3 - 11 mei

Op zaterdagavond 11 mei werd de 9e editie van het internationaal documentaire filmfestival DOCVILLE feestelijk afgesloten met de uitreiking van de DOCVILLE prijzen. 9 juryleden, verdeeld in 3 groepen, bogen zich over de geselecteerden. In deze jury zetelden onder meer Anne Vierhout, directeur van de Nederlandse documentaire filmdistributeur Cinema Delicatessen, journaliste-presentatrice Frieda Van Wijck, Youn Ji van sales agent Autlook Films (Oostenrijk), de Amerikaanse regisseur Cullen Hoback en David Wilson, organisator van het Amerikaanse True/False Film Festival. De 9 juryleden bekroonden 3 films.

Onder de winnaars opnieuw een Deense productie: Expedition to the End of the World van de cineast Daniel Dencik ging met de CANVAS Juryprijs voor Beste Internationale Documentaire aan de haal. De film vertelt het verhaal van een avontuurlijke boottocht van een aantal wetenschappers en kunstenaars naar de smeltende ijslandschappen rond Groenland. Daniel Dencik was voordien vooral actief als monteur van films als o.m. Into Eternity en Noi Albinoi. Expedition to the End of the World is de derde Deense winnaar op DOCVILLE. Eerder vielen The Ambassador (2012) en Mr. Vig and the Nun (2007) al in de prijzen. De prijs werd in ontvangst door Jeppe Mol, een taxidermist/avonturier uit de film.

In de categorie "Weten & Geweten" ging de eerste prijs, geschonken door SABAM, naar A River Changes Course van de Amerikaans-Cambodiaanse regisseuse Kalyanee Mam. De film, die handelt over de vernietigende gevolgen van de globalisering en de oprukkende verstedelijking op het Cambodiaanse platteland, won enkele maanden geleden ook al de Grand Jury Prize op het Sundance Film Festival (USA)

De Juryprijs voor Beste Belgische Documentaire tot slot ging naar "Behind the Redwood Curtain" van Liesbeth De Ceulaer. De film ging enkele dagen geleden in wereldpremière op DOCVILLE. Deze visueel erg knappe film speelt zich af in het Amerikaanse Redwood Forest, waar industrialisering en verstedelijking deze fragiele biotoop ernstig bedreigen.


Catalogus editie 2013


>> Lees folder online (ISSUU)
>> Download folder DOCVILLE editie 2013

>> Lees catalogus online (iSSUU)
>> Download de catalogus van DOCVILLE editie 2013.


Jury

Remko Schnorr (NL), Ellen De Waele (BE), David Wilson (US), Tom Bleyaert (BE), Dimitri Van Zeebroeck (BE), Anne Vierhout (NL), Frieda Van Wyck (BE), Cullen Hoback (US), Youn Ji (AT)

 Programma 2013