27 april - 7 mei 2011

Zaterdag 7 mei werd de 7e editie van het internationaal documentaire filmfestival DOCVILLE (Leuven) afgesloten met de uitreiking van de prijzen. In de internationale competitie bekroonde de jury de Amerikaanse film Marwencol als Beste Documentaire. In Marwencol schetst regisseur Jeff Malmberg een portret van een man die, na zwaar toegetakeld te worden bij een caféruzie, bij wijze van revalidatie een fictief Belgisch miniatuurstadje in WOII bouwt, Marwencol genaamd, bevolkt door Barbie en G.I. Joe-poppen. Deze prijs is de 14e festivalbekroning voor Marwencol. Eerder viel de film o.m. op Silverdocs, Hot Docs en Vienna Int. Film Festival in de prijzen.

In de Categorie “Weten & Geweten”, films rond actuele maatschappelijke thema’s, werd Rainmakers bekroond, een Nederlandse film van regisseur Floris-Jan Van Luyn over het conflict tussen economische groei en milieubelangen in het explosief groeiende China. Ook voor Rainmakers was het niet de eerste bekroning. Eerder won de film o.m. al de Green Award op het Sheffield International Film Festival.
L'Ile Déserte van regisseur Steve Thielemans werd door de jury uitgeroepen tot Beste Belgische Documentaire. De film ging op 3 mei in wereldpremière op DOCVILLE. Thielemans won in 2006 een Wildcard van het Vlaams Audiovisueel Fonds met zijn korte film De Substituut. Met het budget dat hij daarmee won, maakte hij L'Ile Déserte.

DOCVILLE 2011 kende ook dit jaar weer grote bijval. Daar zijn de inhoudelijke en kwantitatieve verruiming van het filmaanbod en het opgemerkte internationale succes van een aantal films uit eigen land niet vreemd aan. Voor de  7e maal op rij steeg het aantal verkochte tickets.
De activiteiten van DOCVILLE beperken zich niet tot de organisatie van het festival. Ook nadien, het hele jaar door, worden inspanningen gedaan de documentaire meer kansen en zichtbaarheid te geven. Zo staat in het najaar 2011 een “DOCVILLE on tour” op het programma: een selectie films zal na de zomer rondreizen langsheen culturele centra, kunstencentra , festivals, filmhuizen en bioscopen in Vlaanderen en Brussel. Daarnaast plant DOCVILLE dit najaar de lancering van een permanent VOD platform voor documentaires.


Catalogus Editie 2011


>> Lees Catalogus DOCVILLE 2011 online

>>


Jury

Manu Riche (regisseur), Jani-Petteri Passi (Finland, DOP), Tinne Bral (Imagine Films), Tom Bleyaert (Canvas), Erza Droog (Nederland, Wild Bunch), Bart van Langendonck (Savage Film), John Van Daele (Mo Magazine), Luckas Vander Taelen (regisseur, politicus) en Alexandra Hertwig (Duitsland, Kassel Documentary Film and Video Festival).

Winnaars
Prijs van de Jury voor Beste Internationale Documentaire: Marwencol (Jeff Malmberg, USA)
Prijs van de Jury voor Beste Belgische Documentaire: L'Ile Déserte (Steve Thielemans)
Weten & Geweten Juryprijs: Rainmakers (NL, Floris-Jan Van Luyn)


Programma 2011