Free to RunPierre Morath

Er was eens… een wereld waar lopen iets was voor weirdo’s, excentriekelingen en demonstranten. Waar lopen verboden was voor vrouwen. Tot de hype losbarstte en we met z’n allen lopers werden.

Van de straten in New York tot de paden van de Zwitserse Alpen, van São Paulo tot Parijs, Peking of Sydney, mannen en vrouwen, kampioenen en amateurs... elk jaar zijn er miljoenen mensen die hardlopen. Of het nu gaat om prestigieuze en groots georganiseerde marathons of om de buurvrouw die door het park jogt, lopen is helemaal ingeburgerd in onze maatschappij.

Nog geen vijftig jaar geleden was dat nochtans helemaal anders: lopen was voorbehouden voor mannen, beperkt tot stadions en met strikte, soms absurde regels. Aan de hand van onuitgegeven getuigenissen en archiefbeelden vertelt ‘Free to Run’ voor het eerst het verbazingwekkende verhaal van het hardlopen gedurende de voorbije 50 jaar. Over de strijd van vrouwen om te mogen lopen, het ontstaan van veldlopen en marathons tot de booming business die lopen tegenwoordig is. Of hoe een marginale en militante daad een universele passie werd.

Regisseur Pierre Morath – zelf een fervente loper sinds zijn 15de – combineerde zijn opleiding als historicus met zijn passie voor lopen. De geschiedenis van het lopen functioneert als een fascinerende spiegel van belangrijkste maatschappijevoluties de voorbije decennia. ‘Free to Run’ is een inspirerende ode aan het hardlopen én een getuigenis van een mentaliteitswijziging over de jaren heen.Maatschappij Politiek

Vertoond op editie(s) 2016
Screened at edition(s) 2016

Info

REGIE Pierre Morath
België, Frankrijk, Zwitserland
95 min.
Engels, Frans gesproken
Ondertiteling: Nederlands

Programmaonderdeel

Festival favorieten

credits
Regie

Pierre Morath

Producent

Jean-Marc Fröhle, Fabrice Estève, Marie Besson

Productiehuis

Point Prod, Eklektik Productions

Cinematografie

Xavier Pique

Montage

Thomas Queille

Muziek

Kevin Queille

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)