Shadow WorldJohan Grimonprez

Een onthutsende inkijk in de mechanismen van de internationale wapenhandel die corruptie in de hand werken, internationale politiek  bepalen, de democratie ondermijnen en voor wijdverspreid lijden zorgen. Shadow World viel nationaal en internationaal in de prijzen.

Grimonprez weeft naadloos talking heads, archiefmateriaal en filosofische bedenkingen door elkaar in een krachtig betoog tegen deze wereld van duistere achterkamers en een pleidooi voor meer samenwerking, openheid en dialoog. Aan de hand van getuigenissen van onderzoeksjournalisten, wapenhandelaars, lobbyisten, politici en insiders, toont Shadow World hoe de internationale wapenhandel een bedreiging vormt voor de democratie. Niet alleen in de landen waar de wapens gebruikt worden, maar ook in het Westen, waar ze vandaan komen. 

 

De film wordt voorafgegaan door twee kortfilms van Johan Grimonprez:

Two Travellers to a River  [ Manal Khader recites Mahmoud Darwish ] 2018, 1min24

What I Will [ in collaboration with Suheir Hammad ] - 2013, 1min 


Deze vertoning maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Artist in focus Johan Grimonprez

De laaiende internationale kritieken op zijn laatste film liegen er niet om: Johan Grimonprez is wereldwijd gerenommeerd als videokunstenaar die op uiterst creatieve wijze uitzonderlijk beeldmateriaal weet te verweven met een diepgaande maatschappijanalyse. Zijn langspeeldebuut Dial H.I.S.T.O.R.Y ging in 1997 in wereldpremière in het Centre Pompidou in Parijs en werd een grote festivalhit. Double Take (2009), Shadow World (2016), Blue Orchids (2017) en Soundtrack to a Coup d’Etat (2024) bevestigden telkens zijn unieke talent. Als Artist in Focus toont DOCVILLE een compilatie van zijn werk en brengt de regisseur een Master Talk op het festival.Historische documentaire Politiek

Vertoningen
Koop je ticket

Info

REGIE Johan Grimonprez
België
2016 90 min.
Engels gesproken
Ondertiteling: Nederlands, Frans

Programmaonderdeel

Artist in focus Johan Grimonprez

credits
Regie

Johan Grimonprez

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)