Oliver Sacks - His Own LifeRic Burns

De bijzonder innemende, onconventionele en briljante wetenschapper Oliver Sacks is bekend bij het grote publiek door de verfilming van één van zijn bekendste boeken, 'Awakenings'. De man die zo boeiend vertelde over zijn patiënten, deed op zijn 81ste, een half jaar voor zijn dood, voor het eerst zijn eigen verhaal. Hij was een buitenstaander in zijn vakgebied, maar ook in het leven kleurde hij buiten de lijnen. Een aangrijpend en bijzonder fascinerend portret van 's werelds beroemdste neuroloog en zijn mateloze, avontuurlijke leven.

De neurowetenschapper Oliver Sacks werd bekend met zijn boeken, waarin hij op aanschouwelijke en deels humoristische wijze neurologische ziektebeelden beschreef. ‘The man who mistook his wife for a hat’ (‘De man die zijn vrouw voor een hoed hield’) uit 1985 is één van zijn bekendste werken, maar het grote publiek kent hem van de film 'Awakenings', de verfilming van zijn gelijknamige boek. Dat er überhaupt iets van hem terecht kwam, blijkt niet minder dan een wonder. Deze wijze, vrolijke dokter was een groot deel van zijn leven, zoals zijn collega het bondig verwoordt, ‘a supreme fuck-up’. Een buitenstaander, die worstelend met zijn seksualiteit en zijn uitbundige vaak ook extreme gedrag, wel meerdere levens lijkt te hebben geleefd. Zijn levensverhaal is minstens zo ongerijmd en krankzinnig als de bijzondere ziektegeschiedenissen van zijn patiënten, waar hij zo beroemd mee werd. Op 81-jarige leeftijd, een half jaar voor zijn dood, vertelt hij nog één keer de wonderbaarlijk levensverhaal: dat van hemzelf. Over een sprankelende, mateloze man, met een geest als een uitdijend heelal, voor wie niets of niemand te vreemd was, en die zijn naderende dood verwelkomt als een nieuw avontuur. Een ontroerend uniek verhaal over een tedere unieke man.

 

In samenwerking met KU Leuven.


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Focus op Filosofie

Geen enkel woord straalt een mooiere ambitie uit dan wijsbegeerte. Het begeren van wijsheid. Filosofie gaat de omvattende studie aan van wat de betekenis is van de meest universele aspecten van het bestaan en hoe het zit met de geldigheid van ons denken hierover. Dit zijn geen ver-van-mijn-bed onderwerpen voor stoffige professoren, maar vragen die een reële link hebben met ons dagelijkse leven, nu en in de toekomst. Laat het aan DOCVILLE om hierover bijzondere documentaires te vinden die je begeesterd achterlaten.Filosofie Psychologie Portret

Vertoningen
Koop je ticket

Extra info

De vertoning van 29.03 wordt gevolgd door een nagesprek met Pieter Adriaens (professor filosofie KU Leuven en grote fan van Oliver Sacks).

Filminfo

REGIE Ric Burns
VS
2021 94 min.
Engels gesproken
Ondertiteling: Nederlands


Programmaonderdeel

Focus op Filosofie

credits
Regie

Ric Burns

Productiehuis

Leigh Howell, Bonnie Lafave, Kathryn Clinard

Cinematografie

Buddy Squires

Montage

Chih Hsuan Liang, Tom Patterson, Li-Shin Yu

Muziek

Brian Keane

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)