Dial H-I-S-T-O-R-YJohan Grimonprez

Met deze bekroonde found footage film uit 1997 maakte Grimonprez een akelige voorafschaduwing van 9/11. Met beelden uit films, nieuwsberichten, home movies en allerhande archieven levert hij via de geschiedenis van vliegtuigkapingen een vlijmscherpe commentaar op de sensatiezucht van de media. 

De idealistische kapers uit de jaren ‘60 en ‘70 waren een curiosum: vreemde snuiters die aandacht vroegen voor hun revolutie en in naam van het volk passagiers gijzelden. Een vliegtuigkaping stond toen nog niet gelijk met dodelijke slachtoffers. Maar hoe repressiever de reactie van de staat, hoe sensationeler de berichten in de media en hoe driester de volgende kaping. De romantische revolutionair moest plaats maken voor de anonieme bommenlegger. Ook de berichtgeving in de media werd grimmiger en explicieter, journalisten zijn ramptoeristen geworden. En wij, vanuit onze luie zetel, met hen.

 

A short by Johan Grimonprez is screened before the main film:

Three Thoughts on Terror [ with Robert Fisk, Jeremy Scahill & Vijay Prashad ]. 2018, 5min


Deze vertoning maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Artist in focus Johan Grimonprez

De laaiende internationale kritieken op zijn laatste film liegen er niet om: Johan Grimonprez is wereldwijd gerenommeerd als videokunstenaar die op uiterst creatieve wijze uitzonderlijk beeldmateriaal weet te verweven met een diepgaande maatschappijanalyse. Zijn langspeeldebuut Dial H.I.S.T.O.R.Y ging in 1997 in wereldpremière in het Centre Pompidou in Parijs en werd een grote festivalhit. Double Take (2009), Shadow World (2016), Blue Orchids (2017) en Soundtrack to a Coup d’Etat (2024) bevestigden telkens zijn unieke talent. Als Artist in Focus toont DOCVILLE een compilatie van zijn werk en brengt de regisseur een Master Talk op het festival.Essay Historische documentaire

Vertoningen
Koop je ticket

Info

REGIE Johan Grimonprez
België
1997 68 min.
Engels gesproken
Ondertiteling: Engels

Programmaonderdeel

Artist in focus Johan Grimonprez

credits
Regie

Johan Grimonprez

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)