Meet the DOCVILLE expert - Marc Van Ranst

De expert

Marc Van Ranst

Prof. Dr. Marc Van Ranst werd natuurlijk erg bekend bij het grote publiek vanwege de coronacrisis maar was daarvoor al lang gekend en gerespecteerd door collega's. In 1999 werd hij hoogleraar aan de KU Leuven waar hij virologie, epidemiologie en bio-informatica doceerde, in 2014 werd hij diensthoofd laboratoriumgeneeskunde . Hij publiceerde meer dan 270 arikels in peer reviewed tijdschriften. In 2020 won hij de prijs voor beste wetenschapscommunicator.


De documentaire

Science Friction

Wetenschappelijke experten en de media: het is vaak een moeilijk huwelijk. Door het fundamentele verschil in hun aard - grondig onderzoek versus de nood aan snel en liefst spectaculair nieuws - is er een onvermijdelijk spanningsveld. Maar soms is er meer aan de hand en is er sprake van ronduit malafide tactieken. Een onthutsende, bij momenten hilarische, documentaire over een belangrijke maatschappelijke evolutie.


Meer weten over dit onderwerp?

 

Lees: EOS - Marc van Ranst beste wetenschapscommunicator

Met de prijs wordt hij beloond voor zijn inspanningen om onder soms uitdagende omstandigheden helder te communiceren over het vakgebied waarin hij als een uitmuntend onderzoeker bekend staat.

>> Lees meer

 

 

LUISTER: Podcast - Het gezag van de wetenschap

Hoewel het gemiddeld vertrouwen in de wetenschap in Nederland de afgelopen jaren is gestegen, werkte het wantrouwen onder bepaalde groepen in de samenleving wel degelijk als ondermijnend. Hebben wetenschappers daar wel een antwoord op? Horen wetenschappers zich daar überhaupt tegen te verdedigen? Of blijft alles wat je aandacht geeft, groeien?
 
In deze aflevering van De Publieke Tribune gaat Coen Verbraak in gesprek met wetenschappers over hun ervaringen met wantrouwen in de wetenschap en hun rol in het publieke debat. Zijn wetenschappers voldoende bij machte om zich te verweren tegen de groepen die zich tegen hen keren?