Openingsavond DOCVILLEJohan Grimonprez

1961. De Belgische en de Amerikaanse regering slaan de handen in elkaar om hun macht in Congo te behouden. In de nasleep van de moord op Patrice Lumumba zet de CIA jazz-artiesten in als afleidingsmanoeuvre voor de westerse inmenging in de post-koloniale Afrikaanse politiek. Tegen de achtergrond van de Koude Oorlog raken jazz en dekolonisatie zo onlosmakelijk verbonden.

Soundtrack to a Coup d'Etat bevat een schat aan archiefmateriaal: van audiomemoires van Nikita Chroesjtsjov, tot fragmenten van Andrée Blouin, een vergeten pionier van de vrouwelijke emancipatie en onafhankelijkheid in Afrika. Deze ijzersterke, overdonderende film over jazz als geheim wapen viel al in de prijzen op het prestigieuze Sundance filmfestival. 


Deze vertoning maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Nationale selectie

DOCVILLE presenteert de beste Belgische documentaires van het voorbije jaar in een erg gevarieerde selectie: meeslepende verhalen over mensen die leven voor hun passie, of het nu gaat om wielrennen, circuit rijden of zeemeerminnen, maar ook maatschappelijk indringende verhalen over illegale adoptie, de gevaren van kritiek onder Poetin, de link tussen jazz en dekolonisatie of de abominabele toestanden in de gevangenis van Vorst. Tot slot zijn er ook films met een meer filosofische insteek over de vergankelijkheid van het menselijk lichaam of de impact van beeldvorming. De sterkste film mag zich de winnaar noemen van de Juryprijs voor Beste Belgische Documentaire.Vertoningen
Koop je ticket

Info

REGIE Johan Grimonprez
België
2024 150 min.
Frans, Engels, Nederlands, Russisch gesproken
Geen ondertiteling

Programmaonderdeel

Nationale selectie

credits
Regie

Johan Grimonprez

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)