FuocoammareGianfranco Rosi

Een documentaire die gaat lopen met de Gouden Beer op de Berlinale, deze primeur was weggelegd voor Fuocoammare van Gianfranco Rosi. Een terechte winnaar die het relevante thema van de vluchtelingen op geheel eigen wijze heel dichtbij brengt.

Juryvoorzitter Meryl Streep sprak van een ‘belangrijke, visionaire en noodzakelijke film’ en ook de pers is unaniem lovend over deze documentaire die het verhaal vertelt van Lampedusa, het kleine Italiaanse eiland dat middenin de storm van de vluchtelingencrisis zit. Eén van de eilandbewoners is de 12-jarige Samuele. Zoals alle jongens van zijn leeftijd wil hij zich amuseren en wat rondhangen in de haven. Maar zijn eiland is niet zoals de andere eilanden. Lampedusa is de bestemming geworden van de vele vluchtelingen, wiens reis vaak eindigt in een verdrinkingsdood voor de kust. Iedere dag zijn de eilandbewoners getuige van één van de grootste menselijke tragedies van onze tijd. En vreemd genoeg gaat ondertussen het gewone leven ook zijn gang op het eiland. Want zelfs op een kleine plek als Lampedusa kunnen 2 werelden naast elkaar bestaan. 

Rosi verbleef 1,5 jaar op het eiland en stelt het verhaal van de vluchtelingen naast het verhaal van de lokale bewoners. Het is niet enkel tragedie en verschrikking, er is ook medeleven en gewoon verder leven. Rosi stond eerder al op Docville met ‘El Sicario, Room 164’, een spraakmakende documentaire over een huurmoordenaar, en met ‘Sacro Gra’, een film waarmee hij de Gouden Leeuw won op het Filmfestival van Venetië. Vluchtelingencrisis Coming of age Maatschappij Liefde

Vertoond op editie(s) 2016
Screened at edition(s) 2016

Info

REGIE Gianfranco Rosi
Frankrijk, Italië
108 min.
Engels, Italiaans gesproken
Ondertiteling: Nederlands, Frans

Programmaonderdeel

Festival favorieten

credits
Regie

Gianfranco Rosi

Producent

Donatella Palermo

Productiehuis

Stemal Entertainment, 21 Unofilm, Cinecittà Luce, Rai Cinema, Les Films d'Ici, Arte France Cinéma

Cinematografie

Gianfranco Rosi

Montage

Jacopo Quadri

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)