GhostlandSimon Stadler

Een traditionele Afrikaanse stam komt op bezoek in Europa en leent ons even hun bril om onszelf door hun ogen te zien. Een warme en grappige reflectie op onze gewoontes en levensstijl doorheen de ogen van één van de oudste culturen van onze planeet.

Het leven van de Ju/Hoansi stam staat onder druk. De nomadische jagers/verzamelaars uit de Kalahari woestijn moeten hun eeuwenoude levensstijl aanpassen. De Namibische regering heeft de jacht immers verboden, de eindeloze vlaktes van de Kalahari worden opgedeeld met hekken en de stam moet zich definitief settelen in huizen.

Regisseur Simon Stadler heeft een opleiding als historisch antropoloog en heeft dus een fascinatie voor oude culturen en de veranderingen die ze ondergaan. Maar in ‘Ghostland’ keert hij vooral de rollen om: wat start als een blik op hun eeuwenoude cultuur slaat om in een fascinerende reflectie op onze eigen cultuur. Want de reis naar Europa zorgt niet enkel voor een ludieke cultuurschok, een documentaire versie van de ‘The Gods must Be Crazy’. Langzaamaan wordt het studieobject de  ontdekkingsreiziger en de toeristische attractie wordt de toerist. We krijgen een spiegel voorgeschoteld waarin onze moderne rituelen en ‘beschaafde’ wereld er plots heel ongewoon uitzien. Alsof we onszelf voor de eerste keer tegenkomen, doorheen de ogen van een bijna uitgestorven, eeuwenoude cultuur. Afrika Maatschappij

Vertoond op editie(s) 2016
Screened at edition(s) 2016

Info

REGIE Simon Stadler
Duitsland
88 min.
Ju'hian gesproken
Ondertiteling: Engels

Programmaonderdeel

Festival favorieten

credits
Regie

Simon Stadler

Producent

Simon Stadler

Productiehuis

Cameleon Film

Cinematografie

Simon Stadler

Montage

Andre Broecher

Muziek

Matthias Raue, Boris Assmann, Trance Fair

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)