Doof KindAlex de Ronde

Toen Tobias een jaar oud was, viel plots de diagnose van doofheid. Inmiddels is Tobias jongvolwassen, en heeft hij zich allerminst laten kisten door zijn beperking. Tijd voor vader Alex om enkele vooroordelen over “doof zijn” – inclusief die van hemzelf - de wereld uit te helpen.

Aan de hand van deze documentaire toont Tobias’ vader hoe het gezin gezamenlijk de vele obstakels heeft overwonnen. Spilfiguur is Tobias zelf, die met zijn grenzeloze optimisme allerminst een slachtofferrol wou spelen. Door zijn beperking voluit te accepteren heeft hij er zelfs zijn beroep van gemaakt; hij is inmiddels docent Nederlandse Gebarentaal is. Vader Alex geeft een inkijk in het gezin aan de hand van allerhande familiefilmpjes. Daarmee gaat Alex niet alleen in tegen de vooroordelen van de maatschappij, maar geeft hij ook moedig zijn eigen aanvankelijke bedenkingen toe. Dankzij Tobias’ aanstekelijke enthousiasme wordt Doof Kind een echte feelgood-docu over het accepteren van jezelf en het omzetten van een beperking in iets positief. Doof Kind won de publieksprijs op het prestigieuze documentaire festival IDFA.Portret Familie Nederlands gesproken of ondertiteld


Deze voorstelling wordt voorafgegaan door volgende korte documentaire


KISH
Zack Canepari, Drea Cooper VS 15 min.

Op éénjarige leeftijd verloor Daniel Kish zijn zicht. Net als Tobias in Doof Kind weigerde hij echter zich door zijn beperking te laten kisten. Daniel leerde over de jaren heen als het ware te “zien” door middel van geluid.

(ga naar detailfiche kortfilm)
Vertoond op editie(s) 2018
Screened at edition(s) 2018

Info

REGIE Alex de Ronde
Nederland
2017 72 min.
Nederlands gesproken
Ondertiteling: Nederlands

Programmaonderdeel

Spectrum

credits
Regie

Alex de Ronde

Producent

Pieter van Huystee

Productiehuis

Pieter van Huystee Film

Cinematografie

Alex de Ronde, Remco Bikkers, Deen van der Zaken, Pieter Colombijn

Montage

Chris van Oers

Muziek

Paul M. van Brugge

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)