In SilicoNoah Hutton

Vijftien jaar geleden raakte regisseur Noah Hutton gefascineerd door het stoutmoedige project van een visionaire neurowetenschapper. Doel: een menselijk brein in al zijn complexiteit nabouwen op supercomputers. Het gedurfde en peperdure project wist de Europese Unie te overtuigen en kreeg meer dan een miljard(!) euro subsidie. Maar terwijl de jaren en de euro’s wegtikten, werd de kloof tussen buitensporige ambitie en objectieve resultaten steeds groter.

Filmmaker Noah Hutton kreeg ongeziene toegang tot het groots opgezette wetenschappelijk  project geleid door Henry Markam; een project dat gesteund werd door miljoenen dollars en de crème de la crème van neurowetenschappers. De uitdrukking ‘In Silico’ betekent dat iets via een computer of computersimulatie wordt uitgevoerd. Henry Markam beweerde dat hij het menselijk brein in één decennium in silicio zou kunnen namaken. Dit zou een revolutie kunnen betekenen voor de behandeling van Alzheimer en andere neurologische ziektes. Gedurende tien jaar volgt Hutton het stoutmoedige project, waarbij grootse voorspellingen worden gemaakt, maar kleine fouten en overschattingen grote gevolgen hebben. Een onderdompeling in een wereld van wetenschappelijke topsport, waarbij grote ego’s soms botsen en de grens tussen ambitie en objectiviteit soms onscherp wordt.


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Weten & Geweten

Een opmerkelijke reeks films die een kritische blik op de maatschappij werpen, een actueel onderwerp aanhalen of een wetenschappelijk vraagstuk opentrekken … Kortom: films die je stof tot nadenken geven en je kritische geest aanscherpen. De winnaar van deze competitie krijgt van de DOCVILLE-jury de Weten & Geweten Prijs.Wetenschap Technologie

Vertoningen
Koop je ticket

Extra info

De vertoning van 17.06 wordt gevolgd door een nagesprek met neuroloog Prof. Dr. Peter Janssen (Leuven Brain Institute, KU Leuven)

Filminfo

REGIE Noah Hutton
VS
2020 83 min.
Engels gesproken
Geen ondertiteling


Programmaonderdeel

Weten & Geweten

credits
Regie

Noah Hutton

Producent

Kellen Quinn, Taylor Hess, Jesse Miller

Productiehuis

Sandbox Films

Cinematografie

Noah Hutton

Montage

Camille Gregoire, Noah Hutton

Muziek

Noah Hutton

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)