Nenets vs GasSergio Ghizzardi

In het hart van het Noordpoolgebied ligt het Yamal-schiereiland. De ontdekking van enorme gasvoorraden doet grote energiemaatschappijen watertanden. Maar Yamal is ook het voorouderlijke thuis van de Nenets, die hier al meer dan 200 generaties hun kuddes laten grazen. Elk jaar onderneemt Vassily een trektocht van het noorden naar het zuiden. Maar voor hoe lang nog?

Elk jaar ondernemen Vassily en zijn brigade een trektocht van 1500 kilometer van het noorden naar het zuiden van het schiereiland. Maar voor hoe lang nog? Veel weilanden hebben plaatsgemaakt voor gaswinningsvelden groeiende steden, een spoorlijn, een vliegveld, om nog maar te zwijgen van de diepe littekens in het landschap veroorzaakt door de winning van gas en olie, en de nieuwe nucleair aangedreven ijsbrekers die drukke scheepvaartroutes creëren in het Noordpoolgebied. Nu de industrie het landschap drastisch verandert en de effecten van de opwarming van de aarde versnelt, wordt de manier van leven van de Nenets bedreigd. 


Deze vertoning maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Nationale selectie

DOCVILLE presenteert de beste Belgische documentaires van het voorbije jaar in een erg gevarieerde selectie: meeslepende verhalen over mensen die leven voor hun passie, of het nu gaat om wielrennen, circuit rijden of zeemeerminnen, maar ook maatschappelijk indringende verhalen over illegale adoptie, de gevaren van kritiek onder Poetin, de link tussen jazz en dekolonisatie of de abominabele toestanden in de gevangenis van Vorst. Tot slot zijn er ook films met een meer filosofische insteek over de vergankelijkheid van het menselijk lichaam of de impact van beeldvorming. De sterkste film mag zich de winnaar noemen van de Juryprijs voor Beste Belgische Documentaire.Ecologie Economie Natuur Andere culturen

Vertoningen
Koop je ticket

Extra info

Deze vertoning wordt gevolgd door een nagesprek met de regisseur

Info

REGIE Sergio Ghizzardi
België
2023 75 min.
Russisch, Engels gesproken
Ondertiteling: Engels

Programmaonderdeel

Nationale selectie

credits
Regie

Sergio Ghizzardi

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)