(Dis)Honesty: The Truth About LiesYael Melamede

Iedereen liegt wel eens: van een leugentje om bestwil tot ontrouw, fraude of plagiaat. Oneerlijkheid lijkt onlosmakelijk verbonden met onze wereld. Gedragspsycholoog Dan Ariely (Predictably Irrational, Heerlijk oneerlijk) gaat na waarom we liegen en waarom dit wellicht een goede zaak is.

(Dis)Honesty: The Truth About Lies onderzoekt het duistere kantje van de mens en onze cultuur, het duistere kantje dat liegen in werkelijkheid is. De film doet dit aan de hand van enkele interviews met mensen van wie hun leugens desastreuze gevolgen hebben gehad: een Wall Street trader, een NBA scheidsrechter, een getrouwde maar ongelukkige vrouw en een manager. Ieder van hen rationaliseert zijn eigen acties echter en ze zien niet in wat ze fout hebben gedaan.

Hiernaast gaan regisseur Yael Melamede en een team van wetenschappers, waaronder Dan Ariely, onderzoeken waarom we zoveel liegen. Ze ontdekken onze neiging om oneerlijk te zijn, zelfs wanneer we dit zelf niet beseffen en hoe we vaak niet het gevoel hebben dat we iets slecht doen wanneer we liegen. Het resultaat is een fascinerende kijk in de krachten die ons oneerlijk gedrag sturen.Wetenschap Psychologie

Vertoond op editie(s) 2016
Screened at edition(s) 2016

Info

REGIE Yael Melamede
VS
90 min.
Engels gesproken
Geen ondertiteling

Programmaonderdeel

Weten & Geweten

credits
Regie

Yael Melamede

Producent

Dan Ariely, Deborah Camiel

Productiehuis

Salty Features

Cinematografie

Tom Hurwitz

Montage

Erin Barnett, Chad Beck

Muziek

John Dragonetti

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)