Velvet QueenMarie Amiguet, Vincent Munier
@DOCVILLE GAAT VREEMD

Schrijver Sylvain Tesson trekt samen met de gerenommeerde natuurfotograaf Vincent Munier naar de Tibetaanse hoogvlakte, op zoek naar één van de meest schuchtere dieren op aarde: de sneeuwpanter. Tijdens het lange wachten in arctische temperaturen stelt Tesson zich de vraag wie er wie aan het bekijken is. Regisseur Marie Amiguet weet het verhaal van de queeste te vertalen naar oogstrelende beelden, de soundtrack van Warren Ellis en Nick Cave maken van de film een hypnotische kijkervaring.

De Tibetaanse hoogvlakte is een schilderachtig mooi maar onherbergzaam gebied dat met zijn 4.500 meter hoogte letterlijk adembenemend is. Enkele nomadenstammen leven er in harmonie met zeldzame diersoorten als de manoel en de wilde jak. De veelgeprezen natuurfotograaf Vincent Munier ging er al vaak naartoe om de unieke diersoorten te fotograferen die er hun leefgebied hebben. Maar één dier kreeg hij nog nooit voor zijn lens: de uiterst schuchtere en met uitsterven bedreigde sneeuwpanter. Samen met schrijver Sylvain Tesson vertrekt hij op een zoektocht door het desolate en ijskoude maar o zo mooie landschap. The Velvet Queen overstijgt de gewone natuurfilm door de poëtische mijmeringen van Tesson over de relatie tussen mens en natuur in deze hedendaagse maatschappij en de kunst van het kijken – en bekeken worden. Want de sneeuwluipaard is een meester in de camouflage en heeft het duo in de gaten, lang voor zij dat goed en wel beseffen. Regisseur Marie Amiguet legt de queeste van de vrienden vast met oog voor het natuurschoon en een vleugje relativerende humor. De score van Warren Ellis en Nick Cave maken van de film een hypnotische kijkervaring.Vertoning
ma 18.03 20:00
Schapenstraat 8, 3000 Leuven (*)
Koop tickets
(*)Het exacte adres wordt bekend gemaakt na aankoop tickets

Over
2024 is een feestjaar voor DOCVILLE. Vieren doen we deze keer niet in de cinema, maar gezellig thuis bij de trouwste bezoekers van het festival. Van 1 tot en met 19 maart vertonen we namelijk elke dag een memorabele film van de vorige festivaledities in livings (of aanverwanten) van festivalgangers.
(meer info)

Editie 2022
Deze film werd geselecteerd uit de 2022 editie van DOCVILLE.


Wil je weten wat er toen nog speelde?
Klik hier


Info

REGIE Marie Amiguet, Vincent Munier

2021 92 min.
Frans gesproken
Ondertiteling: Nederlands

credits
Regie

Marie Amiguet, Vincent Munier