BraciaWojciech Staron

Twee oude karakterkoppen delen hun heden en verleden. Een poëtische blik op het leven van twee heel verschillende broers én op de verrassingen die de oude dag nog in petto heeft.

Twee hoogbejaarde broers komen met aarzelende stapjes aangewandeld, hun dunne spierwitte haarbos in het tegenlicht als een aureool rond hun hoofd. Ze wonen samen in het ouderlijk huis in een dunbevolkt gebied in Polen. Ze zien er misschien kwetsbaar uit, maar zitten nog vol kracht en humor. Ooit ontsnapten ze uit een Stalinistisch werkkamp, maar aan elkaar ontsnappen ze niet, ondanks hun grote verschillen.

Alfons is een artiest en een dromer, Mieczyslaw een pragmatische wetenschapper die werkte als cartograaf. Ze zijn als kat en hond, maar heel hun leven lang konden ze verschillen en conflicten overbruggen. Filmmaker Wojciech Staron, die eerder vooral als cameraman internationaal faam verwierf, bezocht de broers regelmatig – vaak ook zonder camera - en won zo meer en meer hun vertrouwen.

De intimiteit van hun oude dag wordt prachtig gevat in eerlijke beelden, terwijl hun verleden aan bod komt in vakkundig verwerkte 8 mm filmpjes. Zo krijgen we een beeld van hun periode in Siberië en hun leven in de voormalige USSR. Maar het leven is zelfs als tachtiger nog niet voorbij. Ook in deze laatste levensjaren hebben ze nog steeds dromen en verlangens. Voor schilder Alfons komt zelfs een ultieme droom uit, gevolgd door een zware tegenslag. Het lijkt alsof het lot een onbedoelde allegorie creëerde, een les dat het leven een opeenstapeling is van opbouwen en laten gaan, ontmoeten en afscheid nemen, vallen en weer opstaan.
 Kunst Familie Psychologie


Deze voorstelling wordt voorafgegaan door volgende korte documentaire


Dear Araucaria
Matt Houghton VK 10 min.

John Graham maakt al meer dan 50 jaar kruiswoordraadsels voor The Guardian. Wanneer blijkt dat hij ongeneeslijk ziek is, brengt hij zijn fans met kleine hints op de hoogte. Een poëtische documentaire over afscheid.

(ga naar detailfiche kortfilm)
Vertoond op editie(s) 2016
Screened at edition(s) 2016

Info

REGIE Wojciech Staron
Polen
68 min.
Pools gesproken
Ondertiteling: Engels

Programmaonderdeel

Internationale selectie

credits
Regie

Wojciech Staron

Producent

Witold Bedkowski, Malgorzata Staron

Productiehuis

Staroń Film

Cinematografie

Wojciech Staron

Montage

Zbigniew Osinski, Wojciech Staron

Muziek

Cesar Lerner, Sergio Gurrola, Karol Lipiński

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)