Blue OrchidsJohan Grimonprez

Een dubbelportret van twee experts die tegengestelde uitersten vertegenwoordigen in het speelveld van de wereldwijde wapenhandel. Blue Orchids doet een schokkende onthulling over hoe hebzuchtig de oorlogsindustrie in wezen is. 

De verhalen van voormalig New York Times-correspondent Chris Hedges en van Riccardo Privitera, voormalig wapenhandelaar voor het inmiddels opgeheven Talisman Europe Ltd vormen een paradoxale parallel. Beide vertonen ze dezelfde trauma's, maar vanuit de volledig tegenovergestelde perspectief. Waar de een zijn leven heeft opgedragen aan het ontmaskeren van leugens, heeft de ander zijn leven er juist op gebouwd. Grimonprez introduceert de wapenhandel als symptoom van een grondige ziekte: hebzucht.

 

De film wordt voorafgegaan door twee kortfilms van Johan Grimonprez:

Raymond Tallis | on tickling 2017, 8min

every day words disappear | Michael Hardt on the Politics of Love 2016, 15min


Deze vertoning maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Artist in focus Johan Grimonprez

De laaiende internationale kritieken op zijn laatste film liegen er niet om: Johan Grimonprez is wereldwijd gerenommeerd als videokunstenaar die op uiterst creatieve wijze uitzonderlijk beeldmateriaal weet te verweven met een diepgaande maatschappijanalyse. Zijn langspeeldebuut Dial H.I.S.T.O.R.Y ging in 1997 in wereldpremière in het Centre Pompidou in Parijs en werd een grote festivalhit. Double Take (2009), Shadow World (2016), Blue Orchids (2017) en Soundtrack to a Coup d’Etat (2024) bevestigden telkens zijn unieke talent. Als Artist in Focus toont DOCVILLE een compilatie van zijn werk en brengt de regisseur een Master Talk op het festival.Economie Politiek

Vertoningen
Koop je ticket

Info

REGIE Johan Grimonprez
België
2017 48 min.
Engels gesproken
Ondertiteling: Nederlands

Programmaonderdeel

Artist in focus Johan Grimonprez

credits
Regie

Johan Grimonprez

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)