Op zaterdag 7 mei werd de 12 editie van DOCVILLE feestelijk afgesloten met de Belgische première van 'Where to Invade next' van Michael Moore. Bij het begin van de avond werden de winnaars van de competitie bekend gemaakt. De Juryprijs voor de Beste Internationale Documentaire, aankoop door CANVAS, ging naar het ontroerende 'Life, Animated' van Roger Ross Williams, die in 2014 ook al geselecteerd werd op DOCVILLE met 'God Loves Uganda'. 'Life, Animated' vertelt het verhaal van de autistische Owen Suskind die contact legt met zijn ouders door middel van citaten uit Disney-films. 'Life, Animated' won reeds verschillende prijzen waaronder op het Sundance Film Festival (USA).
In de sectie Weten & Geweten koos de jury voor 'This Changes Everything' van Avi Lewis, naar het gelijknamige boek van Naomi Klein. De film stelt dat de klimaatopwarming niet het einde van de mensheid moet zijn, maar net het begin van een nieuwe verhouding mens-natuur. De film past daarmee in de trend van documentaires met een positieve boodschap, films die pleiten voor een andere manier van leven en die concrete oplossingen aanreiken. Er was ook een Speciale Vermelding voor 'The Girl Who Saved My Life' van Hogir Horiri, die eerder tijdens het festival zijn film kwam voorstellen aan het publiek. 

De Prijs voor Beste Belgische documentaire, geschonken door SABAM, ging naar 'Reach for the Sky' van Steven Dhoedt, waarin die enkele Zuid-Koreaanse jongeren volgt in de aanloop naar de Suneung test, een eindexamen voor scholieren. Naar aanleiding van de film werd een DOCVILLE+ sessie georganiseerd rond de zin of onzin van elitescholen, waar Steven Dhoedt één van de panelleden was.

Tot slot werd ook voor het tweede jaar de Prijs voor Beste TV-documentaire uitgereikt. De jury koos uit de 5 genomineerde tv series voor 'Spul' van Jan Antonissen en Guillaume Graux. De 4-delige reeks vertelt het verhaal van bekende en minder bekende dopingzondaars uit verschillende sporttakken. De reeks kwam tot stand met de steun van de Fonds Pascal Decroos.

De juryleden dit jaar waren, voor de internationale selectie Tom Bleyaert, Sophie Schoukens en Marianne Mäkelä, voor de nationale selectie John Appel, Melissa Lindgren en Peter Hutch, voor de Weten & Geweten selectie Ides Debruyne, Lieve Blancquart en Paul Thiltges en voor de TV-documentaire Niek Koppen, Steven Dhoedt en Hendrik Willemyns.

Tijdens Day of the Doc, de jaarlijkse studie- en netwerkdag voor de professionele documentairemaker, werd de eerste Flanders Doc Merit Award uitgereikt. Deze prijs zet een persoon of instelling in de schijnwerpers die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de Vlaamse documentaire film. De prijs ging naar Wim Van Rompaey, die als directeur van het voormalige Lichtpunt, met een open geest, veel durf en wars van de druk van de kijkcijfers waardevolle documentaires en kortfilms programmeerde en daarnaast ook een belangrijke pijler was in de financiering van documentaire films.

Voor de 12de editie mocht DOCVILLE reeds voor de tweede keer Louis Theroux verwelkomen als centrale gast. Hij kwam in Leuven samen met regisseur John Dower zijn eerste cinema documentaire voorstellen, 'My Scientology Movie'. De film kon op massale belangstelling rekenen, net als zijn druk bijgewoonde Master's Talk. Naast een pak gloednieuwe films, was er op DOCVILLE plaats voor verdieping tijdens de drukbezochte DOCVILLE+ sessies. Ook de eerste DOCVILLE² activiteiten zoals het insectenproeven en het sterrenkijken konden op veel belangstelling rekenen. Ondanks het schitterende zomerweer in de tweede helft van de week, mocht het festival een flinke stijging van de bezoekscijfers noteren.


Catalogus


Docu's voor kinderen


Brochure