Juste un MouvementVincent Meessen

Omar Blondin Diop, een maoïstische student uit Niger, speelde in de jaren ‘60 een rol in Jean-Luc Godards 'La Chinoise'. Vijftig jaar na deze haast profetische cultfilm vult Vincent Meessen de fictie aan met een filmessay. Een bijzondere reflectie over Diops leven, politiek activisme, ongestraft onrecht, kunst en herinnering, en de evolutie van Chinees-Afrikaanse relaties van Diops tijd tot nu.

Omar Blondin Diop studeerde filosofie in Frankrijk in de jaren ‘60 en was een maoïstische activist in de beweging die uiteindelijk leidde tot de studentenrevolte in ‘68. Hij was ook politiek actief in Senegal, waar hij in 1972 veroordeeld werd voor terrorisme en spionage. Een jaar later overleed hij onder verdachte omstandigheden in een Senegalese gevangenis. Naast het portret en de geschiedenis van Diop, onderzoekt Meessen ook het Chinese neokolonialisme in Afrika via de relaties tussen China en Senegal van zijn tijd tot nu. Wat kan Diops visie ons leren over het heden en hoe kan het nog relevant zijn voor de toekomst? Meessen combineert oude en nieuwe interviews met ooggetuigen, familie en vrienden van Diop en diverse betrokkenen.


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Nationale selectie

DOCVILLE presenteert de tien beste Belgische documentaires van het voorbije jaar. Films die bijzondere plekken in ons land opzoeken, zoals een kleine varkensstal of een operatiezaal waar hypnose wordt gebruikt, maar ook films die over de landsgrenzen heen kijken en inzoomen op bijvoorbeeld Ijsland, Congo, Ierland of Turkije. Documentaires gemaakt door oude bekenden, of net door jonge nieuwkomers. De sterkste film mag zich de winnaar noemen van de Juryprijs voor Beste Belgische Documentaire. 
 
De meeste films worden uitgeleid door de regisseur. 

 Filosofie Roadmovie Afrika

Vertoningen
Koop je ticket

Filminfo

REGIE Vincent Meessen
België
2020 110 min.
Frans, Chinees gesproken
Ondertiteling: Engels


Programmaonderdeel

Nationale selectie

credits
Regie

Vincent Meessen

Script

Vincent Meessen

Producent

Geneviève de Bauw

Cinematografie

Vincent Pinckaers

Montage

Simon Arazi

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)