Sour GrapesJerry Rothwell & Reuben Atlas

Hoe fake je een oude en dure Bordeauxwijn? Mix een paar wijnen door elkaar, duw er een kurk in, plak het juiste etiket erop en klaar. Helaas, zo simpel is het niet. Of wel? Rudy Kurniawan kreeg het alvast meermaals voor elkaar. Hij bedroog jarenlang de hele wijnwereld. Sour Grapes vertelt het spannende relaas van het grootste wijn-fraude- verhaal aller tijden – of toch waar we weet van hebben … De film toont de bittere kant van de wijnwereld: een wereld die niet alleen gekenmerkt wordt door goede smaak, maar ook door de soms onwerkelijke som geld die naïeve wijnliefhebbers bereid zijn uit te geven omwille van status eerder dan smaak. Een moderne versie van de fabel De Nieuwe Kleren van de Keizer!

Hoe heeft wijn-fraudeur Rudy Kurniawan jarenlang wijnhandelaren en verzamelaars bedrogen met valse wijnen? Hij staat vandaag bekend als de eerste wijn-fraudeur ooit in de VS betrapt in het vervalsen van bekroonde kwaliteitswijnen van erkende wijnhuizen. Met de hulp van een scheikundige mixte hij wijnen tot deze de smaak van een oude, zeer dure, Bordeaux kregen. En dit lukte hem goed, want zelfs Bill Koch heeft tot 2,1 miljoen dollar uitgegeven voor 200 flessen van Rudy’s wijn. Dit spelletje ging door tot in 2012, toen zijn zuur bedrog ontmaskerd werden. 
 
Regisseurs Jerry Rothwell en Reuben Atlas keren terug in de voetsporen van de speurders die Rudy Kurniawan – vandaag achter slot en grendel- uiteindelijk ontmaskerden. De kurk van zijn verbazingwekkende fraude ging aan het rollen toen wijnverzamelaars Bill Koch en wijnmaker Laurent Ponsot vraagtekens plaatsten bij de authenticiteit van Kurniawans zeldzame wijnen. Sour Grapes toont de bittere kant van de wijnwereld: een wereld die niet alleen gekenmerkt wordt door goede smaak, maar ook door de soms onwerkelijke som geld die naïeve wijnliefhebbers bereid zijn uit te geven omwille van status eerder dan smaak. Zo is Sour Grapes ook een moderne versie van de fabel ‘De Nieuwe Kleren van de Keizer’.
 
Na de vertoning op 24/3 volgt de DOCVILLE² activiteit: Wine Tasting
Tickets voor film + wine tasting kan u hier kopen, de totale activiteit begint dus om 19.30 tot ongeveer 22.00
Wil u enkel de film bekijken op 24/3 (19.30), kan u hier een ticketje kopen voor de film alleen.Smakelijk Economie

Vertoond op editie(s) 2017
Screened at edition(s) 2017

Info

REGIE Jerry Rothwell & Reuben Atlas
VK
85 min.
Engels gesproken
Geen ondertiteling

Programmaonderdeel

Food for thought

credits
Regie

Jerry Rothwell & Reuben Atlas

Producent

Alison Morrow, Catherine Siméon

Productiehuis

Faites Un Voeu, Met Film Production

Cinematografie

Simon Fanthorpe

Montage

James Scott

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)