Zaterdag 3 oktober werd de 16e editie van DOCVILLE feestelijk afgesloten met de uitreiking van de DOCVILLE Awards en première van Hi My Name is Jonny Polonsky van Otto-Jan Ham en Sjoerd Tanghe.

Het was een bijzondere editie van DOCVILLE, als één van de eerste filmfestivals dat weer fysiek plaatsvond sinds de lockdown. Maar ondanks de moeilijke omstandigheden en beperktere zaalcapaciteit, kende het festival een heel geslaagde editie. Met dank aan jullie en jullie liefde voor documentaires!

 

Victoria, de samenwerking van regisseurs Liesbeth De Ceulaer, Sofie Benoot en Isabelle Tollenaere, won de juryprijs voor Beste Belgische Documentaire geschonken door Sabam for Culture. De jury vond deze documentaire vernieuwend, verrassend, poëtisch, geestig en overtuigd optimistisch. De documentaire blinkt volgens hen uit in gevoelens met creativiteit en fijnzinnigheid naar boven te halen en te verbeelden. De film Mother van Kristof Bilsen kreeg een Eervolle Vermelding van de jury.
 
De Noorse film The Painter and the Thief van Benjamin Ree ging naar huis met de juryprijs in de Internationale Competitie en ontving zo een aankoopprijs door Canvas. Deze juryprijs is Academy Award Qualifying, de film komt rechtstreeks op de longlist van The Academy Awards 2021. De jury zegt te hebben gekozen voor een film waar intimiteit centraal staat. Een film die risico's neemt. Faith van Valentina Pedicini kreeg een Eervolle Vermelding van de jury. De jury koos daarmee voor twee jonge filmmakers.
 
Collective van Alexander Nanau won de Juryprijs in de Weten & Geweten Competitie. De juryleden vielen unaniem voor deze documentaire die de mechanismen van fraude blootlegt in een spannende film die je meesleept als een politiethriller.
 
The Cave van Feras Fayyad was de favoriete film van het publiek en won de DOCVILLE publieksprijs.