1970Tomasz Wolski

1970, twee weken voor Kerst. Net nu beslist het communistisch regime in Polen om de prijzen van enkele essentiële producten te verhogen. Het resultaat: één van de grootste en bloedigste protesten die het land gekend heeft. Achter de schermen plannen de machthebbers eerst de onderdrukking en daarna de cover-up van het protest. Recent herontdekte telefoonopnames worden gecombineerd met stop-motion animatie en vormen zo een bijzonder origineel en vooral spannend portret van een machtscrisis.

Wolski toont de opstand niet vanuit het standpunt van de demonstranten, maar vanuit het perspectief van de onderdrukkers op basis van de originele opnames van telefoongesprekken. Een verfrissende keuze. De gesprekken zijn die van leden van een crisisteam van hoge functionarissen uit het leger en het ministerie van binnenlandse zaken. Ze trachten onhandig de situatie in te schatten en bespreken strategieën om de demonstranten onder controle te houden. De spanning neemt hoorbaar toe, zowel op straat als in hun kantoor. De verwarring, angst, meedogenloosheid en inefficiëntie zijn te horen in de opnames van de originele gesprekken.


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Fond of Footage

Voor documentairemakers is ‘found footage’ een onuitputtelijk bron van materiaal. Dit ‘gevonden beeldmateriaal’ kan bestaan uit archiefbeelden of recente filmopnames gemaakt met een ander doel. Maar hoe ga je om met dit beeldmateriaal? DOCVILLE selecteerde enkele documentaires die archiefbeelden op meeslepende en originele wijze weten te verwerken in hun film. Creatief met archief!
Internationale selectie

Na een strenge selectie nomineerde DOCVILLE tien gloednieuwe auteursdocumentaires die vertegenwoordigen waar het festival voor staat: uitstekend gemaakte documentaires die niet alleen inhoudelijk sterk zijn, maar ook oog hebben voor het visuele aspect en daarom een plek verdienen op het grote witte doek.  De beste film wordt bekroond met de Canvas Juryprijs én mag beginnen dromen van een Oscar, want de winnaar van deze competitie komt op de longlist van de Academy Awards.

 Spannend Historische documentaire Visueel Verbluffend

Vertoningen
Koop je ticket

Extra info

De vertoning van 31.03 maakt deel uit van de Dag van het Archief waarbij de regisseur een uitgebreide bespreking geeft van zijn artistieke visie op archiefgebruik.

Filminfo

REGIE Tomasz Wolski
Polen
2021 70 min.
Pools gesproken
Ondertiteling: Engels


Programmaonderdeel

Fond of Footage | Internationale selectie

credits
Regie

Tomasz Wolski

Script

Tomasz Wolski

Producent

Anna Gawlita

Productiehuis

Kijora Film

Montage

Tomasz Wolski

Muziek

Bartłomiej Tyciński, DJ Lenar

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)