The BrainJean-Stephane Bron

Is het mogelijk om het menselijke brein na te maken op een computer? Of om het te verbinden met machines? De geavanceerde ontdekkingen sinds het begin van de 21ste eeuw brengen sciencefiction steeds meer binnen in de realiteit. Een fascinerende inkijk in de filosofische en maatschappelijke consequenties van hedendaags vooruitstrevend wetenschappelijk onderzoek.

Langzaam maar zeker komt het decennialange onderzoek naar de biologische werking van ons brein in de schaduw te staan van de spectaculaire ontwikkelingen op het vlak van artificiële intelligentie. De film opent met twee wetenschappers - een vader en een zoon - die elk hun eigen expertise hebben. De vader is ervan overtuigd dat het brein perfect kan worden nagemaakt in een artificieel systeem. Zijn zoon - gespecialiseerd in AI - maakt zich zorgen over zo’n project. In vijf verschillende onderdelen komen telkens andere experten aan bod, ieder met zijn eigen onderzoeksdomein, maar ook met zijn eigen idealen en bekommernissen. De toekomst die ze schilderen verschilt, maar allemaal zijn ze het er over eens: er is een evolutie aan gang die niet meer te stoppen is. Een documentaire over de toekomst van de mensheid in de ruimste zin van het woord.

 

In samenwerking met KU Leuven.


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Focus op Filosofie

Geen enkel woord straalt een mooiere ambitie uit dan wijsbegeerte. Het begeren van wijsheid. Filosofie gaat de omvattende studie aan van wat de betekenis is van de meest universele aspecten van het bestaan en hoe het zit met de geldigheid van ons denken hierover. Dit zijn geen ver-van-mijn-bed onderwerpen voor stoffige professoren, maar vragen die een reële link hebben met ons dagelijkse leven, nu en in de toekomst. Laat het aan DOCVILLE om hierover bijzondere documentaires te vinden die je begeesterd achterlaten.Wetenschap Artificiële intelligentie Psychologie

Vertoningen
Koop je ticket

Extra info

De vertoning van 28.03 wordt gevolgd door Docville Plus: Artificial Intelligence: droom of nachtmerrie?

Filminfo

REGIE Jean-Stephane Bron
Frankrijk, Zwitserland
2020 103 min.
Engels, Frans, Italiaans gesproken
Ondertiteling: Nederlands


Programmaonderdeel

Focus op Filosofie

credits
Regie

Jean-Stephane Bron

Cinematografie

Éponine Momenceau

Montage

Julie Lena

Muziek

Christian Garcia Gaucher

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)