DOCVILLE 2024 - Science Pitch

U bent hier

Pitch je onderzoek, speeddate regisseurs en maak een wetenschappelijke auteursdocumentaire


OVER DOCVILLE / SCIENCEVILLE

Het in 2005 opgerichte documentaire filmfestival DOCVILLE is inmiddels het grootste en belangrijkste documentaire filmfestival van België en ook het enige dat Academy Award™ qualifying is. Voor zijn 20ste editie (20-28 maart 2024) gaat het festival verder op het grote succes van het in 2023 nieuw ingevoerde onderdeel van het festival: ScienceVille.

ScienceVille is het slotstuk van een jarenlange evolutie binnen het festival waarbij de interesse van het brede publiek voor wetenschap, de beschikbaarheid van kwaliteitsvolle wetenschappelijke documentaires én het enthousiasme van onze inhoudelijke partners wordt samengebracht. ScienceVille wordt meer dan “gewoon” een onderdeel binnen het bestaande festival, het wordt een volwaardig festival-binnen-een-festival, waarbij (uiteraard) documentaires gecombineerd worden met workshops voor publiek, filmmakers én wetenschappers, lezingen, live experimenten, een expo rond Artificiële Intelligentie en zelfs een filmwedstrijd zijn plaats vindt.

In 2023 werd voor het eerst de samenwerking tussen onderzoekers en filmmakers opgezet die hebben geleid tot een samenwerking waarbij het resultaat: een auteursdocumentaire tijdens de 2024 editie zal gepresenteerd worden.

Pitch je onderzoek!

Ben jij als onderzoeker verbonden aan de UAntwerpen, Vrije Universiteit Brussel en/of UGent, ben je bereid je onderzoek te presenteren aan een groot publiek én mee te werken aan een auteursdocumentaire rond jou en jouw onderzoek? Doe dan mee aan dit unieke project waarbij het festival je -letterlijk- een podium geeft je onderzoek voor te stellen, in contact brengt met filmmakers en hen een budget van +/- € 40.000 geeft een auteursdocumentaire af te werken.

Tijdslijn

STAP 1 - Oproep naar onderzoekers - Stuur je project in
tot januari 2024 (deadlines variëren naargelang betrokken universiteit)

Stuur je project in door het formulier van je universiteit in te vullen en op te sturen. Hierbij geef je een toegankelijke samenvatting van je onderzoek, leg je uit waarom dit interessant / relevant voor een breder publiek zou kunnen zijn. Als je zelf ideeën hebt welke achterliggende bijzondere verhalen of visualisaties mogelijk interessant kunnen zijn voor regisseurs mag je dit ook vertellen. Als je foto- of videomateriaal hebt, is dit zeker ook welkom.

STAP 2 - Selectie 3x3 projecten
eind januari, begin februari 2024

Iedere betrokken universiteit selecteert (in samenspraak met het festival) 3 projecten die de volgende fase meemaakt. De geselecteerden en niet-geselecteerden worden op de hoogte gebracht. Aangezien er 3 universiteiten meedoen, zullen in totaal 9 projecten naar de volgende fase gaan.

  • Voor UAntwerpen en Vrije Universiteit Brussel : bekendmaking op vrijdag 26 januari 2024
  • Voor UGent : bekendmaking op 2 februari 2024

STAP 3 - Mediatraining onderzoekers
begin-midden maart 2024

De geselecteerde onderzoekers krijgen in de eerste week van maart mediatraining om hun pitch in de volgende fase tot een goed eind te brengen. Deze mediatraining is een verplicht en noodzakelijk onderdeel van het volledige traject en wordt georganiseerd op de campus van de eigen universiteit.

De (fysieke) mediatraining wordt voorzien op, telkens in de voormiddag:

  • dinsdag 5.03.2024 - UAntwerpen
  • donderdag 7.03.2024 - UGent
  • vrijdag 8.03.2024 - VUB

Met een (digitale) opvolgsessie op

  • vrijdag 15.03.2024 - De hele dag (in samenspraak met de begeleider)

STAP 4 - Science Pitch + Speeddate met filmmakers
25 maart 2024

De onderzoekers passen hun aangeleerde mediatraining toe in de praktijk en geven een publieke pitch. Ook de (door het festival geselecteerde) filmmakers zijn aanwezig bij de pitch. Vervolgens volgt er een (niet publieke) speedddate waarbij iedere wetenschappers een persoonlijk gesprek heeft met een aantal filmmakers om artistieke en inhoudelijke visies op elkaar af te stellen.

STAP 5 - Presentatie projecten door filmmakers
midden april 2024

De filmmakers die samen met (een aantal) onderzoekers wil verder gaan, krijgen nu  een paar weken tijd om hun project filmisch en artistiek vorm te geven. Bij een finale presentatie is het nu de filmmaker die moet aantonen dat hij een visie heeft die past bij de inhoud die hij wil vertellen. Deze beoordeling gebeurt door een onafhankelijke jury, die rekening zal houden met zowel artistieke  kwaliteiten, wetenschappelijke relevantie en (productionele) haalbaarheid.

 

STAP 6 - Twee projecten winnen een filmbudget
eind april 2024

De jury bepaalt twee winnaars, die elk een productiebudget van minstens 40.000 euro ontvangen om hun documentaire af te werken tegen DOCVILLE 2025

STAP 7 - Première wetenschappelijke documentaires op DOCVILLE 2025
20 maart 2025

De nieuw geproduceerde documentaires kennen een wereldpremière op DOCVILLE/Scienceville 2025. Na een holdback periode kan deze documentaire gebruikt worden (op niet-exclusieve basis) op de kanalen van de betrokken partners.

Stuur je project nu in


Stuur je project nu in via onderstaande links (naargelang bij welke universiteit je behoort)

Projecten Editie 2023


Editie 2023

Het publiek gedeelte (Science Talkies) waarbij de acht wetenschappelijke projecten werden gepresenteerd en aan elkaar gepraat door Hetty Helsmoortel was een groot succes. In de zaal zaten ook tien, door het festival uitgekozen, filmmakers die nadien met de betrokken wetenschappers in gesprek (speeddate) gingen. 

Vervolgens kregen de nieuw gevormde “koppeltjes” wetenschapper-filmmaker twee weken de tijd om hun project concreter uit te werken en opnieuw voor een jury te presenteren.

Uit dit traject kwam uiteindelijk twee concrete documentaire projecten.

Coral City

Onderzoeker: prof. Dr. Marc Kochzius
Regisseur: Charlotte De Cort en Camille Ghekiere

Terwijl het weer in België druilerig voorbij trekt, baant aan de andere kant van de wereld een speelse wetenschapper zich een weg door de drukke straten van Sri Lanka. Marc Kochzius duikt in de diepte van de oceaan om de toekomst van de koraalriffen te ontrafelen, die bedreigd worden door het snelle ritme van onze huidige wereld.

 “Dit paradijs onder zee met duizenden kleurrijke vissen, koralen en reuzenmosselen wordt bedreigd door klimaatverandering, vervuiling en overbevissing”, vertelt prof. Kochzius tijdens zijn pitch. Maar hij blijft optimistisch. “Kunnen we de koraalriffen redden? Ja, dat kunnen we zeker!”

Het onderzoek van de VUB-professor focust op het beschermen van koraalriffen maar vreemd genoeg zit Marcs onderzoek zelf in het nauw door de hoge druk en hectiek van de academische wereld. De hectische levensstijl in onze westerse wereld heeft ons individualistisch, vaak eenzaam gemaakt. Het is ook deze levensstijl die onze ecosystemen beïnvloedt en koraalriffen in gevaar brengt. Net als de mensheid verliezen ze letterlijk hun kleur door stress. En net als de mens hebben ze een langzamere wereld nodig om te gedijen.

Testerep

Onderzoeker: prof. Dr. Soetkin Vervust
Regisseur: Vincent Langouche

Testerep was een schiereiland dat tot de middeleeuwen voor de Belgische kust lag (ter hoogte van Oostende) en uiteindelijk door de zee werd verzwolgen. Aan de hand van het verdwenen schiereiland wil de documentaire nagaan hoe wij als mensen de wereld bekijken en bestuderen. Het Testerep-onderzoeksproject combineert een indrukwekkende hoeveelheid aan verschillende soorten dataverzameling en analyses; van onze ogen en handen (opgravingen) tot technologische verlengstukken voor onze zintuigen (LIDAR, geluids- en magnetische golven...). Zo legt de film de link tussen mens en technologie, verleden en toekomst.

FAQ


Can I do my pitch in English?
Yes, you can do your pitch, both written as during the actual science pitch in English or Dutch.

Is de mediatraining verplicht?
Aangezien we dit als essentieel onderdeel zien van het traject dat alle onderzoekers doorlopen is dit een verplicht onderdeel.

Wie zijn de regisseurs die uitgenodigd zullen worden door het festival voor de speeddate?
Deze regisseurs worden op voorhand geselecteerd door het festival en hebben allen bewezen in staat te zijn kwaliteitsvolle auteursdocumentaires te maken.

Wat is een auteursdocumentaire?
Met een auteursdocumentaire bedoelen we een documentaire die de artistieke stempel draagt van de auteur (= de regisseur). Dit, in tegenstelling tot bvb. een nieuwsreportage, die vaak visueel en inhoudelijk zo neutraal (en zo ONafhankelijk mogelijk van de regisseur) wordt gemaakt. Een goede auteursdocumentaire film houdt verder rekening met alle aspecten van het filmmaken naast het inhoudelijke ook de visuele en auditieve uitwerking van de film, denkt na over filmtaal, montage, storytelling, etc...

Kunnen onderzoekers die niet aan de betrokken universiteiten werken ook meedoen?
Nee, enkel onderzoekers van de UGent, UAntwerpen en Vrije Universiteit Brussel kunnen in 2024 meedoen aan dit project. Bij twijfel of je voldoet aan de voorwaarden contacteer je best je contactpersoon aan de universiteit.

Ik ben filmmaker, kan ik me kandidaat stellen om mee te werken aan dit project?
Jazeker, DOCVILLE is op zoek naar filmmakers met hun eigen visie, artistieke stijl en op zijn minst interesse in wetenschap en/of wetenschappers. Stuur een mailtje naar Frank Moens (frank(at)docville.be) met een korte cv/filmografie en waarom je zou willen een wetenschappelijke auteursdocu maken.

Verdere vragen?
Stel je vragen aan de contactpersoon van je universiteit:

Voor vragen voor het festival, contacteer frank@docville.be

Met dank aan...