Meet the DOCVILLE expert - Geert van Calster

De expert

Geert van Calster

Geert van Calster (KU Leuven) doctoreerde na een Chevening Fellowship te Oxford, aan de KU Leuven met een doctoraat over de spanningen tussen milieurecht en internationaal handelsrecht: nu weer brandend actueel bijvoorbeeld in het kader van een Europese klimaatheffing. In zijn praktijk, zijn onderzoek en onderwijs specialiseert hij zich naast internationale procesvoering (IPR), in het economisch recht in de EU, milieurecht en internationaal handelsrecht.


De documentaire

Arica

Tien jaar geleden brachten twee jonge documentairemakers een onthutsend vervuilingschandaal aan het licht in hun afstudeerfilm Toxic Playground. Een Zweeds bedrijf dat giftig materiaal veilig zou verwerken, dumpte dit onverwerkt in het desolate woestijnstadje Arica. Jarenlang kregen de inwoners allerhande kankers en werden baby’s geboren met afwijkingen. De film betekende het startschot van een juridische strijd tussen de bewoners van de Noord-Chileense stad en een Zweeds mijnbedrijf. Nu keren de makers terug naar Arica met een schokkende blik op de verontrustende realiteit van de vervuiling.


Meer weten over dit onderwerp?

KIJK: Seminarie door Leigh Day

On 10 April 2019, following a Supreme Court ruling, 1,826 Zambian villagers celebrated the fact that their claims against the mining company Konkola Copper Mines (KCM) and its parent company Vedanta Resources Plc can proceed in the English Courts. 

 

KIJK: Channa Samkalden - Over haar acties tegen Shell

Jarenlang procedeerde ze namens vier Nigeriaanse boeren tegen Shell. Met succes. Advocaat Channa Samkalden over universele rechtvaardigheid.