2040Damon Gameau

Hoe zal de wereld er uit zien in 2040? Geen apocalyptische klimaatrampen maar een inspirerend en hoopvol beeld op de toekomst, én meteen ook de manier om dit concreet te bereiken. 2040 is een motiverende aaneenschakeling van erg praktische oplossingen die nu al bestaan en de wereld kunnen redden als we er voluit voor kiezen. Een inspirerende ‘yes we can’-film met een focus op de kracht van vernieuwing en creativiteit.

In 2040 zal de dochter van regisseur Damon Gameau (That Sugar Film) een jonge vrouw van 21 jaar zijn. Hoe zal haar wereld eruit zien? Is die nog te redden in het licht van de huidige klimaatproblematiek? Gameau zocht en vond heel wat inspirerende oplossingen die zelfs nu al voorhanden zijn. We moeten ze eenvoudigweg bekend maken en op grotere schaal toepassen. Met zijn ‘fact-based dreaming’ blijft Gameau mijlenver weg van de vaak alarmerende en overdonderende documentaries over klimaatproblemen. 2040 is een oefening in “groots denken om grootse problemen” aan te pakken. Opgevat als een visuele brief aan zijn 4-jarige dochter combineert Gameau klassieke documentairebeelden met gedramatiseerde scènes en indrukwekkende visuele effecten. Het resultaat is een prachtige ‘vision board’ voor onze planeet. Een heerlijke film waarvoor het woord inspirerend lijkt uitgevonden: je wandelt de filmzaal niet enkel uit met vernieuwde hoop, maar met een dosis goesting om mee te werken aan deze optimistische wereldvisie.Ecologie Toekomstbeelden Artificiële intelligentie Klimaatsverandering Nederlands gesproken of ondertiteld Technologie

Vertoond op editie(s) 2018, 2021
Screened at edition(s) 2018, 2021

Meet the expert

Onze DOCVILLE expert leidt één van deze voorstellingen uit. Wil je meer weten over dit onderwerp, bekijk de lees-, luister- en kijktips van onze expert.
>> Meet the expert Zeewier - Dé oplossing van de 21ste eeuw - Olivier De Clerck

Info

REGIE Damon Gameau
Australië
2019 92 min.
Bengali, Engels, Swahili, Zweeds gesproken
Ondertiteling: Engels

Programmaonderdeel

Brave new docs

credits
Regie

Damon Gameau

Script

Damon Gameau

Producent

Nick Batzias, Anna Kaplan, Damon Gameau

Productiehuis

Madman Production

Cinematografie

Hugh Miller

Montage

Ryan Wade Howard, Jane Usher

Muziek

Bryony Marks

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)