L'empire du silenceThierry Michel

De Democratische Republiek Congo wordt al vijfentwintig jaar verscheurd door een oorlog die grotendeels genegeerd wordt door de media en de internationale gemeenschap. Bekroond documentairemaker Thierry Michel toont de bikkelharde realiteit van de straffeloosheid, maar geeft ook een stem aan de onverzettelijke hoop, zoals bij dokter Mukwege, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede. Een harde, ontluisterende maar belangrijke documentaire.

Het geweld in Congo blijft al decennia lang voortduren. Het aantal slachtoffers loopt in de honderdduizenden, zo niet miljoenen. De daders van deze misdaden zijn ontelbaar: rebellenbewegingen, maar ook legers, die van Congo en van buurlanden ... Ze lijken allemaal geobsedeerd te zijn door macht en geld, en denken dat ze ongestraft en onverschillig de rijkdommen van Congo kunnen nemen. Bekroonde documentairemaker Thierry Michel reist al meer dan dertig jaar door Congo met zijn camera en is getuige geweest van de gevechten, het lijden maar ook de hoop van het Congolese volk. Zijn meest recente film toont de bikkelharde realiteit van de straffeloosheid die het land al decennia teistert, maar geeft ook een stem aan de onverzettelijke hoop zoals bij dokter Mukwege, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede. Een film die gehoord en gezien moet worden in de hoop dat er ooit verandering kan komen.


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Nationale selectie

DOCVILLE presenteert de tien beste Belgische documentaires van het voorbije jaar. Films die bijzondere plekken in ons land opzoeken, zoals een kleine varkensstal of een operatiezaal waar hypnose wordt gebruikt, maar ook films die over de landsgrenzen heen kijken en inzoomen op bijvoorbeeld Ijsland, Congo, Ierland of Turkije. Documentaires gemaakt door oude bekenden, of net door jonge nieuwkomers. De sterkste film mag zich de winnaar noemen van de Juryprijs voor Beste Belgische Documentaire. 
 
De meeste films worden uitgeleid door de regisseur. 

 Afrika Politiek Economie

Vertoningen
Koop je ticket

Extra info

De vertoning van 27.03 wordt gevolgd door Docville Plus: Is er hoop voor Congo?

Filminfo

REGIE Thierry Michel
België
2021 110 min.
Engels, Frans gesproken
Ondertiteling: Nederlands


Programmaonderdeel

Nationale selectie

credits
Regie

Thierry Michel

Script

Thierry Michel, Christine Pireaux

Productiehuis

Les Films de la Passerelle, RTBF

Cinematografie

Thierry Michel

Montage

Idriss Gabel

Muziek

Michel Duprez, Gwenaël Mario Grisi, Ange Nawasadio

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)