Free Will? A DocumentaryMike Walsh

“Wij zijn vrij om te bepalen wat we doen en wie we zijn”. Dit concept van de vrije wil is misschien wel het meest fundamentele in onze opvatting over wie we zijn als mens. Sinds de oudheid staat dit idee echter ter discussie en hedendaagse inzichten zijn ronduit ontnuchterend. Zijn we wel echt vrij in ons denken en doen? En wat zijn de consequenties als het antwoord op deze vraag niet eenduidig ja is?

Het is misschien wel de meest fundamentele van alle filosofische vragen en de impact van het antwoord is enorm op alle vlakken: hebben mensen een vrije wil? Zijn we echt vrij? Of wordt ons denken en onze wil bepaald door een externe factor? Is vrije wil geen voorwaarde om een maatschappij te organiseren? Wat zijn de gevolgen op ethisch, religieus maar ook op juridisch vlak? Het debat is al eeuwenoud, al zijn er wel boeiende nieuwe stemmen om mee rekening te houden, zoals hedendaagse inzichten in de neurowetenschap. Verschillende denkers met verschillende visies komen aan bod in deze boeiende documentaire die durft doordenken op een van de meest fundamentele vragen.


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Focus op Filosofie

Geen enkel woord straalt een mooiere ambitie uit dan wijsbegeerte. Het begeren van wijsheid. Filosofie gaat de omvattende studie aan van wat de betekenis is van de meest universele aspecten van het bestaan en hoe het zit met de geldigheid van ons denken hierover. Dit zijn geen ver-van-mijn-bed onderwerpen voor stoffige professoren, maar vragen die een reële link hebben met ons dagelijkse leven, nu en in de toekomst. Laat het aan DOCVILLE om hierover bijzondere documentaires te vinden die je begeesterd achterlaten.Filosofie Wetenschap Maatschappij

Vertoningen
Koop je ticket

Extra info

De vertoning van 29.03 wordt gevolgd door een nagesprek met de regisseur en door Docville Plus: Bestaat vrije wil?

Filminfo

REGIE Mike Walsh
VS
2022 120 min.
Engels gesproken
Geen ondertiteling


Programmaonderdeel

Focus op Filosofie

credits
Regie

Mike Walsh

Script

Mike Walsh, Mitch Joseph

Producent

Jeremy Levy

Cinematografie

Matteo Belletta

Muziek

Mike Laster

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)