One Child NationNanfu Wang & Jialing Zhang
@DOCVILLE GAAT VREEMD

Toen de Volksrepubliek China eind jaren ’70 de problematische bevolkingsgroei wou aanpakken, kozen ze voor een drastische ingreep: ieder koppel mocht maar één kind krijgen, een tweede kind was strafbaar. Vooral de eerste decennia zorgde de invoering van deze regel voor dramatische gevolgen: gedwongen sterilisaties, selectieve abortussen en het verwaarlozen, verkopen of vermoorden van meisjes. 'One Child Nation' won de Juryprijs voor Beste Documentaire op het Sundance Film Festival.

Nanfu Wang is een naam om in het oog te houden. Slechts drie jaar geleden maakte ze haar debuutfilm 'Hooligan Sparrow', die al meteen belandde op de Oscar shortlist voor Beste Documentaire. Haar opvolger 'I am Another You' stond vorig jaar nog op DOCVILLE en haar meest recente documentaire 'One Child Nation' wist al meteen een prestigieuze prijs binnen te rijven. Nadat Wang zelf voor het eerst moeder was geworden raakt ze geïntrigeerd door de Een-Kind politiek die China decennia lang aanhield. Haar onderzoek naar de (neven)effecten van de streng opgelegde gezinsbeperking is met momenten hallucinant. Ze gaat gesprekken aan met slachtoffers, ouders en kinderen, maar ook met partijleden die de politiek moesten verdedigen, invoeren en controleren. De cijfers en feitelijke gegevens in verband met gedwongen sterilisatie en kinderverwaarlozing zijn schokkend en leggen een pijnlijke waarheid bloot over de gevolgen van een ongezien sociaal experiment dat heel wat levens beïnvloedde en kapot maakte.Vertoning
vrij 15.03 20:00
Broekstraat, 3001 Heverlee (*)
Koop tickets
(*)Het exacte adres wordt bekend gemaakt na aankoop tickets

Over
2024 is een feestjaar voor DOCVILLE. Vieren doen we deze keer niet in de cinema, maar gezellig thuis bij de trouwste bezoekers van het festival. Van 1 tot en met 19 maart vertonen we namelijk elke dag een memorabele film van de vorige festivaledities in livings (of aanverwanten) van festivalgangers.
(meer info)

Editie 2019
Deze film werd geselecteerd uit de 2019 editie van DOCVILLE.


Wil je weten wat er toen nog speelde?
Klik hier


Info

REGIE Nanfu Wang & Jialing Zhang

2019 85 min.
Engels, Chinees gesproken
Ondertiteling: Engels

credits
Regie

Nanfu Wang & Jialing Zhang