ParadigmaJozef Devillé, Pablo Eekman

Een aanstekelijke reis langs de meest bijzondere beeldfragmenten van de voorbije decennia die niet alleen iets vertellen over het verleden, maar ook over onze hedendaagse blik. In deze essayistische auteursdocumentaire worden heerlijke archiefbeelden gebruikt om te onthullen dat onze samenleving bepaald wordt door de verhalen die we vertellen en de paradigma’s die we daardoor creëren.

Door alleen gebruik te maken van archiefbeelden laat Paradigma zien dat de problemen waar we vandaag de dag mee te maken hebben allesbehalve recent zijn. Verhalen over economische crisis, klimaatverandering, wantrouwen in de democratie en zelfs nepnieuws bestaan al tientallen jaren. De soms bevreemdende, vaak onbedoeld grappige beelden uit ons rijke visuele archief creëren een venster op het heden. Een bijzondere collage die doet nadenken over beeldvorming die ons allemaal beïnvloedt en soms onontkoombaar lijkt.


Deze vertoning maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Nationale selectie

DOCVILLE presenteert de beste Belgische documentaires van het voorbije jaar in een erg gevarieerde selectie: meeslepende verhalen over mensen die leven voor hun passie, of het nu gaat om wielrennen, circuit rijden of zeemeerminnen, maar ook maatschappelijk indringende verhalen over illegale adoptie, de gevaren van kritiek onder Poetin, de link tussen jazz en dekolonisatie of de abominabele toestanden in de gevangenis van Vorst. Tot slot zijn er ook films met een meer filosofische insteek over de vergankelijkheid van het menselijk lichaam of de impact van beeldvorming. De sterkste film mag zich de winnaar noemen van de Juryprijs voor Beste Belgische Documentaire.Maatschappij en opvoeding Essay Historische documentaire

Vertoningen
Koop je ticket

Extra info

De vertoning van 22.03 wordt gevolgd door een nagesprek met de regisseurs

Info

REGIE Jozef Devillé, Pablo Eekman
België
2024 90 min.
Nederlands, Engels gesproken
Ondertiteling: Engels

Programmaonderdeel

Nationale selectie

credits
Regie

Jozef Devillé, Pablo Eekman

Producent

Jurgen Buedts

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)