10 mei - 17 mei 2008

De 4e editie van het internationaal documentaire filmfestival DOCVILLE vond plaats van 10 tot en met 17 mei, op 3 locaties (Studio Filmtheaters, STUK en Tweebronnen) en besloeg een 60-tal vertoningen van 30 titels uit alle uithoeken van de wereld, voor meer dan de helft Belgische premières.

DOCVILLE 2008 genoot een zeer ruime pers-belangstelling, o.m. dankzij de lange rij avant-premières, georganiseerd i.s.m. een aantal Belgische filmdistributeurs, waarmee het festival kon uitpakken. Shine a Light, de film over The Rolling Stones waarmee DOCVILLE opende, was de meest opvallende titel. Ook die andere muziekdocumen-taire, Part of the Weekend Never Dies over Soulwax, kon op bijzonder veel belangstelling rekenen.

Voor de internationale competitie werden 10 nieuwe titels geselecteerd, o.m. de winnaar van IDFA (Stranded), de winnaar van de Oscar voor Beste Documentaire (Taxi to the Dark Side) en vele andere gerenommeerde films. Voor de nationale competitie selecteerde DOCVILLE 8 titels: 4 Waalse en 4 Vlaamse. Ook hier een reeks premières, o.m. van de nieuwe film van Bram van Paesschen.

In de jury zetelden een aantal binnen- en buitenlandse specialisten, o.m. Ulla Jacobsen (Denemarken), voorzitster van het European Documentary Network, Astrid Bussinck (Nederland), Canvas-programmator Tom Bleyaert en documentairemakers Luc Vrijdaghs en Rob Rombouts.

Naast de competitieve secties stonden een aantal niet-competitieve selecties op het programma: eentje rond het documentaire werk van Martin Scorsese (naar aanleiding van de première van Shine a Light) en eentje rond het verschijnsel van de geanimeerde documentaire. Rond dit laatste thema werd tevens een professionele studiedag georganiseerd door de auteursvereniging SCAM.


Folder editie 2008


Jury
Ulla Jacobsen (European Documentary Network, DK), Luc Vrydaghs, Tom Bleyaert, Astrid Bussink (NL) , Stefaan Werbrouck, Rob Rombout


Winnaars
Prijs van de Jury voor Beste Internationale Documentaire: Stranded (Gonzalo Arijon, Frankrijk)
Prijs van de Jury voor Beste Belgische Documentaire: Le Flic, la juge en l'Assasin (Yves Hinant)


Programma 2008