Coup 53Taghi Amirani

De Brit Norman Darbyshire werkte begin jaren ‘50 bij MI6, de Britse inlichtingendienst. Hij was er verantwoordelijk voor de coup die de CIA en MI6 in het grootste geheim pleegden tegen de progressieve Iraanse premier Mossadegh. Acteur Ralph Fiennes vertolkt de teruggevonden getuigenis van Darbyshire waarin het hallucinante verhaal van de coup uit de doeken wordt gedaan.

De getuigenis van Darbyshire dateert van 1985, maar werd nooit gepubliceerd; hij wou er immers niet mee in de openbaarheid komen. Regisseur Taghi Amirani vond het transcript tijdens zijn onderzoek naar de coup en kon het gebruiken omdat Darbyshire ondertussen overleden was. Amirani, wiens familie afkomstig is van Iran, gaat als een ware detective op zoek naar wat er precies gebeurd is en onthult stap voor stap een verhaal dat leest als het scenario van een spionagethriller, waarbij de heimelijke rol van MI6 en de CIA voor het eerst volledig aan het licht komt. De Oscargenomineerde acteur Ralph Fiennes vertolkt de getuigenis van Darbyshire en brengt zo - samen met archiefmateriaal en animaties - deze ongekende en duistere episode in de internationale politiek uit midden vorige eeuw tot leven. 


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Reconstructing History

Een “reconstructie van de feiten”. Wat een standaardprocedure is bij heel wat gerechtsonderzoeken, vindt ook in de documentairewereld steeds meer ingang. Om een bijzonder verhaal na te vertellen, maken documentairemakers creatief gebruik van verschillende technieken: niet enkel archiefbeelden, maar ook animaties en reconstructies met acteurs tot deep fakes. Het brengt feiten uit het verleden létterlijk tot leven en leidt - toch bij de beste regisseurs - tot razend spannende documentaires die wegkijken als een ware thriller.Sterke Verhalen Politiek

Vertoningen
Koop je ticket

Filminfo

REGIE Taghi Amirani
VK, Iran
2019 120 min.
Italiaans, Engels, Persisch gesproken
Ondertiteling: Engels


Programmaonderdeel

Reconstructing History

credits
Regie

Taghi Amirani

Producent

Paul Zaentz

Cinematografie

Taghi Amirani, Simon Fanthorpe, Chris Morphet, a.o.

Montage

Walter Murch

Muziek

Robert Miller

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)