Schema DOCVILLE 2022


Toen hij 24 was ontvluchtte Mortaza Afghanistan omdat hij door de religieuze autoriteiten ter dood werd veroordeeld. Via een clandestiene tocht bereikt hij na 12 jaar Frankrijk, het land waar hij hoopt een thuis te vinden. Een poëtische inkijk in de dromen, twijfels én hoop van een man zonder land op weg van Kaboel naar Parijs.
Documentaires zijn de laatste jaren aanzienlijk geëvolueerd door technologische, sociale en economische verschuivingen, die een impact hebben op zowel storytelling als op vormgeving. Symposium georganiseerd door LUCA School of Arts en DOCNomads
Documentaires zijn de laatste jaren aanzienlijk geëvolueerd door technologische, sociale en economische verschuivingen, die een impact hebben op zowel storytelling als op vormgeving. Symposium georganiseerd door LUCA School of Arts en DOCNomads
Onschuldig speels gedrag of seksuele intimidatie en machtsmisbruik? Voor de één is de grens glashelder, voor de ander is er een grijze zone. De populaire Noorse politicus Trond Giske was jarenlang op weg om de volgende eerste minister te worden. Tot hij beschuldigd werd van grensoverschrijdend gedrag. Hijzelf doet de zaak nog steeds af als onschuldige ondoordachtheid. Is de grens van grensoverschrijdend gedrag in steen gebeiteld?
Loopgraven en gestileerde zwart-wit-fotografie. Het lijkt even of we in Trenches naar de vorige eeuw gekatapulteerd worden, maar helaas. Sinds 2014 vechten Oekraïense soldaten tegen pro-Russische separatisten terwijl diplomaten - ver weg van het front - onderhandelen over precaire wapenstilstanden. De ervaren oorlogsjournalist en fotograaf Loup Bureau documenteerde maandenlang het leven in de Oekraïense loopgraven op slechts enkele kilometers van hun vijand.
Bekroond documentairemaker Mark Cousins ('The Story of Film') maakt zich op voor een operatie die zijn zicht moet herstellen. Het doet hem stilstaan bij de rol die het zicht heeft op ons leven. Deze fascinerende reis doorheen de geschiedenis van het kijken onthult hoe onze manier van kijken doorheen de tijd veranderd is. Cousins bevestigt zich als meester in het selecteren van de meest verrukkelijke beelden uit de filmgeschiedenis.
Filosofie is een levende, actieve discipline. Een indrukwekkende schare hedendaagse denkers praat over hun werk en hoe dat zich verhoudt tegenover de huidige maatschappij. 'Examined Life' haalt filosofie uit de besloten wereld van de academici en brengt ze opnieuw naar het hectische leven van de straat. Ga mee op stap met enkele grote denkers van onze tijd, en ontdek de kracht van filosofie om de manier waarop we de wereld om ons heen zien, te veranderen.
De vertoning van 23.03 is deel van de Openingsavond en zal gevolgd worden door een nagesprek met de regisseurs.
Schrijver Sylvain Tesson trekt samen met de gerenommeerde natuurfotograaf Vincent Munier naar de Tibetaanse hoogvlakte, op zoek naar één van de meest schuchtere dieren op aarde: de sneeuwpanter. Tijdens het lange wachten in arctische temperaturen stelt Tesson zich de vraag wie er wie aan het bekijken is. Regisseur Marie Amiguet weet het verhaal van de queeste te vertalen naar oogstrelende beelden, de soundtrack van Warren Ellis en Nick Cave maken van de film een hypnotische kijkervaring.
Deze Oscargenomineerde documentaire zoomt in op de bijzondere paradox die hedendaags China kenmerkt: een communistisch land dat als geen ander de kaart van het kapitalisme trekt. De stijging van de welvaart is de laatste decennia zo enorm dat het regime graag spreekt van ‘de Chinese droom’: niet langer de VS, maar China is het land waar iedereen die wil, rijk kan worden en dat op wereldvlak een leiderspositie inneemt. Een impressionistisch portret van de verschillende vormen van de Chinese droom.
Zijn ideologieën gewoon fantasiebeelden die we een concrete impact laten hebben op onze samenleving? En hoe worden die gepromoot of net ondermijnd in grote publieksfilms of andere vormen van populaire cultuur? In deze opvolger van 'The Pervert’s Guide to Cinema' gebruikt Žižek zijn inventieve interpretatie van de filmgeschiedenis om te reflecteren over ideologieën. Een uniek betoog dat zowel hilarisch als verdiepend is.
Oscarwinnend regisseur Andrea Arnold filmde vier jaar lang melkkoe Luma en bekeek de wereld vanuit haar standpunt. Het brengt de dieren waar we zelden bij stilstaan letterlijk en figuurlijk zo dichtbij dat het een unieke ontmoeting wordt, een ware inkijk in hun bewustzijn. Geen geromantiseerde Disney versie, maar een levensechte kennismaking met de realiteit van de melkkoe, met zowel de schoonheid als de uitdagingen van hun leven.
De wolken manipuleren zodat het gaat regenen op plaatsen waar het nodig is. Een Finse specialiste in geo-engineering stapt vol enthousiasme in een peperduur wetenschappelijk project in de Verenigde Arabische Emiraten, waar ze als enige vrouw een buitenbeentje is. Geleidelijk aan begint ze zich steeds meer vragen te stellen bij het echte doel achter het wetenschappelijke onderzoek. Gaat het om het vergroten van waterzekerheid in door droogte geteisterd land? Of om het creëren van nieuwe militaire toepassingen?
De charismatische Sloveense filosoof Slavoj Žižek ontpopt zich als overdonderende maar meesterlijke gids in deze uiterst originele kijk op de grote films uit de filmgeschiedenis. Waarom hebben de vogels in 'The Birds' het gemunt op de blonde Novak? En waar komt de mystery man in 'Lost Highway' vandaan? Is cinema een Freudiaanse uitschuiver waarbij de kijker zijn perversie botviert? Een unieke rondreis door de filmgeschiedenis.
Documentaires zijn de laatste jaren aanzienlijk geëvolueerd door technologische, sociale en economische verschuivingen, die een impact hebben op zowel storytelling als op vormgeving. Symposium georganiseerd door LUCA School of Arts en DOCNomads
Pitch sessies zijn alomtegenwoordig in de audiovisuele sector en vaak de eerste stap om een project gerealiseerd te krijgen. Maar hoe begin je daar nu juist aan? Tijdens deze interactieve workshop leer je hoe je een idee duidelijk en overtuigend kan voorstellen aan je doelpubliek.
Is het mogelijk om het menselijke brein na te maken op een computer? Of om het te verbinden met machines? De geavanceerde ontdekkingen sinds het begin van de 21ste eeuw brengen sciencefiction steeds meer binnen in de realiteit. Een fascinerende inkijk in de filosofische en maatschappelijke consequenties van hedendaags vooruitstrevend wetenschappelijk onderzoek.
Diep in de jungle van het Amazonewoud probeert Henrik, een voormalige Deense soldaat, verlossing te vinden voor zijn posttraumatisch stressstoornis. Nadat hij onvoldoende baat had gevonden bij de klassieke behandelingen, trok hij zich helemaal alleen terug in de jungle. Ver weg van alles en met behulp van medicinale planten strijdt deze gekwetste ziel tegen zijn demonen, omgeven door zowel de rust als de waanzin van de jungle.
Meer dan 10.000 uitgeknipte en zorgvuldig gecatalogiseerde foto’s uit The New York Times verzamelde bekroond documentairemaker Alan Berliner. Aan de hand van deze foto’s vertelt de regisseur de geschiedenis van zijn stad New York, zijn eigen verhaal en dat van zijn indrukwekkende archief. Een speels filmessay waarin een nieuwsjunkie een ode brengt aan een tijd waarin nieuwsberichten nog niet gedevalueerd waren tot vluchtige tijdsopnames.
Wordt gevolgd door een nagesprek met de regisseur. Te combineren met de boekvoorstelling Wie wat woke? van Walter Weyns i.h.k.v. Tussen de soep en de Feiten (Festival van de Polarisatie Leuven). Meer info via www.soepenfeiten.weebly.com
De snelheid waaraan de maatschappij en de morele regels evolueren de laatste jaren, is opmerkelijk. Rond thema’s als gender, klimaat en racisme woeden heftige maatschappelijke debatten. Activisten hollen voorop, anderen drukken als reactie verontwaardigd op de rem. Flink gestimuleerd door de sociale media, neemt de polarisatie ongekende vormen aan. Wat is er hier aan de hand? En hoe krijgen we in deze gespannen situatie dan toch snel die noodzakelijke vooruitgang gerealiseerd?
Voor het eerst sinds zijn vlucht uit Afghanistan wil de homoseksuele Amin voorzichtig zijn verhaal doen. Hij hield het 20 jaar geheim en hij blijft behoedzaam: zijn verhaal wordt verteld in een geslaagde combinatie van animatie en archiefbeelden. Deze aangrijpende zoektocht naar identiteit, veiligheid en acceptatie werd bekroond met de Grote Juryprijs op het prestigieuze Sundance Filmfestival en werd voor maar liefst drie Oscars genomineerd.
Geboorte, ziekte en dood worden universeel erkend als inherent deel van het leven. Maar hoeft dit echt zo te zijn? Niet als het ligt aan de visionairen in deze pragmatische sciencefiction documentaire. Zij willen de menselijke evolutie in eigen handen nemen en via transhumanistische technologieën een einde maken aan de grenzen die de natuur ons als mens tot nu toe steeds heeft opgelegd. Een boeiende inkijk in een mogelijke toekomst waarbij de fiction uit de sciencefiction verdwenen is.
Virtual Reality (VR) is een dankbaar medium voor documentairemakers: het biedt een niet te evenaren ervaring die de kijker letterlijk in een ongekende realiteit onderdompelt. Dit jaar selecteerde DOCVILLE drie korte documentaires rond de thematiek van (n)ergens thuishoren en het zoeken naar je identiteit.
De vertoning van 24.03 wordt gevolgd door een nagesprek met de regisseur en met advocaat Roger Cox.
Terwijl overal ter wereld aan de alarmbel wordt getrokken door klimaatactivisten en -experts gaan vervuilende multinationals en nalatende overheden verder hun gang. Tot een Nederlandse advocaat wereldgeschiedenis schrijft met de wet als wapen. Dit spannende courtroom drama volgt Roger Cox in zijn strijd tegen Shell en andere grote spelers. Hij baande de weg voor een nieuw soort klimaatactivisme. Een hoopvol en inspirerend verhaal dat toont hoe één mens werkelijk een verschil kan maken.
De vertoning van 24.03 wordt gevolgd door een nagesprek met Jeroen D'hoe, professor popmuziek (KU Leuven).
Kenny G is de bestverkochte instrumentalist aller tijden en één van de bekendste, maar ook meest gehate. Voor de één topmuziek, voor de andere kitcherige muzak. In wat meer is dan een simpele biografie, creëert Penny Lane niet enkel het levensverhaal van de populaire saxofonist, maar ook een - soms heerlijk ironisch - essay over het verschil tussen hoge en lage kunst, goede of slechte smaak, genres en populariteit, marketing en muziekkritiek.
Beeldend kunstenaar Fiona Tan verkent de grenzen van film en fotografie, van fictie en documentaire met deze louter uit foto's opgebouwde ode aan de Japanse berg Fuji. Een veelzijdig portret dat niet alleen de iconische berg tot leven brengt, maar ook een bespiegeling vormt over de verschillen tussen de Oosterse versus de Westerse blik en de eeuwige berg versus veranderlijke mens.
De vertoning op 24.03 wordt gevolgd door een nagesprek met de regisseur.
De Holy Cross Boys Primary School ligt in het hart van Ardoyne, een woonwijk in Belfast met een weinig frisse reputatie. Drugs, criminaliteit en meedogenloos sektarisch geweld uiten zich in het mes, het geweer en de benzinebom - zeker geen plek om kinderen op te voeden. Toch zijn de buitenissige schooldirecteur Kevin McArevey en zijn toegewijde, visionaire team ervan overtuigd dat ze het tij kunnen keren met… filosofie! Gewapend met de wijsheid van de oude meesters stellen de kinderen de vastgeroeste vooroordelen van hun ouders in vraag.
30 jaar na zijn bekroonde film 'JFK' ruilt Oliver Stone fictie in voor documentaire om de onthutsende geschiedenis van de moord op Kennedy te analyseren. Hij gebruikt hiervoor archiefbeelden die recenter zijn vrijgegeven en nieuwe analyses van oudere archiefbeelden. Een onthutsende onderzoeksdocumentaire over een moord die de wereld schokte.
The Return: Life After ISIS vertelt het verbijsterende verhaal van twee meisjes die hun land verlieten om zich aan te sluiten bij ISIS. Wanneer ze besluiten om terug te keren, worden ze door iedereen verstoten. Alba Sotorra schetst dit aangrijpende verhaal in een indrukwekkend portret dat je ongenadig een krop in de keel bezorgt.
Virtual Reality (VR) is een dankbaar medium voor documentairemakers: het biedt een niet te evenaren ervaring die de kijker letterlijk in een ongekende realiteit onderdompelt. Dit jaar selecteerde DOCVILLE drie korte documentaires rond de thematiek van (n)ergens thuishoren en het zoeken naar je identiteit.
Leven om te werken of werken om te leven? In Japan lijken werknemers vaak geen keuze te hebben. In een maatschappij waar werk centraal staat, blijft weinig tijd over voor een privé- of familieleven. De gezichtsloze werknemers worden al te vaak beschouwd als vervangbare radertjes in het arbeidssysteem. Kunstenares Pacheco geeft in haar debuutfilm de anonieme werknemer op bijzondere wijze een stem.
De dienst verloren voorwerpen in hartje Parijs is de laatste strohalm voor iedereen die iets belangrijk is kwijtgespeeld in de lichtstad. Het kost moeite om er je spullen terug te vinden: lang aanschuiven, papierwerk en veel geduld voor gedetailleerde beschrijvingen. Maar de ultieme hoop om het verloren object terug te vinden, maakt dit allemaal goed. De verhalen van de verloren spullen en de omstandigheden waarin ze zijn kwijtgeraakt, bieden een bijzonder intieme en verrassend boeiende inkijk in de levens van alledag.
Welkom in Riotsville, een modelstadje gebouwd door het Amerikaanse leger om troepen te trainen in hun aanpak van grote rellen in eigen land. Waarom worden er zo’n stadjes gebouwd? Is de eigen bevolking de vijand? Vanwaar de noodzaak om de politie zo te militariseren? Deze unieke film - volledig opgebouwd uit archiefmateriaal - biedt het ontnuchterende antwoord.
Een bedwelmende muzikale tijdreis doorheen de geschiedenis van het meest charismatische en invloedrijke eiland van de dansmuziek. Een oppeppend verhaal van hedonisme, spiritualiteit en muziek, maar ook van commercialisering en gentrificatie dat het bohemien hart van Ibiza voor uitdagingen stelt. Laat je meeslepen in deze prikkelende visuele en muzikale onderdompeling in de ziel van Ibiza.
Professionele documentairemakers komen traditiegetrouw samen op de laatste dag van DOCVILLE voor de jaarlijkse Day of the Doc. Een boeiende round-up van de stand van zaken van de Vlaamse documentairefilm wordt gevolgd door de pitch van enkele vooraf geselecteerde projecten.
Deze Oscargenomineerde documentaire zoomt in op de bijzondere paradox die hedendaags China kenmerkt: een communistisch land dat als geen ander de kaart van het kapitalisme trekt. De stijging van de welvaart is de laatste decennia zo enorm dat het regime graag spreekt van ‘de Chinese droom’: niet langer de VS, maar China is het land waar iedereen die wil, rijk kan worden en dat op wereldvlak een leiderspositie inneemt. Een impressionistisch portret van de verschillende vormen van de Chinese droom.
22 jaar lang onschuldig in de gevangenis zitten en dan vrijgesproken worden voor de misdaad die je nooit hebt begaan. Het overkwam Curtis McCarthy. Maar ook na zijn vrijlating houdt de nachtmerrie niet op. Deze bijzondere documentaire is meteen een masterclass in filmmaken want de regisseur slaagt er verrassend genoeg in om een visueel boeiende auteursfilm te maken door alleen gebruik te maken van extreme close-ups.
Professionele documentairemakers komen traditiegetrouw samen op de laatste dag van DOCVILLE voor de jaarlijkse Day of the Doc. Een boeiende round-up van de stand van zaken van de Vlaamse documentairefilm wordt gevolgd door de pitch van enkele vooraf geselecteerde projecten.
De bijzondere route die marmer aflegt - van ontginning tot eindproduct - is verrassend én tekenend voor de hedendaagse globale economie. Het marmer maakt een reis van ruw blok tot hellenistisch beeldhouwwerk of koelkastmagneet, van Griekenland naar China en weer terug. Op speelse en ironische wijze wordt er gehint naar de schaduwkanten en het absurdisme van de wereldeconomie, neoliberalisme en consumentisme.
Voor het eerst sinds zijn vlucht uit Afghanistan wil de homoseksuele Amin voorzichtig zijn verhaal doen. Hij hield het 20 jaar geheim en hij blijft behoedzaam: zijn verhaal wordt verteld in een geslaagde combinatie van animatie en archiefbeelden. Deze aangrijpende zoektocht naar identiteit, veiligheid en acceptatie werd bekroond met de Grote Juryprijs op het prestigieuze Sundance Filmfestival en werd voor maar liefst drie Oscars genomineerd.
Filosofie is een levende, actieve discipline. Een indrukwekkende schare hedendaagse denkers praat over hun werk en hoe dat zich verhoudt tegenover de huidige maatschappij. 'Examined Life' haalt filosofie uit de besloten wereld van de academici en brengt ze opnieuw naar het hectische leven van de straat. Ga mee op stap met enkele grote denkers van onze tijd, en ontdek de kracht van filosofie om de manier waarop we de wereld om ons heen zien, te veranderen.
De dienst verloren voorwerpen in hartje Parijs is de laatste strohalm voor iedereen die iets belangrijk is kwijtgespeeld in de lichtstad. Het kost moeite om er je spullen terug te vinden: lang aanschuiven, papierwerk en veel geduld voor gedetailleerde beschrijvingen. Maar de ultieme hoop om het verloren object terug te vinden, maakt dit allemaal goed. De verhalen van de verloren spullen en de omstandigheden waarin ze zijn kwijtgeraakt, bieden een bijzonder intieme en verrassend boeiende inkijk in de levens van alledag.
Virtual Reality (VR) is een dankbaar medium voor documentairemakers: het biedt een niet te evenaren ervaring die de kijker letterlijk in een ongekende realiteit onderdompelt. Dit jaar selecteerde DOCVILLE drie korte documentaires rond de thematiek van (n)ergens thuishoren en het zoeken naar je identiteit.
De bijzonder innemende, onconventionele en briljante wetenschapper Oliver Sacks is bekend bij het grote publiek door de verfilming van één van zijn bekendste boeken, 'Awakenings'. De man die zo boeiend vertelde over zijn patiënten, deed op zijn 81ste, een half jaar voor zijn dood, voor het eerst zijn eigen verhaal. Hij was een buitenstaander in zijn vakgebied, maar ook in het leven kleurde hij buiten de lijnen. Een aangrijpend en bijzonder fascinerend portret van 's werelds beroemdste neuroloog en zijn mateloze, avontuurlijke leven.
De vertoning van 25.03 wordt gevolgd door een nagesprek met prof. dr. ir. Wim Van Criekinge (UGent)
Geboorte, ziekte en dood worden universeel erkend als inherent deel van het leven. Maar hoeft dit echt zo te zijn? Niet als het ligt aan de visionairen in deze pragmatische sciencefiction documentaire. Zij willen de menselijke evolutie in eigen handen nemen en via transhumanistische technologieën een einde maken aan de grenzen die de natuur ons als mens tot nu toe steeds heeft opgelegd. Een boeiende inkijk in een mogelijke toekomst waarbij de fiction uit de sciencefiction verdwenen is.
De vertoning van 25.03 wordt gevolgd door Docville Plus: Jeugdzorg 2.0
Wat als zorg geen zorg is? Jason getuigt over het jaar dat hij doorbracht in de gesloten jeugdzorg in Nederland. Hij stelt zich kwetsbaar op door zich eerlijk en open te laten volgen tijdens zijn huidige, intensieve traumabehandeling. Want voor Jason is het duidelijk: hoe goed bedoeld ook, jongeren opsluiten helpt niet. Integendeel. Een indringend en persoonlijk portret dat belangrijke vragen oproept rond de werking van de huidige jeugdzorg.
Fungi hebben ons veel te vertellen en het wordt tijd dat we luisteren. Diverse enthousiastelingen - verbonden door hun fascinatie voor fungi - gaan op zoek naar antwoorden op uiteenlopende hedendaagse vragen. Schimmelactivisten, paddenstoelenzoekers en -plukkers, wetenschappers, kwekers en spirituele zoekers vertellen over de wondere wereld van fungi, waar niet alleen praktische oplossingen te vinden zijn, maar ook bijzondere levenslessen.
Een bijzondere roadmovie, volledig opgenomen binnen het metrosysteem van Moskou en gefilmd gedurende een jaar. Een documentairefilm die op originele wijze culturele en sociale kwesties in hedendaags Rusland observeert. De vaak rijkelijk versierde metrostations zijn het perfecte decor voor het theater van het dagelijkse leven, met de meest diverse personages en de grote en kleine drama’s van alledag.
Wat drijft een mens om bergtoppen te beklimmen op een hoogte waar elk klein foutje fataal kan zijn. De 23-jarige klimmer Marc-André Leclerc klimt liefst alleen, ver weg van de schijnwerpers. Toch willen twee filmmakers hem volgen in deze indrukwekkende en tegelijk intieme documentaire. Een duizelingwekkende cinematografische belevenis die een oprecht eerbetoon vormt aan de onvoorstelbare prestaties van een visionair klimmer en zijn brandende passie voor de bergen.
Virtual Reality (VR) is een dankbaar medium voor documentairemakers: het biedt een niet te evenaren ervaring die de kijker letterlijk in een ongekende realiteit onderdompelt. Dit jaar selecteerde DOCVILLE drie korte documentaires rond de thematiek van (n)ergens thuishoren en het zoeken naar je identiteit.
Moet onze jeugdzorg grondig herdacht worden? Wat werkt en wat loopt er mis in de huidige werking? Is het een utopie dat elke jongere de zorg krijgt die hij nodig heeft? Of een perfect haalbare realiteit waarnaar gewerkt kan worden?
Rivieren zijn de levensaders van onze aarde, maar ook van de geschiedenis van de mensheid. Doorheen de tijd hebben rivieren onze landschappen gevormd en onze cultuur vormgegeven. Met een buitengewone cinematografie en een indrukwekkende soundtrack toont deze film rivieren vanuit perspectieven die nog nooit eerder gezien zijn. Een muzikale en cinematografische ode aan hun kracht, diversiteit, transformerende vermogen en onmisbaarheid voor ons als mens.
Bekroond documentairemaker Mark Cousins ('The Story of Film') maakt zich op voor een operatie die zijn zicht moet herstellen. Het doet hem stilstaan bij de rol die het zicht heeft op ons leven. Deze fascinerende reis doorheen de geschiedenis van het kijken onthult hoe onze manier van kijken doorheen de tijd veranderd is. Cousins bevestigt zich als meester in het selecteren van de meest verrukkelijke beelden uit de filmgeschiedenis.
De charismatische Sloveense filosoof Slavoj Žižek ontpopt zich als overdonderende maar meesterlijke gids in deze uiterst originele kijk op de grote films uit de filmgeschiedenis. Waarom hebben de vogels in 'The Birds' het gemunt op de blonde Novak? En waar komt de mystery man in 'Lost Highway' vandaan? Is cinema een Freudiaanse uitschuiver waarbij de kijker zijn perversie botviert? Een unieke rondreis door de filmgeschiedenis.
Een bedwelmende muzikale tijdreis doorheen de geschiedenis van het meest charismatische en invloedrijke eiland van de dansmuziek. Een oppeppend verhaal van hedonisme, spiritualiteit en muziek, maar ook van commercialisering en gentrificatie dat het bohemien hart van Ibiza voor uitdagingen stelt. Laat je meeslepen in deze prikkelende visuele en muzikale onderdompeling in de ziel van Ibiza.
Belasting op arbeid vervangen door belasting op kapitaal, CO2-uitstoot verlagen tot nul, sociale media en nieuwssites scheiden, informatiebubbels vermijden, transparantie van algoritmes verplichten, een geschiedenis van de mensheid onderwijzen: het resultaat van 10 dagen nadenken door een denktank van vijftien experts. Ontdek de oplossingen die voortkwamen uit de krachtenbundeling van enkele van de grootste geesten.
“Wij zijn vrij om te bepalen wat we doen en wie we zijn”. Dit concept van de vrije wil is misschien wel het meest fundamentele in onze opvatting over wie we zijn als mens. Sinds de oudheid staat dit idee echter ter discussie en hedendaagse inzichten zijn ronduit ontnuchterend. Zijn we wel echt vrij in ons denken en doen? En wat zijn de consequenties als het antwoord op deze vraag niet eenduidig ja is?
Kenny G is de bestverkochte instrumentalist aller tijden en één van de bekendste, maar ook meest gehate. Voor de één topmuziek, voor de andere kitcherige muzak. In wat meer is dan een simpele biografie, creëert Penny Lane niet enkel het levensverhaal van de populaire saxofonist, maar ook een - soms heerlijk ironisch - essay over het verschil tussen hoge en lage kunst, goede of slechte smaak, genres en populariteit, marketing en muziekkritiek.
Voor het eerst sinds zijn vlucht uit Afghanistan wil de homoseksuele Amin voorzichtig zijn verhaal doen. Hij hield het 20 jaar geheim en hij blijft behoedzaam: zijn verhaal wordt verteld in een geslaagde combinatie van animatie en archiefbeelden. Deze aangrijpende zoektocht naar identiteit, veiligheid en acceptatie werd bekroond met de Grote Juryprijs op het prestigieuze Sundance Filmfestival en werd voor maar liefst drie Oscars genomineerd.
Twee gewone Deense mannen slagen erin om te infiltreren in het illegale internationale handelsnetwerk van Noord-Korea, iets wat zelfs de CIA nog niet gelukt is. In deze real life spionagethriller volgt DOCVILLE habitué Mads Brügger 10 jaar lang een bijzonder duo op hun undercover missie: een ex chef-kok en een veroordeelde zakenman leggen een internationaal netwerk bloot dat wapens en drugs produceert en verhandelt voor Noord-Korea.
1970, twee weken voor Kerst. Net nu beslist het communistisch regime in Polen om de prijzen van enkele essentiële producten te verhogen. Het resultaat: één van de grootste en bloedigste protesten die het land gekend heeft. Achter de schermen plannen de machthebbers eerst de onderdrukking en daarna de cover-up van het protest. Recent herontdekte telefoonopnames worden gecombineerd met stop-motion animatie en vormen zo een bijzonder origineel en vooral spannend portret van een machtscrisis.
Virtual Reality (VR) is een dankbaar medium voor documentairemakers: het biedt een niet te evenaren ervaring die de kijker letterlijk in een ongekende realiteit onderdompelt. Dit jaar selecteerde DOCVILLE drie korte documentaires rond de thematiek van (n)ergens thuishoren en het zoeken naar je identiteit.
Een explosieve cocktail van structureel ongestraft politiegeweld en raciale spanningen resulteerde in 1992 in dodelijke rellen die zes dagen aanhouden. Concrete aanleiding voor de rellen was de vrijspraak van de agenten die taxichauffeur Rodney King met extreem geweld arresteerden. 25 jaar later blikken regisseurs Daniel Lindsay en T. J. Martin voor National Geographic terug op deze traumatische gebeurtenissen met behulp van archiefbeelden, nieuwsitems en ongezien beeldmateriaal.
De vertoning van 26.03 wordt gevolgd door een nagesprek met de regisseur.
Welke wetten zijn het belangrijkste? Staatswetten of morele regels? De figuur van Antigone staat sinds de Oudheid voor het morele verzet van het individu tegen het onwrikbare staatsapparaat dat niet meedoet aan ethiek. Deze documentaire combineert beelden van recente politieke gebeurtenissen met Žižeks geheel eigen manier van denken. Wordt de hedendaagse Antigone verpersoonlijkt door de populistische, anti-migratie politici, of net door diegenen die hen bestrijden? Wie speelt welke rol in onze eigen ‘Griekse tragedie’ die we momenteel ondergaan?
Wordt gevolgd door een nagesprek met de regisseur.
Iedere dag brengt de Carlingford veerboot mensen heen en weer tussen Noord-Ierland en Ierland. De grens verschuilt zich diep in zee, onzichtbaar voor de mensen op de boot. Tijdens de korte reis over volle zee komen verschillende verhalen, gedachten en overpeinzingen naar boven. Een caleidoscopisch verhaal gebaseerd op hoe een denkbeeldige lijn zich weerspiegelt in het dagelijks leven en de gedachten van mensen.
Uber, Amazon, Deliveroo, … Miljoenen mensen over heel de wereld werken voor de globale gig economie die beheerd wordt door multinationals. Deze industrie heeft een waarde van meer dan vijf biljoen USD en groeit gestaag ieder jaar. Maar wat is de kost hiervan? Deze aangrijpende bewustmaking over flexwerkers zorgt voor een ontnuchterende reality check.
Virtual Reality (VR) is een dankbaar medium voor documentairemakers: het biedt een niet te evenaren ervaring die de kijker letterlijk in een ongekende realiteit onderdompelt. Dit jaar selecteerde DOCVILLE drie korte documentaires rond de thematiek van (n)ergens thuishoren en het zoeken naar je identiteit.
De vertoning van 26.03 wordt gevolgd door een nagesprek met de regisseur.
Luc, Mia en Anja zijn drie varkens die deel uitmaken van een sociaal buurtproject. Op een klein stukje niemandsland verwerken ze de voedseloverschotten van de buurt. Een nobel initiatief dat voor de varkens begint als een stukje paradijs op aarde. Maar wanneer de seizoenen vorderen, wordt het sprookje steeds grimmiger. De camera brengt ons op ooghoogte van Luc, Mia en Anja en kijkt vandaar ook met hen mee naar de mens. 'New Pigs on the Block' is een teder confronterende film, die op ongeziene wijze de ambigue relatie belicht tussen mens en dier.
De vertoning van 26.03 wordt gevolgd door een nagesprek met Filip de Mey (auteur van 'Cold Case Kennedy' en 'The Lee Harvey Oswald Files').
30 jaar na zijn bekroonde film 'JFK' ruilt Oliver Stone fictie in voor documentaire om de onthutsende geschiedenis van de moord op Kennedy te analyseren. Hij gebruikt hiervoor archiefbeelden die recenter zijn vrijgegeven en nieuwe analyses van oudere archiefbeelden. Een onthutsende onderzoeksdocumentaire over een moord die de wereld schokte.
De vertoning van 26.03 wordt gevolgd door Docville Plus: Vrouwen steunen vrouwen?
Hebben vrouwen nog feminisme nodig in het 21ste eeuwse West-Europa? Wat is er de voorbije decennia veranderd? En wat blijft hardnekkig aanwezig of zijn nieuwe pijnpunten? Een openhartige film voor mannen en vrouwen over wat het betekent om vrouw te zijn in onze maatschappij.
Ontdek de wereld van tafeldekken als competitieve sport, excentrieke hobby en statement art. Denk hierbij aan rijkelijk gedecoreerde tafels met (soms) controversiële boodschappen, een doorgedreven aandacht voor detail, maar vooral aan heel veel passie. Wie een vorkje misplaatst, mikt naast de grote prijs tijdens ‘de Olympische Spelen van het tafeldekken’ in Californië. Negen karaktervolle deelnemers nemen je mee in een vermakelijke en verrassend spannende mix van competitiviteit, drama, passie en humor.
Rivieren zijn de levensaders van onze aarde, maar ook van de geschiedenis van de mensheid. Doorheen de tijd hebben rivieren onze landschappen gevormd en onze cultuur vormgegeven. Met een buitengewone cinematografie en een indrukwekkende soundtrack toont deze film rivieren vanuit perspectieven die nog nooit eerder gezien zijn. Een muzikale en cinematografische ode aan hun kracht, diversiteit, transformerende vermogen en onmisbaarheid voor ons als mens.
Virtual Reality (VR) is een dankbaar medium voor documentairemakers: het biedt een niet te evenaren ervaring die de kijker letterlijk in een ongekende realiteit onderdompelt. Dit jaar selecteerde DOCVILLE drie korte documentaires rond de thematiek van (n)ergens thuishoren en het zoeken naar je identiteit.
De bijzonder innemende, onconventionele en briljante wetenschapper Oliver Sacks is bekend bij het grote publiek door de verfilming van één van zijn bekendste boeken, 'Awakenings'. De man die zo boeiend vertelde over zijn patiënten, deed op zijn 81ste, een half jaar voor zijn dood, voor het eerst zijn eigen verhaal. Hij was een buitenstaander in zijn vakgebied, maar ook in het leven kleurde hij buiten de lijnen. Een aangrijpend en bijzonder fascinerend portret van 's werelds beroemdste neuroloog en zijn mateloze, avontuurlijke leven.
Speelt het in onze maatschappij nog een rol of je man bent of vrouw? Volgens de wet is er geen ongelijkheid meer tussen mannen en vrouwen. Maar zijn er nog verschillen in de realiteit? En als die er zijn, vormen die een probleem? Wat leert de praktijk ons over de impact van vrouw-zijn.
Een bijzondere roadmovie, volledig opgenomen binnen het metrosysteem van Moskou en gefilmd gedurende een jaar. Een documentairefilm die op originele wijze culturele en sociale kwesties in hedendaags Rusland observeert. De vaak rijkelijk versierde metrostations zijn het perfecte decor voor het theater van het dagelijkse leven, met de meest diverse personages en de grote en kleine drama’s van alledag.
Zijn ideologieën gewoon fantasiebeelden die we een concrete impact laten hebben op onze samenleving? En hoe worden die gepromoot of net ondermijnd in grote publieksfilms of andere vormen van populaire cultuur? In deze opvolger van 'The Pervert’s Guide to Cinema' gebruikt Žižek zijn inventieve interpretatie van de filmgeschiedenis om te reflecteren over ideologieën. Een uniek betoog dat zowel hilarisch als verdiepend is.
Zijn leerlingen zijn tussen de twaalf en de veertien jaar, ze komen samen uit meer dan twaalf landen, sommigen spreken amper Duits. Maar meester Bachmann zoekt naar dat wat hen verenigt, hij prikkelt hun verbeelding en inspireert met muziek en taal. Hij heeft niet alleen de taak om deze jongeren de nodige dosis wiskunde, taal en wetenschap aan te leren, hij moet ze ook klaarstomen voor de volgende graad en bij uitbreiding, het leven. Deze Zilveren Beer winnaar is een warme hommage aan het soort leerkracht dat je ieder kind toewenst.
Belasting op arbeid vervangen door belasting op kapitaal, CO2-uitstoot verlagen tot nul, sociale media en nieuwssites scheiden, informatiebubbels vermijden, transparantie van algoritmes verplichten, een geschiedenis van de mensheid onderwijzen: het resultaat van 10 dagen nadenken door een denktank van vijftien experts. Ontdek de oplossingen die voortkwamen uit de krachtenbundeling van enkele van de grootste geesten.
Twee gewone Deense mannen slagen erin om te infiltreren in het illegale internationale handelsnetwerk van Noord-Korea, iets wat zelfs de CIA nog niet gelukt is. In deze real life spionagethriller volgt DOCVILLE habitué Mads Brügger 10 jaar lang een bijzonder duo op hun undercover missie: een ex chef-kok en een veroordeelde zakenman leggen een internationaal netwerk bloot dat wapens en drugs produceert en verhandelt voor Noord-Korea.
Over heel de wereld trainen ambitieuze jonge voetballers voor één doel: een medaille winnen op de Norway Cup, het grootste internationale sporttoernooi voor kinderen. Van China tot Brazilië, van Palestina tot Tanzania: voor de jongeren die naar Oslo komen is het toernooi veel meer dan een sportieve belevenis. Het gaat niet enkel om winnen, maar om het loslaten van het bekende en het ontdekken van een nieuwe wereld. Neem een duik in de overweldigende tienerwereld met deze feelgood coming-of-age film.
De vertoning van 27.03 wordt ingeleid door Robin Broos, auteur van The Original Soundtrack.
Een lang interview met maestro Ennio Morricone vormt de basis voor dit portret van het uitzonderlijke leven en werk van de legendarische Italiaanse componist, die iconische filmmuziek schreef voor klassiekers als 'The Good, the Bad, and the Ugly', 'The Mission' en 'The Untouchables'. 'Ennio' biedt een zeldzame kijk in het hoofd van een muzikaal genie. Een meeslepende documentaire waarin het interview rijkelijk aangevuld wordt met archiefbeelden en herinneringen van collega’s en filmmakers als Clint Eastwood, Quentin Tarantino, Bruce Springsteen en Hans Zimmer.
De vertoning van 27.03 wordt gevolgd door Docville Plus: Media versus Wetenschap.
Wetenschappelijke experten en de media: het is vaak een moeilijk huwelijk. Door het fundamentele verschil in hun aard - grondig onderzoek versus de nood aan snel en liefst spectaculair nieuws - is er een onvermijdelijk spanningsveld. Maar soms is er meer aan de hand en is er sprake van ronduit malafide tactieken. Een onthutsende, bij momenten hilarische, documentaire over een belangrijke maatschappelijke evolutie.
Virtual Reality (VR) is een dankbaar medium voor documentairemakers: het biedt een niet te evenaren ervaring die de kijker letterlijk in een ongekende realiteit onderdompelt. Dit jaar selecteerde DOCVILLE drie korte documentaires rond de thematiek van (n)ergens thuishoren en het zoeken naar je identiteit.
Op 27.03 is er tegelijkertijd een kinderworkshop filosoferen met kinderen.
De Holy Cross Boys Primary School ligt in het hart van Ardoyne, een woonwijk in Belfast met een weinig frisse reputatie. Drugs, criminaliteit en meedogenloos sektarisch geweld uiten zich in het mes, het geweer en de benzinebom - zeker geen plek om kinderen op te voeden. Toch zijn de buitenissige schooldirecteur Kevin McArevey en zijn toegewijde, visionaire team ervan overtuigd dat ze het tij kunnen keren met… filosofie! Gewapend met de wijsheid van de oude meesters stellen de kinderen de vastgeroeste vooroordelen van hun ouders in vraag.
Ook kinderen kunnen (leren) filosoferen. In deze workshop op maat gaat prof. dr. Griet Galle (KU Leuven) in gesprek met kinderen rond enkele filosofische vragen en prikkelende praktijkoefeningen. Filosofie is niet alleen boeiend, maar ook erg leuk. Ouders kunnen tijdens de workshop de documentaire 'Young Plato' kijken.
Onschuldig speels gedrag of seksuele intimidatie en machtsmisbruik? Voor de één is de grens glashelder, voor de ander is er een grijze zone. De populaire Noorse politicus Trond Giske was jarenlang op weg om de volgende eerste minister te worden. Tot hij beschuldigd werd van grensoverschrijdend gedrag. Hijzelf doet de zaak nog steeds af als onschuldige ondoordachtheid. Is de grens van grensoverschrijdend gedrag in steen gebeiteld?
Wetenschappelijke experten en de media: het is vaak een moeilijk huwelijk. Door het fundamentele verschil in hun aard - grondig onderzoek versus de nood aan snel en liefst provocerend nieuws - is er een onvermijdelijk spanningsveld.
Virtual Reality (VR) is een dankbaar medium voor documentairemakers: het biedt een niet te evenaren ervaring die de kijker letterlijk in een ongekende realiteit onderdompelt. Dit jaar selecteerde DOCVILLE drie korte documentaires rond de thematiek van (n)ergens thuishoren en het zoeken naar je identiteit.
De vertoning van 27.03 wordt gevolgd door Docville Plus: Deradicalisering: (hoe) werkt het?
The Return: Life After ISIS vertelt het verbijsterende verhaal van twee meisjes die hun land verlieten om zich aan te sluiten bij ISIS. Wanneer ze besluiten om terug te keren, worden ze door iedereen verstoten. Alba Sotorra schetst dit aangrijpende verhaal in een indrukwekkend portret dat je ongenadig een krop in de keel bezorgt.
Leonie is een kind van haar tijd: sociale media zijn cruciaal in hun leven. Leonie heeft miljoenen volgers op Instagram, de ultieme droom van vele opgroeiende tieners. Haar leven lijkt dan ook perfect en haar ouders stappen mee in het verhaal. Een intieme inkijk in een wereld waar opgroeien opwindend, maar ook chaotisch en soms beklemmend is.
De vertoning van 27.03 wordt gevolgd door een nagesprek met Johan Detraux (ex-getuige van Jehova en auteur van Het verborgen gevaar), i.s.m. SKEPP.
Vier jonge Amerikaanse Mormonen reizen naar Finland om mensen te bekeren. Er lijkt geen groter contrast mogelijk dan tussen de jonge zendelingen en de Finnen, misschien wel het meest niet-religieuze, gereserveerde en sceptische volk van Europa. Dit intrigerende en soms komische portret werpt een onverwacht respectvolle blik op een groep jongeren uit een religieuze gemeenschap die al te vaak afgebeeld wordt als gesloten, vreemd en vol regels en taboes.
In Saoedi-Arabië is er een rehabilitatieprogramma voor mensen die vastzaten in Guantanamo. Maar hoe doe je dat, iemand deradicaliseren? Is dat überhaupt wel mogelijk? En kan deradicalisering wel gebeuren door iemand met een totaal andere achtergrond?
Wordt gevolgd door een nagesprek met de regisseur.
Hypnose als anesthesie. Het spreekt niet enkel tot de verbeelding, het gebeurt reeds in de praktijk, ook in België. Twee gerenommeerde Belgische specialisten in chirurgische hypnose worden gevolgd en geven een inkijk in hun bijzondere werkwijze waarbij hun stem, samen met de kracht van de verbeelding, patiënten kan meenemen voorbij de operatiezaal en de pijn.
De vertoning van 27.03 wordt gevolgd door Docville Plus: Is er hoop voor Congo?
De Democratische Republiek Congo wordt al vijfentwintig jaar verscheurd door een oorlog die grotendeels genegeerd wordt door de media en de internationale gemeenschap. Bekroond documentairemaker Thierry Michel toont de bikkelharde realiteit van de straffeloosheid, maar geeft ook een stem aan de onverzettelijke hoop, zoals bij dokter Mukwege, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede. Een harde, ontluisterende maar belangrijke documentaire.
Virtual Reality (VR) is een dankbaar medium voor documentairemakers: het biedt een niet te evenaren ervaring die de kijker letterlijk in een ongekende realiteit onderdompelt. Dit jaar selecteerde DOCVILLE drie korte documentaires rond de thematiek van (n)ergens thuishoren en het zoeken naar je identiteit.
De vertoning van 27.03 wordt gevolgd door een nagesprek met de regisseur.
De 16-jarige Brandon Lee lijkt een modelstudent: goede punten, vriendelijk tegen iedereen en een echte ster tijdens het schooltoneel. Alleen is hij niet wij hij beweert te zijn. Hoe ver zou jij gaan voor een tweede kans om je droom te verwezenlijken? Wie is Brandon Lee echt? En waarom deed hij zich anders voor? Een bijzonder creatieve, grotendeels geanimeerde documentaire, die nogmaals bewijst dat de realiteit soms vreemder is dan fictie.
Wordt gevolgd door een nagesprek met de regisseur en met de protagonist Petar.
Petar is één van de honderdduizenden Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs die 48 weken per jaar het Europese vasteland doorkruist. Het leven van eindeloze snelwegen en gure parkings is monotoon en hard, maar het is de enige kans om zijn zoon een betere toekomst te geven. Maar de tol die Petar en de anderen daarvoor moeten betalen is hoog. 'A Parked Life' biedt een veelkleurige kijk op het Europese continent, van de pruttelende woestijnen van Spanje tot het bevroren noorden van Noorwegen.
Twee gewone Deense mannen slagen erin om te infiltreren in het illegale internationale handelsnetwerk van Noord-Korea, iets wat zelfs de CIA nog niet gelukt is. In deze real life spionagethriller volgt DOCVILLE habitué Mads Brügger 10 jaar lang een bijzonder duo op hun undercover missie: een ex chef-kok en een veroordeelde zakenman leggen een internationaal netwerk bloot dat wapens en drugs produceert en verhandelt voor Noord-Korea.
In de zomer van 2018 raken twaalf Thaise voetballertjes en hun coach vast te zitten in een ondergelopen grot. Er wordt een reddingsactie opgezet, maar het blijkt een bijna onmogelijke opdracht. Het Thaise leger roept daarom de hulp in van enkele Britse grotduikers. Met ongeziene toegang en nooit eerder vertoond beeldmateriaal, vertellen de makers van Free Solo hier een verhaal van vastberadenheid en ongekend teamwork. Een bloedstollende thriller die het verdient om gezien te worden op een groot scherm in de duisternis van een cinemazaal.
De vertoning van 27.03 wordt gevolgd door een nagesprek met Dr. Deborah Giustini (Japanse Studies, KU Leuven).
Leven om te werken of werken om te leven? In Japan lijken werknemers vaak geen keuze te hebben. In een maatschappij waar werk centraal staat, blijft weinig tijd over voor een privé- of familieleven. De gezichtsloze werknemers worden al te vaak beschouwd als vervangbare radertjes in het arbeidssysteem. Kunstenares Pacheco geeft in haar debuutfilm de anonieme werknemer op bijzondere wijze een stem.
Virtual Reality (VR) is een dankbaar medium voor documentairemakers: het biedt een niet te evenaren ervaring die de kijker letterlijk in een ongekende realiteit onderdompelt. Dit jaar selecteerde DOCVILLE drie korte documentaires rond de thematiek van (n)ergens thuishoren en het zoeken naar je identiteit.
De Democratische Republiek Congo wordt al vijfentwintig jaar verscheurd door een oorlog die grotendeels genegeerd wordt door de media en de internationale gemeenschap. Wat is er aan de hand? En is er nog hoop na meer dan een kwarteeuw geweld?
Oscarwinnend regisseur Andrea Arnold filmde vier jaar lang melkkoe Luma en bekeek de wereld vanuit haar standpunt. Het brengt de dieren waar we zelden bij stilstaan letterlijk en figuurlijk zo dichtbij dat het een unieke ontmoeting wordt, een ware inkijk in hun bewustzijn. Geen geromantiseerde Disney versie, maar een levensechte kennismaking met de realiteit van de melkkoe, met zowel de schoonheid als de uitdagingen van hun leven.
Loopgraven en gestileerde zwart-wit-fotografie. Het lijkt even of we in Trenches naar de vorige eeuw gekatapulteerd worden, maar helaas. Sinds 2014 vechten Oekraïense soldaten tegen pro-Russische separatisten terwijl diplomaten - ver weg van het front - onderhandelen over precaire wapenstilstanden. De ervaren oorlogsjournalist en fotograaf Loup Bureau documenteerde maandenlang het leven in de Oekraïense loopgraven op slechts enkele kilometers van hun vijand.
22 jaar lang onschuldig in de gevangenis zitten en dan vrijgesproken worden voor de misdaad die je nooit hebt begaan. Het overkwam Curtis McCarthy. Maar ook na zijn vrijlating houdt de nachtmerrie niet op. Deze bijzondere documentaire is meteen een masterclass in filmmaken want de regisseur slaagt er verrassend genoeg in om een visueel boeiende auteursfilm te maken door alleen gebruik te maken van extreme close-ups.
Een explosieve cocktail van structureel ongestraft politiegeweld en raciale spanningen resulteerde in 1992 in dodelijke rellen die zes dagen aanhouden. Concrete aanleiding voor de rellen was de vrijspraak van de agenten die taxichauffeur Rodney King met extreem geweld arresteerden. 25 jaar later blikken regisseurs Daniel Lindsay en T. J. Martin voor National Geographic terug op deze traumatische gebeurtenissen met behulp van archiefbeelden, nieuwsitems en ongezien beeldmateriaal.
Sabam for Culture zet zich al decennia lang in voor de promotie, ontwikkeling en verspreiding van haar audiovisueel repertoire. Zo ondersteunt Sabam for Culture regisseurs en/of scenaristen rechtstreeks via een ontwikkelingsbeurs. Filmmakers die in aanmerking willen komen voor deze beurs pitchen hun film voor een professionele jury. De pitch is vrij toegankelijk voor publiek.
1945. Een vrouw met Aziatische roots kijkt recht in de camera. Nadine Hwang is één van de overlevenden die van het concentratiekamp Ravensbrück naar Zweden werd overgebracht. Een jaar eerder ontmoette ze in het kamp Nelly, de liefde van haar leven. Met bijzondere archiefbeelden wordt het wonderlijke levensverhaal van beide vrouwen verteld, een fantastisch en verrassend liefdesverhaal dat je nooit meer zal vergeten.
Belasting op arbeid vervangen door belasting op kapitaal, CO2-uitstoot verlagen tot nul, sociale media en nieuwssites scheiden, informatiebubbels vermijden, transparantie van algoritmes verplichten, een geschiedenis van de mensheid onderwijzen: het resultaat van 10 dagen nadenken door een denktank van vijftien experts. Ontdek de oplossingen die voortkwamen uit de krachtenbundeling van enkele van de grootste geesten.
Wordt gevolgd door een nagesprek met de regisseur en met de game designers.
Ze waren nog erg jong toen ze vertrokken en ze zijn al lang onderweg. Drie jaar lang worden enkele jonge vluchtelingen gevolgd op hun tocht door Europa. De tieners doorkruisen besneeuwde landschappen en komen op hun pad agressieve grenspolitie tegen. Gefilmd als een cynisch computerspel waar je obstakels moet vermijden en uit de handen van ‘de slechteriken’ dient te blijven blijven, laat deze film zien wat het betekent op te groeien terwijl je op de dool bent.
Wat als zorg geen zorg is? Jason getuigt over het jaar dat hij doorbracht in de gesloten jeugdzorg in Nederland. Hij stelt zich kwetsbaar op door zich eerlijk en open te laten volgen tijdens zijn huidige, intensieve traumabehandeling. Want voor Jason is het duidelijk: hoe goed bedoeld ook, jongeren opsluiten helpt niet. Integendeel. Een indringend en persoonlijk portret dat belangrijke vragen oproept rond de werking van de huidige jeugdzorg.
Wetenschappelijke experten en de media: het is vaak een moeilijk huwelijk. Door het fundamentele verschil in hun aard - grondig onderzoek versus de nood aan snel en liefst spectaculair nieuws - is er een onvermijdelijk spanningsveld. Maar soms is er meer aan de hand en is er sprake van ronduit malafide tactieken. Een onthutsende, bij momenten hilarische, documentaire over een belangrijke maatschappelijke evolutie.
Virtual Reality (VR) is een dankbaar medium voor documentairemakers: het biedt een niet te evenaren ervaring die de kijker letterlijk in een ongekende realiteit onderdompelt. Dit jaar selecteerde DOCVILLE drie korte documentaires rond de thematiek van (n)ergens thuishoren en het zoeken naar je identiteit.
Ongezien in België: naar aanleiding van de docu Shadow Game ontwikkelde het Leuvense Happy Volcano 'Shadow Game - The Game'. Een computerspel, gebaseerd op de film, waarbij je zelf het hoofdpersonage van de documentaire speelt. Je gaat op zoek naar onderdak, vermijdt de grenspolitie, maakt en verliest vrienden onderweg.
De vertoning van 28.03 wordt gevolgd door een nagesprek met prof. Ria Laenen (docent Russische politiek, KU Leuven).
Op 20 augustus 2020 wordt Russische oppositieleider Alexei Navalny tijdens een vlucht naar Moskou vergiftigd met Novichok, een zenuwgif ontwikkeld door de Sovjet-Unie. Hij overleeft dankzij een noodlanding en zijn evacuatie naar een ziekenhuis in Berlijn. In dit meeslepend portret dat wegkijkt als een spannende spionagethriller gaat hij op zoek naar bewijs tegen president Vladimir Poetin en het Kremlin dat elke betrokkenheid blijft ontkennen.
De vertoning van 28.3 wordt gevolgd door een nagesprek met meteoroloog Samuel Helsen.
De wolken manipuleren zodat het gaat regenen op plaatsen waar het nodig is. Een Finse specialiste in geo-engineering stapt vol enthousiasme in een peperduur wetenschappelijk project in de Verenigde Arabische Emiraten, waar ze als enige vrouw een buitenbeentje is. Geleidelijk aan begint ze zich steeds meer vragen te stellen bij het echte doel achter het wetenschappelijke onderzoek. Gaat het om het vergroten van waterzekerheid in door droogte geteisterd land? Of om het creëren van nieuwe militaire toepassingen?
Schrijver Sylvain Tesson trekt samen met de gerenommeerde natuurfotograaf Vincent Munier naar de Tibetaanse hoogvlakte, op zoek naar één van de meest schuchtere dieren op aarde: de sneeuwpanter. Tijdens het lange wachten in arctische temperaturen stelt Tesson zich de vraag wie er wie aan het bekijken is. Regisseur Marie Amiguet weet het verhaal van de queeste te vertalen naar oogstrelende beelden, de soundtrack van Warren Ellis en Nick Cave maken van de film een hypnotische kijkervaring.
De vertoning van 28.03 wordt gevolgd door Docville Plus: Artificial Intelligence: droom of nachtmerrie?
Is het mogelijk om het menselijke brein na te maken op een computer? Of om het te verbinden met machines? De geavanceerde ontdekkingen sinds het begin van de 21ste eeuw brengen sciencefiction steeds meer binnen in de realiteit. Een fascinerende inkijk in de filosofische en maatschappelijke consequenties van hedendaags vooruitstrevend wetenschappelijk onderzoek.
Wordt gevolgd door een nagesprek met de regisseur.
In de schaduw van de IJslandse vulkaan Katla ligt het dorpje Vík í Myrdal. De dorpelingen trachten al eeuwenlang het sluimerende gevaar te doorgronden. Ondanks tekenen van een verhoogde activiteit, trekt Katla vandaag toeristen uit de hele wereld en is het een bron van inkomsten geworden. Deze verandering in de haast mystieke relatie tussen de dorpelingen en de vulkaan zorgt voor frictie binnen de gemeenschap. 'Heimaland' verdiept zich in de ambiguïteit van een gemeenschap die, in haar zoektocht naar rijkdom, vervreemdt van haar eigen omgeving.
Virtual Reality (VR) is een dankbaar medium voor documentairemakers: het biedt een niet te evenaren ervaring die de kijker letterlijk in een ongekende realiteit onderdompelt. Dit jaar selecteerde DOCVILLE drie korte documentaires rond de thematiek van (n)ergens thuishoren en het zoeken naar je identiteit.
Moeten we bang zijn voor artificiële intelligentie (AI)? Welke toepassingen zijn er momenteel al en wat zit er in de pijplijn? Kan deze technologie te ver gaan? Is bezorgdheid op zijn plaats of is het gewoon een kwestie van leren leven met een nieuwe technologie?
De 16-jarige Brandon Lee lijkt een modelstudent: goede punten, vriendelijk tegen iedereen en een echte ster tijdens het schooltoneel. Alleen is hij niet wij hij beweert te zijn. Hoe ver zou jij gaan voor een tweede kans om je droom te verwezenlijken? Wie is Brandon Lee echt? En waarom deed hij zich anders voor? Een bijzonder creatieve, grotendeels geanimeerde documentaire, die nogmaals bewijst dat de realiteit soms vreemder is dan fictie.
Luc, Mia en Anja zijn drie varkens die deel uitmaken van een sociaal buurtproject. Op een klein stukje niemandsland verwerken ze de voedseloverschotten van de buurt. Een nobel initiatief dat voor de varkens begint als een stukje paradijs op aarde. Maar wanneer de seizoenen vorderen, wordt het sprookje steeds grimmiger. De camera brengt ons op ooghoogte van Luc, Mia en Anja en kijkt vandaar ook met hen mee naar de mens. 'New Pigs on the Block' is een teder confronterende film, die op ongeziene wijze de ambigue relatie belicht tussen mens en dier.
Fungi hebben ons veel te vertellen en het wordt tijd dat we luisteren. Diverse enthousiastelingen - verbonden door hun fascinatie voor fungi - gaan op zoek naar antwoorden op uiteenlopende hedendaagse vragen. Schimmelactivisten, paddenstoelenzoekers en -plukkers, wetenschappers, kwekers en spirituele zoekers vertellen over de wondere wereld van fungi, waar niet alleen praktische oplossingen te vinden zijn, maar ook bijzondere levenslessen.
Welke wetten zijn het belangrijkste? Staatswetten of morele regels? De figuur van Antigone staat sinds de Oudheid voor het morele verzet van het individu tegen het onwrikbare staatsapparaat dat niet meedoet aan ethiek. Deze documentaire combineert beelden van recente politieke gebeurtenissen met Žižeks geheel eigen manier van denken. Wordt de hedendaagse Antigone verpersoonlijkt door de populistische, anti-migratie politici, of net door diegenen die hen bestrijden? Wie speelt welke rol in onze eigen ‘Griekse tragedie’ die we momenteel ondergaan?
1970, twee weken voor Kerst. Net nu beslist het communistisch regime in Polen om de prijzen van enkele essentiële producten te verhogen. Het resultaat: één van de grootste en bloedigste protesten die het land gekend heeft. Achter de schermen plannen de machthebbers eerst de onderdrukking en daarna de cover-up van het protest. Recent herontdekte telefoonopnames worden gecombineerd met stop-motion animatie en vormen zo een bijzonder origineel en vooral spannend portret van een machtscrisis.
Onschuldig speels gedrag of seksuele intimidatie en machtsmisbruik? Voor de één is de grens glashelder, voor de ander is er een grijze zone. De populaire Noorse politicus Trond Giske was jarenlang op weg om de volgende eerste minister te worden. Tot hij beschuldigd werd van grensoverschrijdend gedrag. Hijzelf doet de zaak nog steeds af als onschuldige ondoordachtheid. Is de grens van grensoverschrijdend gedrag in steen gebeiteld?
Meer dan 10.000 uitgeknipte en zorgvuldig gecatalogiseerde foto’s uit The New York Times verzamelde bekroond documentairemaker Alan Berliner. Aan de hand van deze foto’s vertelt de regisseur de geschiedenis van zijn stad New York, zijn eigen verhaal en dat van zijn indrukwekkende archief. Een speels filmessay waarin een nieuwsjunkie een ode brengt aan een tijd waarin nieuwsberichten nog niet gedevalueerd waren tot vluchtige tijdsopnames.
Wordt gevolgd door een nagesprek met de regisseur.
Bij de start van het nieuwe zomerseizoen, gaan twee jongens aan de slag in een gigantisch all-inclusive hotel aan de Turkse Rivièra. Ze komen er terecht in een wereld van kleurrijke zwemoutfits, overdadige buffetten en verholen machtsrelaties en ze ontdekken geleidelijk aan de mogelijkheden om vooruit te komen in het leven. Een zonovergoten portret van twee jonge mannen op zoek naar een beter leven. Maar al gauw stellen ze zich de vraag: welke dromen zijn het echt waard om na te jagen?
Virtual Reality (VR) is een dankbaar medium voor documentairemakers: het biedt een niet te evenaren ervaring die de kijker letterlijk in een ongekende realiteit onderdompelt. Dit jaar selecteerde DOCVILLE drie korte documentaires rond de thematiek van (n)ergens thuishoren en het zoeken naar je identiteit.
Vier jonge Amerikaanse Mormonen reizen naar Finland om mensen te bekeren. Er lijkt geen groter contrast mogelijk dan tussen de jonge zendelingen en de Finnen, misschien wel het meest niet-religieuze, gereserveerde en sceptische volk van Europa. Dit intrigerende en soms komische portret werpt een onverwacht respectvolle blik op een groep jongeren uit een religieuze gemeenschap die al te vaak afgebeeld wordt als gesloten, vreemd en vol regels en taboes.
Wordt gevolgd door een nagesprek met de regisseur en met Laetitia Teuber, één van de 'dragon women'.
In de hogere machtssferen van de financiële sector, circuleert een handvol vrouwen die even bewonderd als veracht worden. Ze hebben heel hard gewerkt om de top te bereiken en toch moeten ze iedere dag vechten tegen vooroordelen en seksisme. Gefilmd in Europa en Azië getuigen deze vrouwen thuis, op het werk en in hun vrije tijd over wat hen succesvol heeft gemaakt en hoe ze zich hebben moeten aanpassen om te overleven in één van de meest competitieve en mannelijke sectoren ter wereld.
De vertoning van 29.03 wordt gevolgd door een nagesprek met Pieter Adriaens (professor filosofie KU Leuven en grote fan van Oliver Sacks).
De bijzonder innemende, onconventionele en briljante wetenschapper Oliver Sacks is bekend bij het grote publiek door de verfilming van één van zijn bekendste boeken, 'Awakenings'. De man die zo boeiend vertelde over zijn patiënten, deed op zijn 81ste, een half jaar voor zijn dood, voor het eerst zijn eigen verhaal. Hij was een buitenstaander in zijn vakgebied, maar ook in het leven kleurde hij buiten de lijnen. Een aangrijpend en bijzonder fascinerend portret van 's werelds beroemdste neuroloog en zijn mateloze, avontuurlijke leven.
Een lang interview met maestro Ennio Morricone vormt de basis voor dit portret van het uitzonderlijke leven en werk van de legendarische Italiaanse componist, die iconische filmmuziek schreef voor klassiekers als 'The Good, the Bad, and the Ugly', 'The Mission' en 'The Untouchables'. 'Ennio' biedt een zeldzame kijk in het hoofd van een muzikaal genie. Een meeslepende documentaire waarin het interview rijkelijk aangevuld wordt met archiefbeelden en herinneringen van collega’s en filmmakers als Clint Eastwood, Quentin Tarantino, Bruce Springsteen en Hans Zimmer.
De vertoning van 29.03 wordt gevolgd door een nagesprek met de regisseur en door Docville Plus: Bestaat vrije wil?
“Wij zijn vrij om te bepalen wat we doen en wie we zijn”. Dit concept van de vrije wil is misschien wel het meest fundamentele in onze opvatting over wie we zijn als mens. Sinds de oudheid staat dit idee echter ter discussie en hedendaagse inzichten zijn ronduit ontnuchterend. Zijn we wel echt vrij in ons denken en doen? En wat zijn de consequenties als het antwoord op deze vraag niet eenduidig ja is?
Virtual Reality (VR) is een dankbaar medium voor documentairemakers: het biedt een niet te evenaren ervaring die de kijker letterlijk in een ongekende realiteit onderdompelt. Dit jaar selecteerde DOCVILLE drie korte documentaires rond de thematiek van (n)ergens thuishoren en het zoeken naar je identiteit.
Diep in de jungle van het Amazonewoud probeert Henrik, een voormalige Deense soldaat, verlossing te vinden voor zijn posttraumatisch stressstoornis. Nadat hij onvoldoende baat had gevonden bij de klassieke behandelingen, trok hij zich helemaal alleen terug in de jungle. Ver weg van alles en met behulp van medicinale planten strijdt deze gekwetste ziel tegen zijn demonen, omgeven door zowel de rust als de waanzin van de jungle.
Hebben vrouwen nog feminisme nodig in het 21ste eeuwse West-Europa? Wat is er de voorbije decennia veranderd? En wat blijft hardnekkig aanwezig of zijn nieuwe pijnpunten? Een openhartige film voor mannen en vrouwen over wat het betekent om vrouw te zijn in onze maatschappij.
Al 2500 jaar breken filosofen zich het hoofd over de vraag of vrije wil bestaat. In de loop der tijd werden talloze argumenten ontwikkeld voor en tegen. Zijn we wel echt vrij in ons denken en doen? En wat zijn de consequenties als het antwoord niet eenduidig ja is? In dit debat bekijken filosofen de argumenten die in de documentaire gepresenteerd werden en geven ze hun eigen visie op dit probleem.
In hapklare brokjes van telkens 15 minuten zien we een bijzonder stukje van de wereld door de ogen van een kind. Niet alleen boeiend voor de jonge doelgroep (kinderen tussen 9 en 12 jaar) maar voor iedereen in het pedagogische veld die graag wil werken rond een bepaalde thematiek.
13:30 | Aikiddo ()
Na de lockdown trekt de 10-jarige Aiko de stad in, op zoek naar nieuwe verhalen voor haar vlog. Ze ontmoet andere kinderen die muzikaal uiting geven aan hun gevoelens. Samen zingend, beatboxend en dansend, vindt Aiko nieuwe vrienden.
De stoere bgirl Mali vindt haar uitlaatklep in breakdance: als 14-jarige gaat ze van battle naar battle. Ze zoekt dapper haar weg in een nieuwe school, een nieuwe stad en in nieuwe dansstijlen.
13:30 | Goals ()
Beste vriendinnen Charlotte en Husna spelen samen voetbal en dromen allebei van een professionele voetbalcarrière. Wanneer Charlotte’s talent opgemerkt wordt, maakt ze een transfer naar een beter team. Zullen ze vriendinnen blijven?
13:30 | Licht ()
Julie verloor haar papa en mama op jonge leeftijd. Zij zocht een manier om dit verlies te verwerken en vond de kracht om door te gaan. Een intimistische portret van een meisje dat, ondanks een immens verlies, de wereld tegemoet gaat met wijd open armen.
In een fantasierijk gesprek gaat een bonte groep kinderen op zoek naar antwoorden op hun vragen over het mysterie van leven en dood. Aan de hand van een serie prachtige kijkdozen ontspint er zich een dialoog tussen jong en oud, met een schattig konijn in de hoofdrol.
De Holy Cross Boys Primary School ligt in het hart van Ardoyne, een woonwijk in Belfast met een weinig frisse reputatie. Drugs, criminaliteit en meedogenloos sektarisch geweld uiten zich in het mes, het geweer en de benzinebom - zeker geen plek om kinderen op te voeden. Toch zijn de buitenissige schooldirecteur Kevin McArevey en zijn toegewijde, visionaire team ervan overtuigd dat ze het tij kunnen keren met… filosofie! Gewapend met de wijsheid van de oude meesters stellen de kinderen de vastgeroeste vooroordelen van hun ouders in vraag.
Over heel de wereld trainen ambitieuze jonge voetballers voor één doel: een medaille winnen op de Norway Cup, het grootste internationale sporttoernooi voor kinderen. Van China tot Brazilië, van Palestina tot Tanzania: voor de jongeren die naar Oslo komen is het toernooi veel meer dan een sportieve belevenis. Het gaat niet enkel om winnen, maar om het loslaten van het bekende en het ontdekken van een nieuwe wereld. Neem een duik in de overweldigende tienerwereld met deze feelgood coming-of-age film.
Geboorte, ziekte en dood worden universeel erkend als inherent deel van het leven. Maar hoeft dit echt zo te zijn? Niet als het ligt aan de visionairen in deze pragmatische sciencefiction documentaire. Zij willen de menselijke evolutie in eigen handen nemen en via transhumanistische technologieën een einde maken aan de grenzen die de natuur ons als mens tot nu toe steeds heeft opgelegd. Een boeiende inkijk in een mogelijke toekomst waarbij de fiction uit de sciencefiction verdwenen is.
De bijzondere route die marmer aflegt - van ontginning tot eindproduct - is verrassend én tekenend voor de hedendaagse globale economie. Het marmer maakt een reis van ruw blok tot hellenistisch beeldhouwwerk of koelkastmagneet, van Griekenland naar China en weer terug. Op speelse en ironische wijze wordt er gehint naar de schaduwkanten en het absurdisme van de wereldeconomie, neoliberalisme en consumentisme.
Op 20 augustus 2020 wordt Russische oppositieleider Alexei Navalny tijdens een vlucht naar Moskou vergiftigd met Novichok, een zenuwgif ontwikkeld door de Sovjet-Unie. Hij overleeft dankzij een noodlanding en zijn evacuatie naar een ziekenhuis in Berlijn. In dit meeslepend portret dat wegkijkt als een spannende spionagethriller gaat hij op zoek naar bewijs tegen president Vladimir Poetin en het Kremlin dat elke betrokkenheid blijft ontkennen.
De vertoning van 30.03 wordt gevolgd door Docville Plus: Slavoj Zizek, pseudofilosoof?
Slavoj Žižek: socioloog, filosoof, psychoanalyticus, communist en cultuurcriticus. Maar ook flamboyant, controversieel en excentriek buitenbeentje. Regisseur Astra Taylor volgt Žižek die de wereld doorkruist - van collegezalen in New York tot de straten van Buenos Aires - terwijl hij vol begeestering verschillende aspecten van zijn denken uiteen zet. Een wervelende introductie tot één van de meest bijzondere figuren in de hedendaagse filosofie.
Virtual Reality (VR) is een dankbaar medium voor documentairemakers: het biedt een niet te evenaren ervaring die de kijker letterlijk in een ongekende realiteit onderdompelt. Dit jaar selecteerde DOCVILLE drie korte documentaires rond de thematiek van (n)ergens thuishoren en het zoeken naar je identiteit.
Slavoj Žižek is een filosofische rockster die met behulp van hermetische filosofen als Jacques Lacan en W.F. Hegel de wereld probeert te begrijpen Zijn invloed op de menswetenschappen en Cultural Studies is immens. Institutioneel behoort hij zeker tot de filosofie, maar moeten we die man wel ernstig nemen? En neemt hij zichzelf wel ernstig?
Omar Blondin Diop, een maoïstische student uit Niger, speelde in de jaren ‘60 een rol in Jean-Luc Godards 'La Chinoise'. Vijftig jaar na deze haast profetische cultfilm vult Vincent Meessen de fictie aan met een filmessay. Een bijzondere reflectie over Diops leven, politiek activisme, ongestraft onrecht, kunst en herinnering, en de evolutie van Chinees-Afrikaanse relaties van Diops tijd tot nu.
Katia en Maurice: twee vulkanologen, gepassioneerd door hun wetenschap en door hun liefde voor elkaar. Het mediagenieke koppel neemt grote risico’s in hun zoektocht naar een betere kennis over vulkaanuitbarstingen en zorgt ondertussen voor honderden uren adembenemende filmbeelden. Regisseur Sara Dosa restaureerde de op pellicule opgenomen beelden tot hun originele onaardse schoonheid.
De vertoning van 30.03 wordt gevolgd door een nagesprek met de regisseur en met Sylvie, de kleindochter van Nelly.
1945. Een vrouw met Aziatische roots kijkt recht in de camera. Nadine Hwang is één van de overlevenden die van het concentratiekamp Ravensbrück naar Zweden werd overgebracht. Een jaar eerder ontmoette ze in het kamp Nelly, de liefde van haar leven. Met bijzondere archiefbeelden wordt het wonderlijke levensverhaal van beide vrouwen verteld, een fantastisch en verrassend liefdesverhaal dat je nooit meer zal vergeten.
Wat drijft een mens om bergtoppen te beklimmen op een hoogte waar elk klein foutje fataal kan zijn. De 23-jarige klimmer Marc-André Leclerc klimt liefst alleen, ver weg van de schijnwerpers. Toch willen twee filmmakers hem volgen in deze indrukwekkende en tegelijk intieme documentaire. Een duizelingwekkende cinematografische belevenis die een oprecht eerbetoon vormt aan de onvoorstelbare prestaties van een visionair klimmer en zijn brandende passie voor de bergen.
De vertoning van 30.03 wordt gevolgd door Docville Plus: Plarformeconomie.
Uber, Amazon, Deliveroo, … Miljoenen mensen over heel de wereld werken voor de globale gig economie die beheerd wordt door multinationals. Deze industrie heeft een waarde van meer dan vijf biljoen USD en groeit gestaag ieder jaar. Maar wat is de kost hiervan? Deze aangrijpende bewustmaking over flexwerkers zorgt voor een ontnuchterende reality check.
Virtual Reality (VR) is een dankbaar medium voor documentairemakers: het biedt een niet te evenaren ervaring die de kijker letterlijk in een ongekende realiteit onderdompelt. Dit jaar selecteerde DOCVILLE drie korte documentaires rond de thematiek van (n)ergens thuishoren en het zoeken naar je identiteit.
Uber, Amazon, Deliveroo, … Miljoenen mensen werken voor de globale ‘gig’ economie: geen loon per uur, maar per opdracht. Maar wat is de kost hiervan? Is dit de toekomst van de economie? Of net een ten alle koste te vermijden horrorscenario?
De Democratische Republiek Congo wordt al vijfentwintig jaar verscheurd door een oorlog die grotendeels genegeerd wordt door de media en de internationale gemeenschap. Bekroond documentairemaker Thierry Michel toont de bikkelharde realiteit van de straffeloosheid, maar geeft ook een stem aan de onverzettelijke hoop, zoals bij dokter Mukwege, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede. Een harde, ontluisterende maar belangrijke documentaire.
Welkom in Riotsville, een modelstadje gebouwd door het Amerikaanse leger om troepen te trainen in hun aanpak van grote rellen in eigen land. Waarom worden er zo’n stadjes gebouwd? Is de eigen bevolking de vijand? Vanwaar de noodzaak om de politie zo te militariseren? Deze unieke film - volledig opgebouwd uit archiefmateriaal - biedt het ontnuchterende antwoord.
Voor documentairemakers zijn archiefbeelden een dankbare bron van materiaal. In vier luiken licht de Dag van het archief telkens een ander aspect toe van het gebruik van archiefmateriaal.
1945. Een vrouw met Aziatische roots kijkt recht in de camera. Nadine Hwang is één van de overlevenden die van het concentratiekamp Ravensbrück naar Zweden werd overgebracht. Een jaar eerder ontmoette ze in het kamp Nelly, de liefde van haar leven. Met bijzondere archiefbeelden wordt het wonderlijke levensverhaal van beide vrouwen verteld, een fantastisch en verrassend liefdesverhaal dat je nooit meer zal vergeten.
Een bedwelmende muzikale tijdreis doorheen de geschiedenis van het meest charismatische en invloedrijke eiland van de dansmuziek. Een oppeppend verhaal van hedonisme, spiritualiteit en muziek, maar ook van commercialisering en gentrificatie dat het bohemien hart van Ibiza voor uitdagingen stelt. Laat je meeslepen in deze prikkelende visuele en muzikale onderdompeling in de ziel van Ibiza.
De vertoning van 31.03 maakt deel uit van de Dag van het Archief waarbij de regisseur een uitgebreide bespreking geeft van zijn artistieke visie op archiefgebruik.
1970, twee weken voor Kerst. Net nu beslist het communistisch regime in Polen om de prijzen van enkele essentiële producten te verhogen. Het resultaat: één van de grootste en bloedigste protesten die het land gekend heeft. Achter de schermen plannen de machthebbers eerst de onderdrukking en daarna de cover-up van het protest. Recent herontdekte telefoonopnames worden gecombineerd met stop-motion animatie en vormen zo een bijzonder origineel en vooral spannend portret van een machtscrisis.
1942. Een gezin zit bedrukt aan tafel, in het halfduister. De vrouwen herstellen kleren, koffers staan klaar op de achtergrond. Het is geen beginscène van een fictiefilm, maar een amateurfilmpje van de familie Peereboom, een Nederlands-joods gezin dat bleef filmen tot de avond voordat ze gedeporteerd werden. De tragedie van de Tweede Wereldoorlog verteld aan de hand van familiefilmpjes die - met de wetenschap van wat er te gebeuren staat in het achterhoofd - recht naar het hart grijpen.
The Return: Life After ISIS vertelt het verbijsterende verhaal van twee meisjes die hun land verlieten om zich aan te sluiten bij ISIS. Wanneer ze besluiten om terug te keren, worden ze door iedereen verstoten. Alba Sotorra schetst dit aangrijpende verhaal in een indrukwekkend portret dat je ongenadig een krop in de keel bezorgt.
Vier jonge Amerikaanse Mormonen reizen naar Finland om mensen te bekeren. Er lijkt geen groter contrast mogelijk dan tussen de jonge zendelingen en de Finnen, misschien wel het meest niet-religieuze, gereserveerde en sceptische volk van Europa. Dit intrigerende en soms komische portret werpt een onverwacht respectvolle blik op een groep jongeren uit een religieuze gemeenschap die al te vaak afgebeeld wordt als gesloten, vreemd en vol regels en taboes.
Virtual Reality (VR) is een dankbaar medium voor documentairemakers: het biedt een niet te evenaren ervaring die de kijker letterlijk in een ongekende realiteit onderdompelt. Dit jaar selecteerde DOCVILLE drie korte documentaires rond de thematiek van (n)ergens thuishoren en het zoeken naar je identiteit.
Katia en Maurice: twee vulkanologen, gepassioneerd door hun wetenschap en door hun liefde voor elkaar. Het mediagenieke koppel neemt grote risico’s in hun zoektocht naar een betere kennis over vulkaanuitbarstingen en zorgt ondertussen voor honderden uren adembenemende filmbeelden. Regisseur Sara Dosa restaureerde de op pellicule opgenomen beelden tot hun originele onaardse schoonheid.
Terwijl overal ter wereld aan de alarmbel wordt getrokken door klimaatactivisten en -experts gaan vervuilende multinationals en nalatende overheden verder hun gang. Tot een Nederlandse advocaat wereldgeschiedenis schrijft met de wet als wapen. Dit spannende courtroom drama volgt Roger Cox in zijn strijd tegen Shell en andere grote spelers. Hij baande de weg voor een nieuw soort klimaatactivisme. Een hoopvol en inspirerend verhaal dat toont hoe één mens werkelijk een verschil kan maken.
Virtual Reality (VR) is een dankbaar medium voor documentairemakers: het biedt een niet te evenaren ervaring die de kijker letterlijk in een ongekende realiteit onderdompelt. Dit jaar selecteerde DOCVILLE drie korte documentaires rond de thematiek van (n)ergens thuishoren en het zoeken naar je identiteit.
Ontdek de wereld van tafeldekken als competitieve sport, excentrieke hobby en statement art. Denk hierbij aan rijkelijk gedecoreerde tafels met (soms) controversiële boodschappen, een doorgedreven aandacht voor detail, maar vooral aan heel veel passie. Wie een vorkje misplaatst, mikt naast de grote prijs tijdens ‘de Olympische Spelen van het tafeldekken’ in Californië. Negen karaktervolle deelnemers nemen je mee in een vermakelijke en verrassend spannende mix van competitiviteit, drama, passie en humor.
De vertoning van 31.03 maakt deel uit van de Slotavond en wordt voorafgegaan door de prijsuitreiking en gevolgd door een nagesprek met de regisseur.
Meer dan 500 miljoen dollar zal uiteindelijk betaald worden voor de Salvator Mundi, dat voor het eerst opdook als een gehavend portret van Christus tijdens een veiling in New Orleans. Maar is het duurste schilderij aller tijden wel een echte Leonardo da Vinci of is dit slechts wat rijke kopers en machtige kunstinstellingen willen geloven? Hallucinante prijzen, onzekerheid over de authenticiteit en uiteindelijk een nieuwe verdwijning drijven de spanning op in dit hedendaagse mysterie.
Leonie is een kind van haar tijd: sociale media zijn cruciaal in hun leven. Leonie heeft miljoenen volgers op Instagram, de ultieme droom van vele opgroeiende tieners. Haar leven lijkt dan ook perfect en haar ouders stappen mee in het verhaal. Een intieme inkijk in een wereld waar opgroeien opwindend, maar ook chaotisch en soms beklemmend is.
Meer dan 500 miljoen dollar zal uiteindelijk betaald worden voor de Salvator Mundi, dat voor het eerst opdook als een gehavend portret van Christus tijdens een veiling in New Orleans. Maar is het duurste schilderij aller tijden wel een echte Leonardo da Vinci of is dit slechts wat rijke kopers en machtige kunstinstellingen willen geloven? Hallucinante prijzen, onzekerheid over de authenticiteit en uiteindelijk een nieuwe verdwijning drijven de spanning op in dit hedendaagse mysterie.
Virtual Reality (VR) is een dankbaar medium voor documentairemakers: het biedt een niet te evenaren ervaring die de kijker letterlijk in een ongekende realiteit onderdompelt. Dit jaar selecteerde DOCVILLE drie korte documentaires rond de thematiek van (n)ergens thuishoren en het zoeken naar je identiteit.
Meer dan 10.000 uitgeknipte en zorgvuldig gecatalogiseerde foto’s uit The New York Times verzamelde bekroond documentairemaker Alan Berliner. Aan de hand van deze foto’s vertelt de regisseur de geschiedenis van zijn stad New York, zijn eigen verhaal en dat van zijn indrukwekkende archief. Een speels filmessay waarin een nieuwsjunkie een ode brengt aan een tijd waarin nieuwsberichten nog niet gedevalueerd waren tot vluchtige tijdsopnames.
Deze Oscargenomineerde documentaire zoomt in op de bijzondere paradox die hedendaags China kenmerkt: een communistisch land dat als geen ander de kaart van het kapitalisme trekt. De stijging van de welvaart is de laatste decennia zo enorm dat het regime graag spreekt van ‘de Chinese droom’: niet langer de VS, maar China is het land waar iedereen die wil, rijk kan worden en dat op wereldvlak een leiderspositie inneemt. Een impressionistisch portret van de verschillende vormen van de Chinese droom.