Kortfilmcompilatie: het einde van de wereld?

Is het geheim van een lang en gezond leven te vinden in de stoelgang van inwoners van een klein Grieks eilandje? Is het mogelijk om uit te wijken naar een andere planeet? Wist je dat de spiegelbeelden van chirale moleculen het verschil kunnen betekenen tussen leven en dood? Maken de vele technische mogelijkheden het leven van kwetsbaren onder ons niet net gevaarlijker? Een erg gevarieerde compilatie van vijf bijzondere korte documentaires.

Deze compilatie bestaat uit volgende kortfilms:

  • Questionable Treatment (Joe McStravick) - Op het internet circuleren alternatieve 'medische behandelingen' die niet alleen van de pot gerukt, maar ook ronduit gevaarlijk zijn. Wanneer ieders mening evenveel waard is als die van een wetenschapper, krijg je moeders die javel-enemas gebruiken om autisme bij hun kind te genezen.
  • Molecular Chirality (Robert P. Cameron) - Chirale moleculen zijn moleculen die voorkomen in links- en rechtsdraaiende vormen; een schijnbaar klein onderscheid dat het verschil kan zijn tussen leven en dood. Soms bestaan deze 'chemische spiegelbeelden' al, soms zou het ontstaan van een het spiegelbeeld (bv van een virus) het einde kunnen betekenen van het leven op aarde zoals we het nu kennen.
  • Microbiome (Stavros Petropoulos) - De inwoners van het kleine Griekse eilandje Ikaria leven gemiddeld langer en blijven ook langer gezond. De ideale testgroep dus om een onderzoek te doen naar gezond ouder worden. Een nieuwe studie focust zich op wat er zich in de darmen van de bewoners afspeelt… Is het geheim van lang leven te vinden in de stoelgang van bejaarde Ikariërs?
  • Space Surfers (Grimm Merckaert) - Twee jongeren nemen je mee op een wetenschappelijke reis bij hun onderzoek naar de mogelijkheden om naar een nieuwe planeet te gaan
  • You'll be happier (Daniel Lombroso)- Jennifer heeft haar schoonheidsideaal nog niet bereikt, ondanks meerdere cosmetische operaties. Zal ze eindelijk tevreden zijn nu ze de risicovolle procedure, en virale trend, de Brazilian Butt Lift krijgt?Wetenschap Gezondheid Natuur Andere culturen Maatschappij en opvoeding

Vertoond op editie(s) 2023
Screened at edition(s) 2023

Info

REGIE
UK, US, Griekenland, België
2023 90 min.
Engels, Grieks, Nederlands gesproken
Ondertiteling: Engels

Programmaonderdeel

ScienceVille

credits
Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)