo een scheiding te vergemakkelijken, maar om ervoor te zorgen dat er een einde komt aan de affaire en het huwelijk gered (lees meer)
Hans Dortmans 72 min.
Het eitje van een paling is misschien wel het zeldzaamste goed op de wereld. Niemand heeft ze immers ooit gevonden. Het mysterie rond hun voortplanting hield Aristoteles al bezig - zijn gok was dat ze spontaan uit de modder ontstonden - maar is nog steeds niet doorgrond. Wetenschappers en liefhebbers overal ter (lees meer)
Olha Zhurba 95 min.
Dompel je onder in een van de meest volledige documentaires over de oorlog in Oekraïne. Gefilmd over twee jaar tijd, onthult dit audiovisuele dagboek hartverscheurende tragedies zonder te gruwelijk te zijn: hoe paniek, verontwaardiging en afschuw van de eerste weken van de Russische invasie langzaam overgaan (lees meer)
Lance Oppenheim 84 min.
Ontdek een "parallel" circuit van officieuze spermadonoren in deze nieuwste stranger-than-fiction documentaire van DOCVILLE-winnaar Lance Oppenheim. Maak kennis met de online marktplaats voor sperma of ontmoet de man die de States rondreist om de verjaardagen van zijn inmiddels 150 kinderen te vieren.
Håvard Bustnes 95 min.
Is hij een spion, een dubbelspion of een triple spion? Vijf jaar lang won journalist Rob Moore het vertrouwen van anti-asbestactivisten tot in een groot schandaal onthuld wordt dat hij eigenlijk net een spion voor de maffia van de asbestindustrie is. Rob weigert bestempeld te worden als cynische oplichter en (lees meer)
Luuk Bouwman 112 min.
Ooit werd hij 'de Filmkoning' genoemd, maar tegenwoordig staat hij vooral bekend als de 'Nederlandse Leni Riefenstahl'. Jan Theunissen was ooit een succesvol filmmaker, maar koos ervoor om een duistere propagandarichting uit te gaan. Als hoofd van de afdeling Film van de Nederlandse Nazipartij en de (lees meer)
Giacomo Gex 84 min.
Jack is, net als zijn vader, een goudzoeker. Niet in het Wilde Westen, maar in de Filipijnse archipel waar het Japanse keizerlijke leger tijdens WO II een legendarische oorlogsbuit zou begraven hebben. Ze zijn al zo lang op zoek naar de schat en hebben al zoveel geld en tijd gespendeerd dat ze niet meer kunnen stoppen. (lees meer)
Gabrielle Brady 96 min.
Het is lente in de Mongoolse steppe waar het jonge nomadenechtpaar Davaa en Zaya met hun vier kinderen wonen en voor hun dieren zorgen. Op een noodlottige dag wordt het kamp van de familie getroffen door een hevige storm en ontdekken ze dat de helft van hun kudde het niet overleefd heeft. Ze nemen de pijnlijke (lees meer)
Olivier Sarbil 91 min.
Viktor, een jonge dove man, kijkt met argusogen toe tijdens de begindagen van de Russische invasie in Oekraïne. Als fan van samoeraifilms en opgegroeid met oorlogsverhalen, romantiseert hij het soldatenleven en meldt hij zich aan bij het leger. Keer op keer wordt hij geweigerd en moet hij op zoek naar zijn plaats in (lees meer)
ScienceVille
De sterren staan gunstig voor ScienceVille dit jaar: niet alleen valt er een gedeeltelijke zonsverduistering tijdens het festival - met de Dag van de ruimte tot gevolg -, er is ook een ijzersterke reeks films over pseudowetenschap. Waarom fascineren horoscopen ons al duizenden jaren? En blijft de drang om een medium te bezoeken al generaties lang overeind bij sommige mensen? Is dat alles ergens toch gegrond in waarheid? Of is het de oudste vorm van therapie? Naast deze themareeks kan je bij ScienceVille terecht voor verdiepende panelgesprekken, de sterkste wetenschapsdocu's, intrigerende kortfilms en een uitgebreid kinderaanbod.
Amai! test je kennis over AI tijdens DOCVILLEs allereerste zaalquiz. Weet jij wat AI allemaal al kan? Onderscheid feit van fictie en ga misschien zelfs naar huis met het amai!-spel.
Eleanor Mortimer 99 min.
70% van onze planeet ligt verborgen in de mysterieuze diepzee, maar de tijd om deze laatste wildernis op aarde te ontdekken, tikt onverbiddelijk weg. Met diepzeemijnbouw op komst, racen biologen tegen de klok om de onbekende wereld vol betoverende wezens en ecosystemen nog te verkennen. Een adembenemende reis in een (lees meer)
Niobe Thompson 84 min.
Twee decennia geleden had Eske Willerslev een radicaal idee: Zou DNA, de fragiele chemische code van het leven, duizenden jaren kunnen overleven in bevroren sediment? Collega-wetenschappers verklaarden hem voor gek, maar de Deense bioloog bewees iedereens ongelijk met een verbluffende overwinning: hij vond een compleet (lees meer)
Daniel M. Freed 51 min.
Artificiële intelligentie zal de mensheid vernietigen, althans volgens onderzoeksjournalist Daniel Freed. Hij zoekt manieren om AI te verslaan in een toekomstige oorlog tussen mens en machine. Om hem hierbij te helpen, doet hij - ironisch genoeg - beroep op AI, in de vorm van een chatbot die (lees meer)
Miki Mistrati 76 min.
Een internationale groep wetenschappers ontcijfert aan de hand van AI de communicatiepatronen van varkens in verschillende omgevingen: wat vertellen hun gilletjes en knorretjes ons over hun gemoedstoestand? Volg het indrukwekkende proces van dit grootschalige onderzoek en krijg een antwoord op de vraag: zijn varkens (lees meer)
Economie Natuur Wetenschap
Voor de vertoning van Space Chasers kan je zelf de basisprincipes van de astrofotografie ontdekken, dankzij de Vlaamse Vereniging voor Sterrenkunde. Hoe kies je de beste telescoop? Waar moet je op letten? Kan je überhaupt knappe sterrenfoto’s nemen in de stad? Welke technieken gebruiken astrofotografen, (lees meer)
Max Kestner 99 min.
Een jonge gezonde giraf wordt door een dierentuin in Kopenhagen gedood en aan de leeuwen gevoerd. Het nieuws over de dood van giraf Marius ging 10 jaar geleden viraal. Voor regisseur Max Kestner zet dit bericht een reeks van opeenvolgende existentiële vragen in gang: Wat is de zin van het leven en de dood? (lees meer)
Samer Angelone 82 min.
Voor of tegen de wolf? Een Italiaanse professor voelt zich, kort voor zijn pensioen, verscheurd in het gepolariseerde debat tussen voor- en tegenstanders van de wolven. Hij bestudeert de wolven met hart en ziel en wil deze prachtige roofdieren redden, maar begrijpt ook de bezorgdheden van mensen zoals schapenherder (lees meer)
Ecologie Economie Natuur Wetenschap
Stijn Van Baarle 52 min.
Deze vertoning is geannuleerd.
ScienceVille opent met kortfilms die ontstaan zijn op het festival zelf. Kom de twee nieuwe creaties ontdekken in wereldpremière, samen met de regisseurs en betrokken wetenschappers.
Een unieke greep uit de uiteenlopende onderzoeken van de vier grootste Vlaamse universiteiten. Tijdens de Science Pitch pitchen onderzoekers van de KU Leuven, de Vrije Universiteit Brussel, de UAntwerpen en de UGent hun projecten. In de zaal: een groep filmmakers die graag aan de slag gaat met hun onderzoek voor een (lees meer)
Astronomie Gezondheid Kunst Wetenschap
Tijdens de Science Pitch 2024 sloegen filmmakers en onderzoekers voor de tweede keer de handen in elkaar om korte wetenschapsdocumentaires te maken. Ze gingen aan de slag met een budget van 60.000 euro en presenteren met veel trots het resultaat tijdens de openingsavond van ScienceVille. Het wonder (lees meer)
Gezondheid Historisch Natuur Wetenschap
Leandro Picarella 105 min.
In het idyllische Italiaanse bergdorpje Lignan staat een astronomisch observatorium. Astrofysicus Paolo Calcidese neemt er zijn intrek als enige winterbewoner, maar een technisch probleem dwingt hem de de eenzaamheid achter zich te laten om zich te focussen op iets dat voor hem misschien nog meer onbereikbaar is (lees meer)
Dr. Steven Swancoat 52 min.
Verbluffend mooie foto’s nemen van het heelal. Wie denkt dat dit enkel is weggelegd voor professionele astronomen heeft het mis. Laat je inspireren door dokter Steven Swancoat, gynaecoloog en amateur astrofotograaf, die je meeneemt naar andere liefhebbers van over de hele wereld die vanuit hun eigen achtertuin (lees meer)
Robert Stone 85 min.
Zijn wij alleen in het universum? Al meer dan een halve eeuw onderzoekt NASA-ingenieur en sciencefiction-bestsellerauteur Gentry Lee elk aspect van deze vraag, zowel op het gebied van ruimtewetenschap als van menselijke verbeelding. Op 82-jarige leeftijd vertelt hij met erg aanstekelijk enthousiasme over zijn (lees meer)
Eloïse King 98 min.
Patricia Kingori, professor aan de Universiteit van Oxford, onderzoekt de verborgen miljardenindustrie van 'fake essays'. Haar onderzoek leidt haar naar tienduizenden zogenaamde 'schaduwgeleerden' in Kenia: hoogopgeleide mensen die, door het tekort aan adequate werkgelegenheid, de eindjes aan elkaar proberen te (lees meer)
Afrika Economie Wetenschap
Greg Kohs 83 min.
Is een machine die écht denkt, ooit realiseerbaar? Demis Hassabis, de vader van Artificiële intelligentie, neemt je mee op een fascinerende reis waarbij AI veel meer is dan een handige tool die één specifieke taak goed kan. Als stichter en CEO van DeepMind is hij samen met zijn team op zoek naar (lees meer)
Mark Levinson 73 min.
Wat kan de wetenschap van kunst leren, en kunst van wetenschap? Kunst en wetenschap zijn niet elkaars tegenpolen, maar eerder bondgenoten in onze poging om de wereld te begrijpen. Onze perceptie (en begrip) van de wereld wordt bepaald door het mogelijkheden die we hebben om de wereld waar te nemen en voor te (lees meer)
Filosofie Kunst Wetenschap
Quentin Porte 20 min.
Een reconstructie van een bijzonder, waargebeurd gesprek met onverwachte en verreikende gevolgen voor de betrokkenen. Deze film is één op één gebaseerd op de transcriptie van een origineel gesprek in de zomer van 2022.
ScienceVille voor kinderen
Voor alle jonge dierenvrienden, sterrenkijkers en avonturiers: ScienceVille voor Kinderen is terug! Kom zelf ontdekken hoe een zonsverduistering eruit ziet, maak een reisje rond de maan of ontdek welke Disneyfilms wetenschappelijk waar kunnen zijn. Op 29 en 30 maart staat het Wagehuys weer helemaal in het teken van het leukste documentairefestival van het land.
Lichtje aan, lichtje uit, hoe gaat dat nu ook alweer met die elektriciteit? Je ontdekt stapsgewijs hoe je lampjes doet branden, propellers doet draaien en zoemers doet afgaan. Experimenteer met serie- en parallelschakelen en waag je aan de steeds uitdagendere opdrachten.
In deze workshop ontdek je het magische fenomeen van lichtgevende (chemische) reacties – chemiluminescentie! In enkele praktische proefjes onderzoek je hoe stoffen oplichten in het donker, net zoals glimwormen en glowsticks, en leer je waar en hoe het voorkomt in de natuur, de bioluminescentie. Leeftijd 7-14 jaar
Martijn Blekendaal 75 min.
Er zijn kinderen die uit noodzaak hebben geleerd om zichzelf onzichtbaar te maken, en zij verdienen een eigen superheld: de onzichtbare. Vier verhalen over mensen die als kind - om verschillende redenen - de superkracht ontwikkelden om onzichtbaar te zijn en een ode aan hun moed die een eigen superheld (lees meer)
Tijdens de spectaculaire wetenschapsshow krijg je een hele reeks spannende proefjes te zien en ontdek je de belangrijkste wetenschappelijke regels. Word zelf een echte wetenschapper en speel met de zwaartekracht.
Mark Verkerk 89 min.
Voor liefhebbers van Onze Natuur die graag de sprong in het diepe wagen. Van plankton tot reuzenhaaien, van zeehonden tot orka's: de Noordzee huist een gigantische verzameling bewoners. Het is een machtig stuk natuur, maar het is ook één van de drukste scheepvaartroutes ter wereld en het gebied wordt (lees meer)
Een gewone zandbak komt tot leven met augmented reality. Graaf als een echte archeoloog antieke vazen uit, maak zeeën groter voor de vissen bij een tropisch eiland of doe het regenen door je hand boven het zand te houden. Hou je het liever bij een klassiek spelletje? Graaf dan een knikkerbaan en maak er een wedstrijd (lees meer)
Kun je iemand optillen aan het haar, zoals Rapunzel dat doet? Zijn eekhoorns echt zo slim als Knabbel en Babbel? En bestaan er misschien betere methoden om iemand op te sporen als je alleen een schoen hebt? Weervrouw Jacotte Brokken en filmjournalist Robin Broos verdiepen zich in honderd jaar Disney om te onderzoeken (lees meer)
Wat gebeurt er als een fysicus en een tekenaar samen de geheimen van het heelal verklappen? Voormalig professor natuurkunde Bert Vercnocke en zijn broer, illustrator Wide, nemen je mee in hun donkere universum. Ontdek de geheimen van zwarte gaten en zwaartekrachtgolven in deze show vol tekeningen en muziek.
In deze escape room krijgen deelnemers de kans om in de huid te kruipen van echte astronaut-wetenschappers. Ze zullen moeten samenwerken, logisch denken en puzzels oplossen om de raket te lanceren, veilig door de ruimte te navigeren, en uiteindelijk een heldere, scherpe foto van de achterkant van de maan (lees meer)
Naast de 8 planeten in het zonnestelsel, bestaan er duizenden planeten die rond andere sterren draaien, ofwel exoplaneten. In deze kinderlezing gaan we langs bij enkele exoplaneten waarbij onderzoekers iets geks hebben ontdekt.
Hoe maak je je eigen haargel? Sneller dan je denkt! Ontdek de geheimen achter een goede gelformule en maak je eigen versie. Gebruik de juiste ingrediënten en ga naar huis met je eigen potje zelfgemaakte gel.
Bertrand Loyer 53 min.
Olifantsvogels van Madagaskar en Moa's van Nieuw-Zeeland klinken als wezens uit een fantasieboek, maar deze gigantische neven van de struisvogels hebben ooit echt bestaan. Sommigen wogen tot 800 kilo, anderen waren bijna vier meter hoog. Maar ze hadden allemaal iets gemeen: ze konden niet vliegen. Hoe kwamen deze (lees meer)
Kom even tot rust in het Lego-universum en bouw aan een nieuwe melkweg. Maak een spaceshuttle, een eigen planeet of vind een coole ufo uit. Aan het einde van ScienceVille voor Kinderen is er een heel nieuw sterrenstelsel.
Over de hele wereld kruipen, vliegen en zoemen kleine wezens om ons heen. Sommige zijn schattiger dan andere, maar ze spelen allemaal een specifieke rol in de natuur. Bijen, wespen en mieren zijn misschien wel de meest georganiseerde en interessante groepen in het dierenrijk. Ontdek hoe belangrijk bijen precies zijn en (lees meer)
Per uur belandt er een hoeveelheid plastic in zee waarmee je 11 olympische zwembaden zou kunnen vullen. Het breekt vrijwel niet of heel langzaam af en kan jarenlang met de stroming mee dobberen. Het valt uit elkaar in steeds kleinere stukjes, microplastics, die schadelijke gevolgen hebben voor het leven in onze oceaan. (lees meer)
Ontdek de onzichtbare krachten van magneten! Van zwevende objecten tot mysterieuze krachtenvelden, in deze workshop leren deelnemers alles over magneten en gaan ze praktisch aan de slag met verschillende soorten magnetische stoffen!
Jeroen Hoekstra, Maureen Voerstermans, Gideon Koekoek 20 min.
Het Dutch Black Hole Consortium is nauw verbonden met de plannen voor het bouwen van eengigantische ondergrondse telescoop die zwaartekrachtsgolven kan meten, de Einstein Telescope.
Met de VR-bril vlieg je rond in het ruimtestation ISS. Zie de aarde onder je voeten en kijk hoe alles werkt in dit rondvliegend ruimtetuig. Het echte ISS is misschien 400 kilometer verwijderd van de aarde, voor één keer kan je zelf meereizen. Hoogtevrees? Dan is dit reisje misschien wel wat spannend!
Wil jij net als het grote automatische 'vortexkanon' aan de ingang zelf ook rookringen afschieten? Bouw en versier dan je eigen mini vortexshooter en neem ‘m gewoon mee naar huis om verder te experimenteren!
Wat maakt vuur zo bijzonder? In deze workshop onderzoeken we de wetenschap achter vuur: welke elementen heb je nodig om vuur te maken, wat gebeurt er als je één van die elementen wegneemt? Deelnemers leren veilig te experimenteren met vuur, en eindigen met enkele coole trucjes.
Het stond in de sterren geschreven: op zaterdag 29 maart vindt er een gedeeltelijke zonsverduistering plaats tijdens ScienceVille. Enter: de Dag van de Ruimte. Voor kinderen zijn er die dag shows, workshops, proefjes en themalezingen. Vanaf 10u is iedereen welkom om met DOCVILLE zonnekijkers naar dit zeldzaam fenomeen (lees meer)
Pseudo Science
Waarom fascineren horoscopen ons al duizenden jaren? En blijft de drang om een medium te bezoeken al generaties lang overeind bij sommige mensen? Is dat alles ergens toch gegrond in waarheid? Of is het de oudste vorm van therapie? Dat en meer tijdens deze focus op pseudowetenschappen.
Tyler Measom, Justin Weinstein 92 min.
De beroemde goochelaar James Randi ontpopte zich tot de grootste scepticus van het paranormale. Zijn bekendste tegenstander was 'lepeltjesbuiger' Uri Geller. Het grappige en fascinerende levensverhaal van Randi toont dat we allemaal vatbaar zijn voor bedrog. Vreemd genoeg: 'The Amazing' Randi zelf ook.
Portret Pseudowetenschap USA Wetenschap
Lana Wilson 105 min.
Een intieme inkijk in de sessies van zeven New Yorkse helderzienden met hun cliënten. Deze opmerkelijke film toont met veel empathie dat het raadplegen van een medium niet zozeer draait om geloven of niet, maar om een diepmenselijk verlangen naar afsluiting bij gevoelens van verlies, spijt, eenzaamheid of (lees meer)
Daniel Claridge, Pacho Velez 74 min.
Een luchtige, eigenzinnige film over mensen die overtuigd zijn dat ze buitenaardse wezens hebben ontmoet. Met veel empathie, oprechte nieuwsgierigheid en luchtig ongeloof luisteren de filmmakers naar ‘getuigen’ die openhartig vertellen over hun ervaringen, die op creatieve manier in beeld worden (lees meer)
DOCVILLE heeft haar eigen waarzegger! Naar aanleiding van Wishing on a Star and Look into My Eyes kan je nu ook zelfs je toekomst laten voorspellen. Helemaal gratis.
Honden kunnen kanker ruiken. Gin doet calorieën in rook opgaan. Van chocolade word je slimmer. Hormonen verlengen je leven. Smeer borstzalf op je voetzolen tegen griep… Is hier iets, alles of niets van waar? De podcast Gezondheid en Wetenschap gaat op zoek naar antwoorden.
Peter Kerekes 99 min.
Wanneer je de dag van je verjaardag precies onder het juiste sterrenbeeld doorbrengt, komen al je wensen uit. Dat is alvast wat Luciana, een astrologe uit Napels, haar klanten belooft. In gesprekken peilt ze naar hun verlangens, waarna ze hen op reis stuurt naar een specifieke bestemming om onder een nieuwe hemel (lees meer)
Spectrum
Spectrum bundelt festival favorieten en onbekende pareltjes. Van onderwijs tot muziek, van politiek tot mislukte detectives; DOCVILLE stelt je met plezier voor aan deze onmisbare mix.
Nils Toftenow, Olle Toftenow, Mathias Rosberg 84 min.
Een ronduit hilarische documentaire rond een merkwaardige privédetective die wordt gevolgd in een nog merkwaardigere true-crime zaak. Toen voetbalspeler Zlatan Ibrahimović nog de grote held was in de Zweedse stad Malmö, kreeg hij er een standbeeld, tot op een nacht de neus van het standbeeld wordt gestolen. (lees meer)
Johan Van Schaeren 122 min.
1975. Een groepje jonge ouders, misnoegd over het klassieke schoolsysteem, stampt een nieuw schooltje uit de grond. De vraag naar een ander soort van onderwijs blijkt zo groot dat ze al snel moeten uitbreiden. Ze komen terecht in een oude boerderij waar ze, voor het eerst in Vlaanderen, de Freinetpedagogie in (lees meer)
Raoul Peck 105 min.
In 1967 schokte de zwarte Zuid-Afrikaanse fotograaf Ernest Cole de wereld met zijn fotoboek House of Bondage dat de gruwelen van apartheid voor de hele wereld openbaarde. Het werk werd een van de belangrijkste fotoboeken van de twintigste eeuw, maar toch raakt Cole in de vergetelheid. Oscargenomineerd (lees meer)
Afrika Historisch Kunst USA
Tommy Gulliksen 100 min.
Voor het eerst kreeg een filmmaker toegang tot NAVO's 'oorlogskamer', waar secretaris-generaal Jens Stoltenberg probeert meer steun aan Oekraïne los te krijgen. In een wereld waar populistische leiders vooral in de schijnwerpers staan, volgen we met Stoltenberg een ander type leider die via diplomatie zijn doel wil (lees meer)
Ket & Doc 2025 lanceert alweer een lading korte docu's die je inkijk geven in de wereld van echte kinderen. Ze staan allemaal voor hun kleine of grote uitdaging: dansen zonder schaamte, deejayen met een opa die vergeet, ophouden met bedplassen of leren houden van hun haar. Laat je verrassen door deze ontroerende (lees meer)
Billy Corben, Jen Gatien 98 min.
Stel: je wordt ingehuurd om de Venezolaanse president omver te werpen, maar je krijgt nooit het beloofde geld én je plannen worden enkele dagen voordien gelekt. Iedereen zou het complot laten varen, maar niet ex-commando Jordan Gourdeau. Hij blikt zelf terug op de gebeurtenissen uit 2020 in dit verhaal dat te zot (lees meer)
Nicolas Jack Davies 127 min.
Omar Rodríguez-López en Cedric Bixler-Zavala schrijven niet alleen muziekgeschiedenis - met bands als At the Drive-In en The Mars Volta - maar leggen ook een intense weg af langs de vele worstelingen die hun ongeziene vriendschap met zich meebrengt. Een opmerkelijk, meeslepend en inspirerend verhaal, zelfs voor (lees meer)
John Maggio 98 min.
Van tieneridool tot iconische songwriter, Paul Anka is al zeven decennia lang een van de meest productieve muzikanten ter wereld en hij gaat nog steeds door. Een opmerkelijk openhartige film - deels roadmovie, deels biografie - over en met de iconische Canadese muzikant die zich voortdurend wist te heruitvinden in (lees meer)
Morgan Neville 93 min.
Het leven van muzikant/producer Pharrell Williams volledig gemaakt uit... LEGO. Blokje per blokje bouwt Oscarwinnend regisseur Morgan Neville het leven van de artiest achter gigantische hits als Happy en Drop It Like It’s Hot op.
Emily Kassie, Julian Brave NoiseCat 107 min.
Een onthutsend onderzoek naar het misbruik en de dood van kinderen in een Canadese kostschool voor kinderen die deel uitmaken van de inheemse bevolking van het land. Sugarcane brengt eindelijk de pijnlijke en lang genegeerde verschrikkingen naar boven. Een episch filmisch portret van (lees meer)
Alexis Bloom 115 min.
Een onthutsend verslag van de politieverhoren van Benjamin Netanyahu, die aangeklaagd werd voor omkoping en corruptie. Aan de hand van gelekte opnames van die verhoren schetst deze verontrustende documentaire een ontluisterend beeld van een ‘keizer’ en zijn familie, die zich (lees meer)
Coline Grando 88 min.
In de vroege jaren ‘70 deden de poetsvrouwen van de UCLouvain iets uitzonderlijks: ze ontsloegen hun bazen en richtten hun eigen schoonmaakcoöperatie op, Le Balai Libéré. 50 jaar later ontmoeten de huidige schoonmakers van de UCL de arbeiders van toen en vragen zich af: is werken zonder baas nog steeds een optie? (lees meer)
Outside the dox
In een documentairelandschap waarin hybride methodes stilaan de norm worden, zijn er docu's die er toch in slagen zichzelf te blijven heruitvinden. Denk: Hamlet in een videogame. Deze films stellen normen in vraag en lappen genres aan hun laars. Voor iedereen op zoek naar het betere filmexperiment, probeer het eens Outside the Dox.
Victor Kossakovsky 97 min.
Een visuele symfonie over beton en steen. Slowmotion opnames waarin vallende rotsblokken en stenen als rivieren lijken te stromen, de stille getuigen van eeuwenoude tempelruïnes, recent gebombardeerde gebouwen of door aardbevingen vernielde huizen, immense steengroeven waar met grof geweld bouwmateriaal (lees meer)
Thomas Fürhapter 92 min.
Van de indrukwekkende automatisering in een industriële wasserij tot het kleinste lampje van een majestueuze antieke luster dat met een pluim wordt afgestoft, van een ruimtestation dat gestofzuigd wordt tot een operatietafel die na gebruik terug steriel wordt gemaakt. Je kan het zo gek niet bedenken of het wordt ooit, (lees meer)
Sam Crane, Pinny Grylls 89 min.
Een volledige uitvoering van Shakespeare's Hamlet in het computerspel Grand Theft Auto. Op dit waanzinnige idee komen twee werkloze acteurs tijdens de lockdown. Al snel blijkt dat repetities moeilijk zijn wanneer je cast wordt uitgemoord en krijgt location hunting een volledig nieuwe (lees meer)
Een portie schooltelevisie op LSD: muzikant Johannes Is Zijn Naam brengt een nieuwe live soundtrack op de bekroonde zwart-wit documentaire Rubens (1948) van de Belgische filmpionier Henri Storck.
Lola Arias 82 min.
In deze verrassende vermenging tussen musical en documentaire speelt een gevarieerde cast van (ex-)gevangenen belangrijke momenten uit hun tijd in de gevangenis na. In een lege gevangenis in Buenos Aires herbeleven ze hun echte leven als fictie en verzinnen, door middel van fantasie en verbeelding, een mogelijke (lees meer)
Charlie Shackleton 92 min.
Wat als je als regisseur een documentaire wil maken over de Zodiac Killer, maar de rechten van het boek waarop je je film wilt baseren, niet geregeld krijgt? Met de nodige humor én met nog steeds verrassende onthullingen beschrijft Shackleton hoe zijn film over de Zodiac Killer er zou uitgezien hebben. Een (lees meer)
RockVille
Voor één dag wordt het legendarische Depot een stukje van het festival. Rockville staat voor een marathon muziekdocu's: van hiphop over EBM, tot het ontstaan van Led Zeppelin. Even tot rust komen kan in Ellis Park, het dierenparadijs van Bad Seed Warren Ellis. Muziekfans, unite!
Pascal Garnier 87 min.
In 1986 reist een Nederlandse filmploeg naar New York om een documentaire te maken over hiphop. De presentator - een jonge Marcel Vanthilt - krijgt jonge, opkomende rappers als LL COOL J, Run DMC en Grandmaster Flash voor de camera. 35 jaar later keert A Hiphop Minute terug naar 1986 New York en blikt die (lees meer)
Bernard MacMahon 121 min.
Voor de eerste keer werkte Led Zeppelin zelf mee aan een documentaire over de legendarische band. Een geweldige reis door de muziekscene van de jaren 60, de ontmoeting van vier ongelooflijke artiesten in de zomer van 1968 en de daaropvolgende onstuitbare opkomst van een van de meest baanbrekende rockbands (lees meer)
Pietro Anton 54 min.
In deze visuele reis door het iconische geluid van EBM, blikken de pioniers terug op hoe zij hun muziek vormgaven en ontwikkelden. Enkele grote DJ's en producers van vandaag vertellen hoe ze nog steeds door hen geïnspireerd en beïnvloed zijn. Gevuld met zeldzame archiefvideo's, onuitgebrachte (lees meer)
Justin Kurzel 106 min.
Warren Ellis is al meer dan dertig jaar een van Nick Caves beruchte Bad Seeds. De voorbije decennia bracht hij door op internationale podia met zijn iconische viool en dito baardgroei. Minder bekend is hij als een van de initiatiefnemers van Ellis Park, een opvangcentrum voor (lees meer)
Daniel Demoustier 20 min.
Toen Daniel Demoustier begon met een film te maken over de carrière van Jean-Marie Aerts naar aanleiding van zijn 70ste verjaardag wist niemand dat hij in datzelfde jaar ernstig ziek zou worden. Toch bleef Jean-Marie moedig verder muziek maken en bleef Daniel hem volgen totdat (lees meer)
TOPICS
Films die een kritische blik werpen op de wereld, vragen durven te stellen en hete hangijzers niet uit de weg gaan, daarvoor staat TOPICS. Verbreed je blik en ga achteraf gerust het gesprek aan; inspiratie genoeg.
Auberi Edler 118 min.
Wie bepaalt wat onze kinderen leren en lezen op school? Door in te zoomen op de microkosmos van een landelijk stadje in Pennsylvania, toont deze ontnuchterende documentaire hoe de toekomst van een seculiere democratie in de VS steeds meer onder druk komt te staan. Heftige debatten over verboden boeken en leerdoelen (lees meer)
David Borenstein 81 min.
Een ‘schermzombie’, ‘doomscrollen’, ‘brain rot’… We hebben heerlijk expressieve woorden uitgevonden voor het intens lege, verdoofde gevoel van totale gevoelloosheid waarmee uren op social media ons opzadelen. Wie trekt er eigenlijk aan de touwtjes als het internet ons boos, (lees meer)
Xinyan Yu, Max Duncan 91 min.
Midden in Ethiopië staat een immens Chinees bedrijvenpark met 20.000 Ethiopische werknemers. De Chinese zakenvrouw Motto staat voor grote uitdagingen wanneer het park nog meer wil uitbreiden. Ondertussen staan heel wat Ethiopiërs - net als hun land - op een tweesprong: kiezen voor industrialisering of niet?
David Borenstein, Pavel Ilyich Talankin 90 min.
Meester Pavel is - zo zegt hij zelf aan het begin van de film - een ‘nobody’. Hij is in elk geval niet de persoon die je spontaan zou uitkiezen als de verzetsheld die het durft op te nemen tegen de almachtige en genadeloze Vladimir Poetin. En toch durft deze onbelangrijke, maar bijzonder innemende leraar (lees meer)
Patricia Franquesa 63 min.
Wat doe je als een hacker jouw naaktfoto's stuurt naar je vrienden, familie, collega's? Pati's wereld dreigt in te storten wanneer ze online wordt gechanteerd: betalen, of we sturen de foto's naar nóg meer mensen. Tijdens haar zoektocht naar een oplossing ontdekt Pati dat haar verhaal slechts een van (lees meer)
Farahnaz Sharifi 82 min.
De Iraanse Farah wordt door het strenge regime in haar land gedwongen om een onderscheid te maken tussen een wereld binnen- en een wereld buitenhuis. Het is als leven op twee totaal verschillende planeten. Enkel op haar privéplaneet is ze echt vrij. In een cinematografisch dagboek combineert ze eigen opnames (lees meer)
Azië Historisch Politiek
Anastasia Trofimova 129 min.
UIT RESPECT VOOR HET VERZOEK VAN DE OEKRAÏENSE AMBASSADE HEEFT HET FESTIVAL BESLIST DEZE VERTONING TE ANNULEREN.Lees onze volledige verklaring hierDe Russisch-Canadese Anastasia Trofimova kreeg ongekende toegang tot een bataljon van het Russische leger in Oekraïne. Zonder officiële vergunningen wint ze het (lees meer)
Danel Elpeleg 71 min.
Een intrigerend onderzoek naar het verborgen verleden van de grootvader van de regisseur als ‘militair gouverneur voor de controle van Arabische burgers’ na de oprichting van Israël. Persoonlijke en politieke geschiedenis zijn nauw met elkaar verweven wanneer familiegeheimen naar boven komen in dit (lees meer)
Greg Jacobs, Jon Siskel 76 min.
Klimaatverandering gebeurt hier en nu. Een verbluffend visueel dagboek van de impact die klimaatverandering nu al heeft op gewone mensen over de hele wereld. Aan de hand van beelden gemaakt door getroffen mensen over heel de wereld maakt deze epische documentaire haar boodschap overdovend duidelijk: het (lees meer)
Steve Pink 90 min.
Waarom zijn er geen republikeinen (meer) die zich tégen Trump keren? Republikein Adam Kinzinger - conservatief congreslid sinds 2011 - was een van de slechts tien republikeinen die Trump ter verantwoording riepen na de bestorming van het Capitool. Regisseur Steve Pink - die als linkse democraat helemaal aan de andere (lees meer)
Mild Komisch Politiek USA
Canvas Talks
Als documentairezender bij uitstek vaardigt VRT CANVAS een expert ter zake af bij een selectie films. Onder de noemer VRT CANVAS Talks gaat die dieper in op een reeks actuele thema’s. Van onderwijs tot wereldpolitiek: een VRT-gezicht biedt de nodige verdieping.
Als documentairezender bij uitstek vaardigt VRT CANVAS een expert ter zake af bij een selectie films. Onder de noemer VRT CANVAS Talks gaat die dieper in op een reeks actuele thema’s. Björn Soenens hield twee presidentstermijnen lang de vinger aan de pols in de VS als correspondent voor VRT NWS. De Amerikawatcher (lees meer)
Als documentairezender bij uitstek vaardigt VRT CANVAS een expert ter zake af bij een selectie films. Onder de noemer VRT CANVAS Talks gaat die dieper in op een reeks actuele thema’s. Midden-Oosten-journalist Inge Vrancken specialiseert zich al twintig jaar in de politiek in onder meer Israël, Palestina, Syrië en (lees meer)
Onder de noemer VRT CANVAS Talks vaardigt de documentairezender bij uitstek een expert ter zake af bij een selectie films. Marijn Trio verschaft de nodige omkadering bij Mr. Nobody Against Putin. De VRT-specialist houdt zich vooral bezig met de politiek in Rusland, Oekraïne en Oost-Europa. Ofte: de aangewezen (lees meer)
DOCVILLE PLUS
Wie DOCVILLE zegt, zegt niet alleen films, maar ook een uitgebreide omkadering. Naast in- en uitleidingen, zijn er ook de DOCVILLE+ sessies: het festival maakte ondertussen haar handelsmerk van debtatten en panelgesprekken rond actuele thema's naar aanleiding van de geprogrammeerde films.
Fundamenteler dan de vraag of AI zelfbewust kan zijn, is misschien wel de definitie van bewustzijn zelf. Zijn enkel biologische wezens zelfbewust? Voor sommige mensen is er een duidelijk onderscheid tussen gewervelde en ongewervelde dieren, anderen tonen aan dat ook een mossel pijnprikkels voelt.
De voorbije decennia kwam er in het onderwijs geleidelijk aan meer aandacht voor welbevinden, persoonlijke ontplooiing, aandacht voor eigen interesses en intrinsieke motivatie.De huidige regering lijkt de focus terug te willen verleggen naar zuivere kennisoverdracht en een top down aanpak. Her en der wordt een verband (lees meer)
De Verenigde Naties hebben 2025 uitgeroepen tot Internationaal Jaar van de Coöperatie. Daarom organiseert het Kenniscentrum voor Coöperatief Ondernemen (KCO KU Leuven) samen met Vliegwiel en DOCVILLE op zaterdag 29 maart een coöperatieve wandeling (13u45) met aansluitend de documentaire 'The Liberated Broom'.
Voor 2050 trokken regisseurs Eric Goens en Kristof Van Den Bergh met hun crew richting Zuidpool. EOS-journalist Ilse Boeren gaat in gesprek met Goens en prof. dr. Stef Lhermitte, ervaren Zuidpoolonderzoeker. Hoe ziet de toekomst van Antarctica en bijgevolg onze hele planeet eruit? Wordt (lees meer)
Ecologie Natuur Wetenschap
Virtual Reality
Virtual Reality (VR) is een dankbaar medium voor documentairemakers om hun publiek te transporteren naar plekken waar ze nog nooit geweest zijn. Dit jaar neemt VR je mee naar een plek die de meeste mensen zich, gelukkig, moeilijk kunnen voorstellen: een Oekraïense bunker.
Sjors Swierstra, Ivanna Khitsinska 25 min.
Krijg een intieme inkijk in een Oekraïense bunker. Je maakt er de kwetsbare conversaties mee tussen zwangere vrouwen in een ondergrondse materniteitafdeling in Kyiv, een hartverscheurende begrafenis van een soldaat en ziet hoe officieren zich in barakken klaarmaken om naar het front te gaan. Een van de (lees meer)
DOCVILLE Academy
DOCVILLE wil niet alleen documentaires en publiek met elkaar verbinden, ook professionals onderling kunnen hun ei kwijt op het festival. Er zijn verschillende masterclasses en netwerkmomenten voor makers en andere leden van de docusector.
De laatste dag van het festival is traditiegetrouw gereserveerd voor de Day of the Doc, een dag die de rekening opmaakt van het doculandschap vandaag. Dit jaar passeren actuele thema’s als maatschappelijke relevantie en filmmaken met AI de revue
Een debat rond de maatschappelijke relevantie en de nood aan (auteurs)documentaires. Hoe belangrijk zijn die voor de maatschappelijke beeldvorming? En wat is de positie van de (auteurs)documentaire in het audiovisuele landschap van vandaag?
Zonder documentaires geen VRT CANVAS. Maar hoe wordt bepaald welke documentaires dan worden uitgezonden? En wat is de visie van de zender daarachter? Ga in gesprek met Luc Gommers (genrehoofd documentaire bij VRT CANVAS) en Simon Vrebos (verantwoordelijk voor documentaire coproducties bij VRT (lees meer)
Sabam for Culture zet zich al decennia lang in voor de promotie, ontwikkeling en verspreiding van haar audiovisueel repertoire. Zo ondersteunt de organisatie regisseurs en/of scenaristen rechtstreeks via een ontwikkelingsbeurs. Filmmakers die in aanmerking willen komen voor die beurs pitchen hun film voor een (lees meer)
Sabam is de Belgische vereniging van makers allerhande. Ze beheert de auteursrechten van audiovisuele werken, literatuur, muziek en kunsten. Hun steun maakt jaarlijks ook tal van filmproducties mogelijk. Zowel jong talent als minder jonge makers kunnen op hun hulp rekenen. Ontdek Sabam-gesteund werk (lees meer)
Artist in Focus: Mark Levinson
Mark Levinson begon zijn carrière als theoretische fysicus en rolde dan via de geluidstechniek Hollywood in. Hij werkte mee aan meer dan 40 films, waaronder The English Patient en The Talented Mr. Ripley. Hij vond uiteindelijk zijn roeping als documentaireregisseur. Zijn Particle Fever (DOCVILLE 2014) staat zelfs geboekstaafd als de meest succesvolle wetenschappelijke documentaire aller tijden. Het nieuwe Universe in a Grain of Sand vat zowat al zijn voorgaande werk samen. Het is een synthese van wetenschap en kunst, net zoals Levinson zelf.
Als je denkt dat de termen ‘wetenschapsdocu’ en ‘auteurscinema’ elkaar tegenspreken, think again. Levinson legt in zijn master talk haarfi jn uit hoe kunst en wetenschap elkaar net versterken. Getuigen: zijn indrukwekkende oeuvre én de wetenschapper annex filmmaker zelf.
Mark Levinson 99 min.
Een zenuwslopende klopjacht waar duizenden mensen aan meewerken, die jarenlang duurt en waarvoor de grootste machine ooit wordt gebouwd: dit is geen hallucinant filmscript, maar het intrigerende verhaal van de zoektocht naar het Higgs-deeltje door ’s werelds meest vooraanstaande fysici. De documentaire volgt het (lees meer)
Mark Levinson 73 min.
Wat kan de wetenschap van kunst leren, en kunst van wetenschap? Kunst en wetenschap zijn niet elkaars tegenpolen, maar eerder bondgenoten in onze poging om de wereld te begrijpen. Onze perceptie (en begrip) van de wereld wordt bepaald door het mogelijkheden die we hebben om de wereld waar te nemen en voor te (lees meer)
Filosofie Kunst Wetenschap
Documentaire filmmaken en AI
Dat AI zowat alles kan, is stilaan wel duidelijk. Kaspar AI voorzag afgelopen IDFA-editie zelfs de openingsfilm van het festival. Producer en technische mastermind Mads Damsbo zakt af voor een gesprek over AI en documentaire maken. Welke software is er nu al? Waar trekken we grenzen? In Isaac Asimov, a Message to the Future geeft de peetvader van de scifi een interview over onze toekomst, alleen: hij doet dat niet zelf, een deepfake versie van de auteur verkondigt Asimovs boodschap. Wat kan AI nog? En hoe ziet de toekomst eruit?
Piotr Winniewicz 85 min.
“Nog in geen 4500 jaar zal een computer een film tot stand brengen die net zo goed is als een van mij", zei befaamd filmmaker Werner Herzog 8 jaar geleden. Filmmaker Piotr Winiewicz ging – met toestemming van Herzog – de uitdaging aan. Hij voerde Herzogs oeuvre in in een AI-systeem en gaf het de opdracht een (lees meer)
Mathias Théry 55 min.
Isaac Asimov, de peetvader van de sciencefiction, spreekt je persoonlijk toe vanuit het verleden. Of toch zijn deepfake alter ego dat in deze unieke film zijn voorspellingen overloopt die hij tussen 1950 en 1980 publiceerde in meer dan vijfhonderd werken. Zelfrijdende auto's, de intrede van (lees meer)
Astronomie Kunst Portret Wetenschap
Mads Damsbo werkt al meer dan tien jaar op het kruispunt tussen technologie en cinema. Naast zijn functie als producer, verdiepte hij zich in AI als hulpmiddel voor artiesten en filmmakers en stond hij aan de wieg van Kaspar AI, de tool die About a Hero mogelijk maakte.