Dekolonisering van Musea

Hoe zorgen we ervoor dat de exploitatie van Afrikaanse kunst ten bate komt van de Afrikaanse bevolking? Het probleem wordt vaak herleid tot de oorspronkelijke onrechtmatige toe-eigening van kunst, maar is veel gelaagder. Zo worden heel wat prestigieuze kunstinstellingen gesponsord door semi-koloniale multinationals. Ondanks het gulle imago van die bedrijven blijft de geldstroom nog steeds enkel en alleen naar het westen stromen. En verdient Afrika niets aan zijn eigen kunst.

Gesprek met Renzo Martens (regisseur ‘White Cube’), Bambi Ceuppens (Dr. in de antropologie, curator van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika), Don Moussa Pandzou (auteur Yaya na Leki (2021) en Elien Spillebeen (Mo* Magazine, moderator)


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Docville PLUS

DOCVILLE+ zijn nagesprekken, debatten, uitgebreide lezingen, ... die vertrekken van een onderwerp aangehaald door een film, maar de concrete film overstijgen. Afrika Kolonialisme

Vertoningen
Deze activiteit gaat door op woe 16.06 om 22:00 in Auditorium Vesalius
Deze DOCVILLE+ bijwonen is gratis, indien volzet wordt er voorrang gegeven aan de bezoekers met een filmticket voor de bijbehorende vertoning.

Filminfo


Programmaonderdeel

Docville PLUS