Prijzen 2022


De winnaars van de competities zullen worden aangekondigd op de slotceremonie donderdag 31 maart, in aanwezigheid van de jury, gevolgd door een screening van de slotfilm, The Lost Leonardo. De DOCVILLE jury geeft volgende prijzen weg:

  • The Jury Award voor Beste Internationale Documentaire. Aankoopprijs door CANVAS. Deze prijs is Academy Award (TM) qualifying.
    Genomineerden: Alle films uit de internationale selectie.
  • The Jury Award voor Beste Nationale Documentaire. Prijs gedoneerd door SABAM for Culture.
    Genomineerden: Alle films uit de nationale selectie.
  • The Con-Science Award. 1.500€ geldprijs, uitgereikt door DOCVILLE.
    Genomineerden: Alle films uit de Weten&Geweten selectie.

Ook het publiek geeft een prijs: de DOCVILLE Publieksprijs
Genomineerde: alle films, van alle programma's (met uitzondering van de retrospectieven)

Jury DOCVILLE 2022


Jury Internationale Competitie

Reinhilde Weyns (België)
Reinhilde Weyns is het huidige directrice van de Vlaamse filmschool, het Royal Institute for Theatre, Cinema and Sound (RITCS). Voordien werkte ze als netmanager voor de VRT en als jurylid voor het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Bovendien is ze lid van enkele raden van commissarissen, onder meer voor het Vlaamse filmfestival MOOOV, het Fonds voor Cultuurmanagement in Antwerpen en de arthouse Cinema Palace in Brussel.

Karin Rywkind Segal (Israël)
Karin Rywkind Segal is artistiek directeur van het Docaviv Film Festival in Israël. Voordien was ze onder meer publicist en filmconservator bij het Harvard Film Archive, assistent van de artistieke directeur van het Boston Jewish Film Festival, manager van het filmtijdschrift Maarvon, en jurylid en panellid op verscheidene filmfestivals en -wedstrijden. Bovendien werden haar kunstwerken vertoond in Metrograph NYC, Fogg Art Museum, Anthology Film Archives en in het Tel Aviv Museum of Art.

Daan Vermeulen (Nederland)
Daan Vermeulen is verantwoordelijke bij filmdistributeur Cinema Delicatessen voor het aankopen van nieuwe documentaire films en voor de marketing- en distributiestrategieën voor theater-, outreach-, dvd- en VOD-uitgaven. Daarnaast gaf hij in de laatste jaren gastlezingen aan de Nederlandse Filmacademie en bij Noordelijk Film Festival, en was hij lid van de selectiecommissies voor het IDFA Forum en de IDFA Bertha Fund. Voordien werkte hij voor het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA).

Jury Nationale Selectie

Robin Broos (België)
Robin Broos is freelance (film)journalist en eindredacteur, en werkt onder meer voor VRT, Klara, Humbug en Pool Needle. Daarnaast is hij ook presentator van het radioprogramma The Original Soundtrack voor Klara. In 2020 publiceerde hij zijn book The Original Soundtrack. Eerder schreef hij ook onder meer voor Stad Leuven, Het Depot, The Walt Disney Company, magazines zoals Story en Feeling, en als cultuurjournalist voor De Morgen.

Rohan Crickmar (UK)
Rohan Berry Crickmar is documentaire producer van zijn productiebedrijf in Edinburgh genaad Everything Was Decided in Movement. Hij was ook lid van het documentaire programmatieteam van EdinburghIFF gedurende vijf jaar en van CorkIFF gedurende vier jaar. Zijn focus ligt vooral op Oost- en Centraal-Europese documentaire, en hij is fan van narratief sterke documentaires en vernieuwende vormelijke kenmerken. 

Ellen Vermeulen (België)
Ellen Vermeulen is een Belgische documentaire filmmaakster en richtte het productieplatform Chère Jeanne op. Ze realiseerde onder meer de documentaires 9999 (2014) en Inclusief (2018). Dit jaar zal ze beginnen aan de opnames van een film die zich afspeelt op de top van een berg in de Himalaya. Daarnaast is ze ook onderzoeker en docent aan het RITCS en docent aan het KASK.

 

 

Jury Weten & Geweten

Mark Daems (België)
Mark Daems is documentaire film producer en alumnus van de Vlaamse filmschool RITCS. Zijn bedrijf, Associate Directors, (co)-produceert creatieve documentaires voor een internationaal publiek. Daarnaast richtte hij ook Flanders Doc op, de vereniging van documentairemakers in Vlaanderen.

Jani Sever (Slovenië)
Jani Sever is een Sloveense regisseur, producer en screenwriter met een eigen productiebedrijf, Sever & Sever. Zo is hij de regisseur van de documentaire Antigone, How Dare We! die dit jaar vertoond wordt op DOCVILLE. Zijn documentaires haalden voordien ook vertoningen op Slovene Film Festival en Zagreb DOX. Voordien was hij ook journalist en hoofdredacteur voor het Sloveense politieke weekblad Mladina en stichtte hij het eerste Sloveense multimediaproject, Vest. Daarnaast is hij ook historicus, dichter en muzikant.

Willemien Sanders (Nederland)
Willemien Sanders is docent aan de Erasmus School of History, Culture and Communication (ESHCC) in Rotterdam, gelieerd onderzoeker aan het Instituut voor Cultuurwetenschappelijk Onderzoek van Universiteit Utrecht, en onderzoeker voor het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Ze was ook criticus voor DOX Magazine en Modern Times Review. haar onderzoeksinteresses zijn documentaire film, fictie film en TV, met een focus op ethiek, productie culturen en gender.