Requiem for the American DreamPeter D. Hutchison, Kelly Nyks, Jared P. Scott

Levende legende Noam Chomsky beschrijft het einde van ‘The American Dream’: het ideaal dat iedereen, ongeacht zijn achtergrond, de kans heeft om ooit tot de rijke happy few te behoren.

Noam Chomsky wordt wereldwijd beschouwd als een van de belangrijkste hedendaagse denkers. In een finale reeks van interviews - opgenomen over een periode van vier jaar - fileert hij haarscherp de hedendaagse kapitalistische maatschappij.

Hij gaat terug tot de stichting van de Verenigde Staten waar de basis werd gelegd en onthult hoe, vooral de laatste decennia, alles gericht is op het rijker worden van de rijken. Hoe zijn we gekomen op dit kruispunt in de geschiedenis waar er een historisch ongeziene kloof is tussen arm en rijk? Hij zet glashelder uiteen hoe de middenklasse verdwijnt, hoe democratie aan haar zwanenzang bezig is ten koste van de macht die bij enkelen geconcentreerd is. Chomsky claimt dat het steeds meer een illusie is dat je kan loskomen van de klasse waarin je geboren bent en dat iedereen, ongeacht zijn achtergrond, ooit tot de rijke happy few kan behoren.

Diepgaande, maar heldere interviews worden afgewisseld met historisch relevante beelden en verhelderende animaties. ‘Requiem for the American Dream’ is een begrijpelijke en overtuigende uiteenzetting van Chomsky’s maatschappijvisie en een must-see voor iedereen met een interesse voor de gevaarlijke valkuilen voor democratie binnen een kapitalistische samenleving.

De vertoning van 1 mei wordt gevolgd door de DOCVILLE+ Sessie "Is het verdwijnen van de middenklasse in gevaar?". Dit debat is gratis toegankelijk.
(Klik hier voor meer info)Economie


Deze voorstelling wordt voorafgegaan door volgende korte documentaire


The Time Keeper
Katherine Wells VS 6 min.

Welk instrument de tijd bepaalt, is bekend: de atoomklok in het Naval Observatory in de VS. Maar wie controleert deze atoomklok? Dr. Matsakis vertelt met liefde en passie over zijn beroep en legt meteen het belang uit van de universele tijd.

(ga naar detailfiche kortfilm)
Vertoond op editie(s) 2016
Screened at edition(s) 2016

Info

REGIE Peter D. Hutchison, Kelly Nyks, Jared P. Scott
VS
73 min.
Engels gesproken
Ondertiteling: Engels

Programmaonderdeel

Weten & Geweten

credits
Regie

Peter D. Hutchison, Kelly Nyks, Jared P. Scott

Producent

Peter D. Hutchison, Kelly Nyks, Jared P. Scott

Productiehuis

Naked City Films

Cinematografie

Rob Featherstone, Michael McSweeney

Montage

Alan Canant

Muziek

Malcolm Francis

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)