DOCVILLE 2023 - Winnaars

U bent hier

WETENSCHAP EN KINDERPROGRAMMA'S SCHITTEREN OP DOCVILLE 2023


Leuven was afgelopen tijd het bruisende epicentrum voor liefhebbers van documentaires tijdens DOCVILLE 2023. Met talrijke premières, debatten en events was er voor iedereen wel iets te beleven. De opkomst van enthousiaste bezoekers was indrukwekkend en maakte deze editie de meest succesvolle in jaren. Het festival werd donderdag 30 maart feestelijk afgesloten met de uitreiking van de DOCVILLE Awards in de Nationale, Internationale, Topics en de gloednieuwe ScienceVille Competitie.

Deze editie verwelkomde het festival een speciale gast als artist in focus: niemand minder dan Oscarwinnend regisseur Steven Bognar. Hij doceerde een inspirerende masterclass, zetelde in de jury van de Internationale Competitie en stelde een programma samen met zowel zijn eigen werk als dat van zijn recent overleden vrouw Julia Reichert. Een zeer warm eerbetoon.

Dit jaar riepen we het nieuwe onderdeel ScienceVille in het leven. Het sluitstuk van een jarenlange evolutie binnen DOCVILLE waarbij de interesse van het brede publiek voor wetenschap gekoppeld wordt aan kwaliteitsvolle wetenschappelijke documentaires, met tal van omkaderde activiteiten, lezingen, workshops en een geheel nieuwe competitie.

In het verlengde daarvan een tweede primeur, want voor het eerst was er ook een apart programma voor de jonge ontdekkers: ScienceVille voor Kinderen. Het werd een waar pretpark-weekend met drie tot de nok gevulde vertoningen, uitverkochte workshops en leerrijke randanimatie. Voor een eerste editie was het even spannend afwachten, maar de massale opkomst heeft onze verwachtingen ruimschoots overtoffen.

Volgend jaar belooft het voor de 20ste verjaardag van DOCVILLE een spetterende feesteditie te worden! Van woensdag 20 tot donderdag 28 maart zal Leuven opnieuw bruisen van documentaires én documentaireliefhebbers. Zorg dat je erbij bent en save the date!

DOCVILLE 2023 - Awards


Wiinaar Belgische Competitie

Dag Ma van regisseursduo Marie De Hert en Ellen Pollard ging naar huis met de Juryprijs voor Beste Belgische Documentaire geschonken door Sabam for Culture. Een intiem portret van een moeder en dochter die samen in een woonzorgcentrum wonen, dat volgens onze jury een visueel bijzonder moeilijk territorium betrad, maar met zoveel liefde en vernuft in beeld gebracht, dat ze unaniem beroerd waren. De ogenschijnlijk moeilijk doordringbare protagonisten werden, dankzij het opmerkzame oog van de makers, mensen die de jury meteen in hun hart heeft gesloten.

In 2021 stonden De Hert en Pollard al op DOCVILLE met hun kortfilm Fien, Jip & Fien, toen kregen ze een eervolle vermelding van Sabam.

Internationale Competitie

The Invention of the Other van Bruno Jorge won de Juryprijs in de Internationale Competitie en ontvangt zo een aankoopprijs door Canvas. Deze juryprijs is Academy Award Qualifying, de film komt bij deze rechtstreeks op de longlist van de 2024 Oscars. De film neemt de kijker op sleeptouw, diep het Amazonewoud in, naar de Korubo, een volledig geïsoleerde groep inheemse mensen.

In veel opzichten een klassieke antropologische documentaire volgens de regels van de kunst. Maar de toenadering met het Korubo-volk was zo groot dat de film het publiek een ontmoeting biedt met mensen van een verre planeet en tegelijk met onze naaste verwanten. Kortom, een verhaal dat ons in verbinding stelt met onszelf, aldus de jury.

Het is niet de eerste keer dat Jorge op DOCVILLE verbaast binnen de Internationale Competitie, in 2018 won hij deze award al samen met co-regisseurs Renata Terra en Mariana Oliva voor Piripkura.

De jury reikte een eervolle vermelding uit aan Apolonia, Apolonia van Lea Glob.

TOPICS Competitie

Rojek van Canadees filmmaker Zaynê Akyol won de Juryprijs in de Topics Competitie, voorheen gekend als Weten & Geweten. De jury prees de adembenemende beeldvoering, waarbij elk beeld het verhaal ondersteunt. De jury was vooral onder indruk van hoe Akyol de vaak besproken gevangengenomen IS-strijders in Rojek op een baanbrekende, aangrijpende wijze toont.

Nationale Loterij Prijs voor Beste Wetenschappelijke Documentaire

Make People Better van Cody Sheehy ​​won de allereerste Nationale Loterij Prijs voor Beste Wetenschappelijke Documentaire binnen de ScienceVille Competitie. De film brengt een controversieel thema; het manipuleren van het DNA van menselijke embryo’s via CRISPR met als doel immuniteit tegen hiv te verlenen.

De jury vond dat Make People Better op een uiterst professionele manier inzicht bood in dit thema. Tegelijk zet de film een verhaal neer dat het karakter heeft van een detective en van de kijkers onderzoekers maakt. Ze prezen de erkenning van de regisseur dat er geen sluitende antwoorden zijn en dat ‘de waarheid’ in de nuance schuilt. 

Publieksprijs

De film Wolf won overtuigend de publieksprijs.

De Top-10 :

1. Wolf
2. Kristos, the last child
3. Bottle Conditioned
4. Deep Rising
5. Soviet Bus Stop
6. All that breathes
7. All the beauty and the bloodshed
8. The March on Rome
9. Apolonia, Apolonia
10. The Invention of the other