Beschikbaar op VRT.nu van 08.03 t.e.m. 06.04
Brusselse onderzoeksrechter Anne Gruwez: brutaal, recht voor de raap, (ongewild) grappig. Haar unieke onderzoekstijl getuigt van een strenge visie, maar bevat eveneens meegaandheid en een briljant instinctief inzicht in de situatie van haar beklaagden.
Beschikbaar op VRT.nu van 10.03 t.e.m. 20.05
Franck Vandenbroucke is een legende in de wielerwereld. Door zijn uitgesproken karakter en indrukwekkende prestaties viel hij al in zijn jonge jaren op. Maar zakelijke problemen, ruzies en een verslaving staan zijn succes steeds meer in de weg. Een beklijvend verhaal over een winnaar die verloor in het leven.
Beschikbaar op VRT.nu van 15.03 t.e.m. 14.04
In een klein dorpje in het noorden van Denemarken zijn opvallend veel mannen getrouwd met Thaise vrouwen. Sommai, een lokale koppelaarster brengt ze al decennialang over van haar vroegere thuisdorp. Toch is dit niet het te verwachten verhaal van uitbuiting door rijke Westerse mannen. Dankzij Sommai die ‘haar’ meisjes verdedigt, opvolgt en coacht krijgt de eventuele relatie een evenwichtige en positieve insteek. Een verrassend empathische film rond liefde, dromen en migratie.
Beschikbaar op VRT.nu van 22.03 t.e.m. 21.04
De aanslagen van 22 maart 2016 veroorzaakten een schokgolf door het hele land. Plots waren alle schijnwerpers gericht op Molenbeek, een “hell hole” volgens de Amerikaanse president. Maar ook thuis voor de 6-jarige Aatos en zijn vrienden. Een film over vriendschap, geloof en identiteit. En bovenal, een film over wat ons bindt.
De vertoning van 25.03 (20.00) maakt deel uit van de openingsavond van het festival en zal worden voorafgegaan door een voorstelling van het festival.
Het kapitalisme is gebaseerd op een fundamentele denkfout. Tot die conclusie kwam bestsellerauteur en professor in de economie Thomas Piketty. Kapitaal groeit sneller dan inkomsten. Dit zorgt ervoor dat rijken steeds rijker worden en armen armer. Het idee dat deze ongelijkheid zich automatisch zou wegwerken is gebaseerd op een foutieve analyse. Een kritische, onthullende blik op het kapitalisme met oplossingen hoe hier verandering in te brengen.
De vertoning van 25.03 (20.30) maakt deel uit van de openingsavond van het festival en zal worden voorafgegaan door een korte voorstelling van het festival.
Het kapitalisme is gebaseerd op een fundamentele denkfout. Tot die conclusie kwam bestsellerauteur en professor in de economie Thomas Piketty. Kapitaal groeit sneller dan inkomsten. Dit zorgt ervoor dat rijken steeds rijker worden en armen armer. Het idee dat deze ongelijkheid zich automatisch zou wegwerken is gebaseerd op een foutieve analyse. Een kritische, onthullende blik op het kapitalisme met oplossingen hoe hier verandering in te brengen.
Zwitsers staan gekend om hun precisiewerk en grondigheid. Deze observerende documentaire kijkt naar een continue reeks controlehandelingen gedreven door de angst op een worst-case-scenario in de Alpen. Alle risico’s moeten worden ingedijkt. Lawines worden preventief veroorzaakt, schilderachtige dorpen met betonnen dammen versterkt en vallende stenen opgevangen. De betoverende illusie van een allesomvattende zekerheid.
“Ik ben geen ideale man, maar wel een man met idealen.” Oliemagnaat Mikhail Khodorkovsky was de rijkste man van Rusland en wereldwijd in de top-20, tot hij Putin tegen zich kreeg en verdween in een Siberische gevangenis. Oscarwinnaar Alex Gibney brengt een onthutsend verhaal over gangster capitalism in Rusland, met als tegenspeler - hoe kan het ook anders - niemand minder dan Putin himself.
De vertoning van 26.03 wordt gevolgd door een nagesprek met de regisseur.
Pepe The Frog. Het kikkerfiguurtje veroverde het internet als meme en werd het symbool voor extreem-rechts gedachtegoed. Dit volledig tegen de zin van bedenker Matt Furie. Hoe kon dat gebeuren? Is alles op het internet van iedereen? Is het sneeuwbaleffect te stoppen wanneer je iets online zet ? Furie is alvast meer dan ooit van plan zich zijn creatie terug toe te eigenen.
Een intieme onderdompeling in een wereld van extreme devotie. Krijgsmonikken leven geïsoleerd in een Italiaans klooster en bereiden zich via gebed en slopende gevechtsporttrainingen al 20 jaar voor op een ‘hogere oorlog’, waarbij ze het kwade willen bestrijden in de naam van de Vader. Radicale devotie gevat in een poëtische zwart-wit fotografie.
Deep Brain Stimulation laat parkinsonpatiënten stoppen met trillen en klinisch depressieve patiënten hartelijk lachen. Ondanks succesverhalen is de associatie met de duistere geschiedenis van elektroshocks snel gemaakt. Maar nu blijkt deze (ondertussen verfijnde) technologie toch een veelbelovende toekomst te krijgen. Een verhelderende terugblik én vooruitblik.
Virtual Reality (VR) is een dankbaar medium voor documentairemakers: het biedt immers een niet te evenaren ervaring die de kijker letterlijk in een ongekende realiteit dropt. Dit jaar selecteerde DOCVILLE drie korte documentaires die je onderdompelen in de realiteit zoals die was voor zwarten vroeger en nu.
De vertoning van 26.03 wordt gevolgd door een nagesprek met de regisseur
Uitgeklopte tanden, blauwe plekken, gebroken armen, bloedneuzen,... Jarenlang waren dat de trofeeën die met trots werden gedragen na een bezoek aan Action Park, het meest gevaarlijke attractiepark ter wereld. Een documentaire die zowel hilarisch als onthutsend is en toont hoe sterk de definitie van “zorgzaam ouderschap” sinds de jaren ‘80 is veranderd.
De vertoning van 26.03 wordt gevolgd door een DOCVILLE+ panelgesprek CRISPR - Heilige graal of doos van Pandora?
Onwaarschijnlijk, maar waar: het product dat aan de basis ligt van wat vermoedelijk de grootste wetenschappelijk revolutie van deze eeuw wordt, is… yoghurt. Dankzij CRISPR wordt het mogelijk om DNA aan te passen zo simpel als “cut” en “paste”. Van bananen die resistent worden tegen schimmels tot patiënten met zeldzame ziektes die eindelijk een kans zien op beterschap. Een boeiende, maar ook controversiële, nieuwe mogelijkheid die de wetenschap in de ban houdt.
De vertoning wordt gevolgd door een nagesprek met Bart Haeck, journalist voor De Tijd én met meer dan 10 jaar Davos op de teller.
Elk jaar zakt de internationale elite af naar Davos voor het World Economic Forum. Ondanks de kritiek dat dit een elitair onderonsje is, gelooft de ondertussen 81-jarige oprichter Klaus Schwab rotsvast in zijn oorspronkelijke ambitie: de wereld kan verbeteren door dialoog. Filmmaker Marcus Vetter kreeg, voor het eerst, toegang achter de schermen.
Deze vertoning van 26.03 wordt gevolgd door een nagesprek met de regisseur.
Wat gebeurt er als je de inwoners van een klein Afrikaans dorpje twee jaar lang een basisinkomen geeft? Organisatie Eight.world nam de proef op de som en voerde het experiment uit in Busibi, Oeganda. De impact van de actie is buitengewoon en levert verrassende resultaten op. De inwoners van Busibi ontwikkelden zich tot heuse ondernemers en de invloed van het initiatief is nog steeds merkbaar.
De vertoning van 26.03 wordt gevolgd door een nagesprek met de regisseur
Een boeddhistisch klooster in Bhutan heeft jarenlang internet, smartphones en zelfs elektriciteit kunnen weren, maar ook zij moeten mee met hun tijd. Voor de jonge monniken in opleiding gaat een wereld open en binnen de kortste keren is Peyangki absoluut verknocht aan zijn mobieltje. Ooit was het zijn levensdroom om lama te worden, maar de twijfel slaat toe door de verleiding van de moderniteit.
Deze vertoning wordt gevolgd door een mini-optreden door BJO leden Frank Vaganée (altsax), Hendrik Braeckman (gitaar) & Bart De Nolf (contrabas).
Meer dan drie jaar lang volgde filmmaker Guy Fellemans het Brussels Jazz Orchestra, het gerenommeerde jazz-orkest uit België. Telkens opnieuw gaat het muziekcollectief op zoek naar vernieuwing en verrassende manieren om jazz aantrekkelijk te maken. Een ongedwongen documentaire vol warmte en natuurlijk muziek.
In aanwezigheid van Minister Geens, Minister De Block en de regisseurs.
Als vaste partner presenteert Canvas traditiegetrouw een eigen programma op het festival. Op de Canvas-avond dit jaar een exclusieve preview van de gloednieuwe reeks Ontoerekeningsvatbaar, een pakkende reeks over mensen met een psychiatrische stoornis die een misdaad hebben gepleegd. In aanwezigheid van Minister Geens, Minister De Block en de regisseurs.
Virtual Reality (VR) is een dankbaar medium voor documentairemakers: het biedt immers een niet te evenaren ervaring die de kijker letterlijk in een ongekende realiteit dropt. Dit jaar selecteerde DOCVILLE drie korte documentaires die je onderdompelen in de realiteit zoals die was voor zwarten vroeger en nu.
Een boeiende, maar ook controversiële, nieuwe mogelijkheid houdt de wetenschap in de ban: heel specifieke stukjes DNA kunnen worden bewerkt, waardoor genen in levende cellen permanent kunnen worden aangepast. Heel wat genetische ziektes zouden behandeld kunnen worden. Maar waar ligt de grens? Want door in te grijpen in DNA komen we tussen in de fundamentele bouwstenen van menselijk leven.
In de VS is hun aanhang onthutsend groot; creationisten die het scheppingsverhaal uit de Bijbel letterlijk nemen: de aarde is 6000 jaar oud, evolutie bestaat niet, fossielen zijn vervalst. Om hun visie te bewijzen wordt een megalomaan project uitgewerkt: een eigen ‘natuurhistorisch’ museum waarin getoond wordt dat dino’s gelijktijdig met de mens op aarde leefden en -bijgevolg- ook samen in de Ark van Noah zaten.
Een gordijn van sigarettenrook zo dik dat de projectorlamp er nauwelijks doorheen kan, de uitbater die je op straat aanspreekt of de permanente angst voor aanslagen. Een gezellig avondje naar de bioscoop in de laatst overblijvende bioscoop in Kabul is toch net iets anders. Een visueel verbluffend mooie film over de hoop die cinema brengt in een stad getekend door oorlog en fundamentalisme.
27 doden en 184 gewonden, de trieste tol na een brand in een discotheek. Helaas is dat slechts het begin van het drama. Vreemd genoeg sterven tientallen slachtoffers later in het ziekenhuis, aan infecties die normaal perfect te vermijden zijn. Het begin van de ontrafeling van een corruptiezaak die tot het afzetten van de Roemeense regering zal leiden. Het meest bijzondere: het is een sportkrant die de zaak aan het licht brengt.
De realiteit overtreft soms de beste fictie: het onwaarschijnlijke verhaal van een kunstenares die op zoek gaat naar de dief die haar schilderijen stal. Ze weet hem op te sporen en hun ontmoeting neemt meer dan één onverwachte wending. Regisseur Benjamin Ree won niet voor niets de prijs voor ‘creative storytelling’ op het gerenommeerde Sundance Filmfestival.
Een van de grootste hedendaagse uitdagingen is hoe we als samenleving omgaan met artificiële intelligentie. Wie controleert de technologie en wie stelt de grenzen? Privacy dreigt te vervellen en Big Brother doemscenario’s tekenen zich af in een heel onzekere toekomst. Wie controleert deze technologie? Wat voor soort maatschappij willen we hiermee creëren? Een onrustwekkende technologische thriller over de verstrekkende mogelijkheden van artificiële intelligentie.
De vertoning van 27.03 wordt gevolgd (om 21.15) door DOCVILLE+ "Maken social media (on)gelukkig"
Een boeddhistisch klooster in Bhutan heeft jarenlang internet, smartphones en zelfs elektriciteit kunnen weren, maar ook zij moeten mee met hun tijd. Voor de jonge monniken in opleiding gaat een wereld open en binnen de kortste keren is Peyangki absoluut verknocht aan zijn mobieltje. Ooit was het zijn levensdroom om lama te worden, maar de twijfel slaat toe door de verleiding van de moderniteit.
Hoeveel is een mensenleven waard? Die bijzonder fascinerende vraag stelt regisseur Peter Scharf zich in The Price of My Life. Met een camera in de aanslag reist hij de wereld rond om even bijzondere antwoorden te vinden. Wat is een arm waard? Of een liter bloed? En kunnen we een mensenleven wel uitdrukken in euro’s?
Mindfulness. Het lijkt tegenwoordig wel een wondermiddel: we moeten mindful eten, sporten, mediteren… Is het gewoon een hype? Of kan het echt je leven veranderen? Journaliste Shannon Harvey -zelf geen believer- neemt de proef op de som en besluit één jaar mindful te leven. Ondertussen documenteert ze haar vooruitgang en laat zich begeleiden door een schare van dokters en psychologen.
Hoe krijg je als vrouw wat je wil? Door mannen te manipuleren met je seksualiteit. Dat is de onthutsende boodschap van de Rus Vladimir die de befaamde School of Seduction leidt. Documentairemaakster Alina Rudnitskaya, zelf een Russische, volgt drie cursisten zeven jaar lang om te kijken of dit anachronistische recept voor succes werkt.
Virtual Reality (VR) is een dankbaar medium voor documentairemakers: het biedt immers een niet te evenaren ervaring die de kijker letterlijk in een ongekende realiteit dropt. Dit jaar selecteerde DOCVILLE drie korte documentaires die je onderdompelen in de realiteit zoals die was voor zwarten vroeger en nu.
De vertoning van 27.03 wordt gevolgd door een DOCVILLE+ panelgesprek: Maken sociale media (on)gelukkig?
Influencer zijn op social media. Het is de ultieme droom van vele jongeren. Vanuit zijn slaapkamer wil de 16-jarige Austyn Tester koste wat kost een fenomeen worden. Dag na dag breekt hij zijn hoofd voor de leukste foto, een grappig filmpje of een inspirerende boodschap. Naar buiten toe enkel goed nieuws, maar van binnen knaagt de eenzaamheid en de leegheid. Een melancholische, visueel uitmuntende blik op de eenzaamheid van de sociale media-droom.
Rembrandt: de directeur van het Rijksmuseum zit in een verwoede biedingsoorlog met het Louvre; een gedreven kunsthandelaar is een mogelijk onontdekt werk op het spoor; een verzamelaar kan maar niet beslissen waar hij zijn favoriete werk hangt. 350 jaar na zijn overlijden fascineert de Hollandse grootmeester nog steeds talloze mensen.
De vertoning van 27.03 wordt gevolgd door een nagesprek met de regisseur en Nina Holland (Corporate Europe Observatory).
Wat, en vooral, wie bepaalt wat veilig is om te eten? Mogen genetisch gemanipuleerde gewassen of niet? Is iets ‘veilig’ zolang het gevaar niet is bewezen. Of omgekeerd: pas als er bewezen geen gevaar is? Wie bepaalt dit? Niet zozeer voedseldeskundigen, maar een enorme uitgebreid lobbynetwerk van zakenmensen en politici.
“Is dat een oorlogsvliegtuig boven ons?” In de operatiekamer van het ziekenhuis in Ghouta, Syrië, is het een doodnormale vraag. Ondergronds werken de dokters dag en nacht door om gewonden te verzorgen. Creatief zijn is de boodschap, want de middelen zijn schaars. Ook het feit dat de manager een vrouw is, levert soms problemen op. Een terechte Oscargenomineerde documentaire.
De vertoning wordt gevolgd door een nagesprek met de regisseur en Bart, de echtgenoot van de overleden Rebecca en Dr. Gert Huysmans, huisarts, equipearts Coda en voorzitter Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen
Rebecca, Fernand en Delphine weten dat hun einde nabij is. Het sterven is een deel van hun dagelijks leven geworden. Touching Infinity volgt hen in de laatste weken van hun leven. Voorbij de angst en het verdriet, nemen zij ons mee op een tocht, gedragen door liefde, dankbaarheid en diepe verbondenheid. Zonder voorbij te gaan aan de ernst, is Touching Infinity een film van hoop en lichtheid tijdens deze laatste fase van het leven. Van de maakster van Feel My Love komt deze uitzonderlijke, warme film over de troostende schoonheid en kracht van afscheid nemen.
“No one was hiring me when I was just a regular clown, I thought - maybe i’ll give it a little edge”. Als je kinderen écht stout zijn, dreig je niet met zwarte piet maar met Wrinkles the Clown. Slechts één telefoontje en je verjaardagsfeestje wordt een horrorfilm. Maar wie is Wrinkles in het echte leven? Michael Nichols gaat op onderzoek in zijn razendspannende en erg verrassende documentaire.
Virtual Reality (VR) is een dankbaar medium voor documentairemakers: het biedt immers een niet te evenaren ervaring die de kijker letterlijk in een ongekende realiteit dropt. Dit jaar selecteerde DOCVILLE drie korte documentaires die je onderdompelen in de realiteit zoals die was voor zwarten vroeger en nu.
Facebook depression. Instagram addiction. Cyberbullying. The internet and social media look like Pandora's box that has been opened and is ruining our youth forever. But is this so? Or is it an unfounded fear prompted by the omnipresence of the online world? In short, does the internet make us unhappy?
Deze vertoning wordt gevolgd door een mini-optreden van saxofoniste Hanne Debacker
De Preservation Hall Jazz Band is een muzikaal instituut in New Orleans en ver daarbuiten. De band reist naar Cuba, op zoek naar de inheemse muziek die aan wieg stond van de New Orleans Jazz. De reis wordt niet alleen een muzikale ontdekkingsreis, maar een aanstekelijke ode aan de menselijke verbondenheid.
Een poëtische reis langs de hoge bergwanden van het Andesgebergte in Chili. Op avontuur gaan in de cordillera is een ontdekkingsreis in het geheugen en het hart van de Chileense ziel. Een prachtig sluitstuk van de Chili-trilogie van gevierd documentairemaker Patricio Guzmán
Is Donald Trump mentaal ziek? Er worden veel grapjes over de man gemaakt, maar kunnen we ook echt wetenschappelijk aantonen dat hij niet alleen ongeschikt, maar ook ronduit gevaarlijk is als president van het machtigste land ter wereld. Een onthutsende (maar ongewild hilarische) duik in de hersenpan van een van de meest controversiële figuren uit de hedendaagse geschiedenis.
De vertoning van 28.03 wordt gevolgd door een DOCVILLE+ tafelgesprek - Ontwikkelingssamenwerking 2.0
Wat gebeurt er als je de inwoners van een klein Afrikaans dorpje twee jaar lang een basisinkomen geeft? Organisatie Eight.world nam de proef op de som en voerde het experiment uit in Busibi, Oeganda. De impact van de actie is buitengewoon en levert verrassende resultaten op. De inwoners van Busibi ontwikkelden zich tot heuse ondernemers en de invloed van het initiatief is nog steeds merkbaar.
“Is dat een oorlogsvliegtuig boven ons?” In de operatiekamer van het ziekenhuis in Ghouta, Syrië, is het een doodnormale vraag. Ondergronds werken de dokters dag en nacht door om gewonden te verzorgen. Creatief zijn is de boodschap, want de middelen zijn schaars. Ook het feit dat de manager een vrouw is, levert soms problemen op. Een terechte Oscargenomineerde documentaire.
“Geef een man geen vis, maar leer hem vissen.” Deze boutade die vaak aangehaald wordt in het kader van ontwikkelingssamenwerking klinkt op zich niet onlogisch. Maar is deze insteek niet paternalistisch en voorbijgestreefd? Wat als we toch gewoon geld geven, zonder er voorwaarden en advies aan te koppelen?
Wanneer Lonnie Franklin Jr. gearresteerd wordt, valt eindelijk het doek voor de Grim Sleeper, een seriemoordenaar die 25 jaar lang actief was. Regisseur Nick Broomfield, geïntrigeerd door het verhaal, trekt naar de wijk waar Lonnie Franklin Jr. leefde, op zoek naar zijn roots en op zoek naar de waarheid achter dit hallucinante verhaal. Wat hij te horen krijgt, tart alle verbeelding...
Het kapitalisme is gebaseerd op een fundamentele denkfout. Tot die conclusie kwam bestsellerauteur en professor in de economie Thomas Piketty. Kapitaal groeit sneller dan inkomsten. Dit zorgt ervoor dat rijken steeds rijker worden en armen armer. Het idee dat deze ongelijkheid zich automatisch zou wegwerken is gebaseerd op een foutieve analyse. Een kritische, onthullende blik op het kapitalisme met oplossingen hoe hier verandering in te brengen.
Virtual Reality (VR) is een dankbaar medium voor documentairemakers: het biedt immers een niet te evenaren ervaring die de kijker letterlijk in een ongekende realiteit dropt. Dit jaar selecteerde DOCVILLE drie korte documentaires die je onderdompelen in de realiteit zoals die was voor zwarten vroeger en nu.
Van 13 naar 18 jaar; in vijf jaar van puber naar jongvolwassene. In een verrassend openhartig portret zien we Emma en Anais opgroeien tijdens deze cruciale jaren. Als in een fascinerende time-lapse evolueren ze fysiek, emotioneel en intellectueel op het witte scherm. Een ontwapenend, uiterst persoonlijk en toch universeel herkenbaar portret.
Onwaarschijnlijk, maar waar: het product dat aan de basis ligt van wat vermoedelijk de grootste wetenschappelijk revolutie van deze eeuw wordt, is… yoghurt. Dankzij CRISPR wordt het mogelijk om DNA aan te passen zo simpel als “cut” en “paste”. Van bananen die resistent worden tegen schimmels tot patiënten met zeldzame ziektes die eindelijk een kans zien op beterschap. Een boeiende, maar ook controversiële, nieuwe mogelijkheid die de wetenschap in de ban houdt.
Het kapitalisme is gebaseerd op een fundamentele denkfout. Tot die conclusie kwam professor in de economie Thomas Piketty. Zijn boek Capital in the Twenty-First Century, werd het een onverwachte bestseller. Een genie volgens de ene, gevaarlijke radicaal voor de andere.
Een Amerikaanse vrouw nam jarenlang het nieuws op. Al het nieuws, 24 uur per dag, gedurende meer dan 30 jaar. Ze wou consequent registreren hoe de media de werkelijkheid presenteert. Haar unieke nalatenschap van ongeveer 840.000 uur aan beeldmateriaal is de aanleiding om haar eigenzinnige levenswerk betekenis te geven in een even eigenzinnige documentaire.
Virtual Reality (VR) is een dankbaar medium voor documentairemakers: het biedt immers een niet te evenaren ervaring die de kijker letterlijk in een ongekende realiteit dropt. Dit jaar selecteerde DOCVILLE drie korte documentaires die je onderdompelen in de realiteit zoals die was voor zwarten vroeger en nu.
John Coltrane is een legende, een begeesterende en outside-the-box muzikant die met zijn buitengewone talent muziekgrenzen kon overstijgen. Naast collega’s en muziekkenners brengt niemand minder dan Oscarwinaar Denzel Washington de saxofoongrootheid tot leven via een unieke voice-over.
In december 1973 ontmoet Claude Vorilhon voor het eerst een UFO met ruimtewezens, die speciaal voor hem naar de aarde zijn gekomen. Hij krijgt immers de opdracht een belangrijke boodschap te verspreiden. Claude verandert zijn naam naar Raël en richt een nieuwe “atheïstische”, op wetenschap gebaseerde religie op. Een religie waar vrije liefde en totaal pacifisme centraal staan en hij de nieuwe messiah wordt.
Op za 28.03 (17u30) wordt, éénmalig, een versie van de film vertoond die ingekleurd werd met de open source software DeOldify. De film wordt voorafgegaan door een korte uiteenzetting over deze AI-gebaseerde techniek.
Het verhaal van Leuven tijdens de Tweede wereldoorlog: de verovering, bezetting en bevrijding van de stad. De films is integraal opgebouwd uit een verrassende grote schat aan archiefmateriaal uit vele binnen- en buitenlandse archieven. Parallel met het lokale verhaal wordt het bredere verhaal van WOII in Europa geschetst, waardoor de gebeurtenissen in Leuven een bredere context krijgen.
Wanneer een filmmaker in Hong Kong terechtkomt voor een documentaire over een internationale kunstbeurs, verliest hij steeds meer de grond onder zijn voeten. Een persoonlijke, compleet originele en donker-komische documentaire over existentiële vragen die nog urgenter lijken wanneer je je aan de andere kant van de wereld bevindt en je -letterlijk- in een kast moet slapen.
Virtual Reality (VR) is een dankbaar medium voor documentairemakers: het biedt immers een niet te evenaren ervaring die de kijker letterlijk in een ongekende realiteit dropt. Dit jaar selecteerde DOCVILLE drie korte documentaires die je onderdompelen in de realiteit zoals die was voor zwarten vroeger en nu.
De vertoning van 28.03 wordt gevolgd door een nagesprek met de regisseur
In de jaren ‘70 stond filmmaker Christian Labhart nog in een zelfgebreide trui te demonstreren tegen kernenergie. Vandaag kijkt hij, inmiddels getrouwd en vader, terug op het activisme van toen. Een indrukwekkend muzikaal essay over het verlies aan verbondenheid en idealisme.
De vertoning van 28.03 wordt gevolgd door een nagesprek met de regisseur en worstelaar Tengkwa
“Je moet leren hoe je het publiek je kan laten haten”, aldus worstelaar Tengkwa alvorens hij een schrille tienerjongen in een pijnlijke hoofdklem neemt. Het slachtoffer is samen met een aantal lotgenoten op trainingskamp met als droom professionele worstelaar te worden. Deze vaak hilarische en visueel afgelikte documentaire stelt zich de vraag hoe ver zij willen gaan om hun droom te bereiken.
De vertoning wordt gevolgd door een nagesprek met de drie regisseurs.
In de woestijn van Zuid-Californië ligt een stad die nooit is afgeraakt: California City moest zo groot worden als Los Angeles, maar ligt er onaf en verlaten bij. Het is een plek die past bij grootse dromen die maar niet lukken; bij mensen die op zoek zijn naar een nieuw en beter leven, maar ter plekke stranden. Niet toevallig de plek waar Lashay te vinden is, een jongeman die de teleurstellende realiteit verzacht met een dosis speelse fictie.
Hoe zal de wereld er uit zien in 2040? Geen apocalyptische klimaatrampen maar een inspirerend en hoopvol beeld op de toekomst, én meteen ook de manier om dit concreet te bereiken. ‘2040’ is een motiverende aaneenschakeling van erg praktische oplossingen die nu al bestaan en de wereld kunnen redden als we er voluit voor kiezen. Een inspirerende ‘yes we can’-film met een focus op de kracht van vernieuwing en creativiteit.
Deze voorstelling wordt gevolgd door een nagesprek met Roeland Termote (journalist buitenland & economie, De Standaard, NRC Handelsblad)
2008. De General Motors fabriek in Dayton, Ohio sluit zijn deuren en duizenden mensen verliezen hun baan. Jaren later brengt de komst van een nieuw Chinees bedrijf de hoop even terug. In eerste instantie werken de Amerikaanse en Chinese vakmensen broederlijk zij aan zij, maar al gauw zorgen de culturele verschillen voor de nodige tegenslag. Een ontnuchterende blik op de hedendaagse economische globalisering.
Choreograaf Merce Cunningham (1919-2009) zette met zijn baanbrekende choreografieën een stempel op de hedendaagse dans. Cineaste Alla Kovgan wou zijn choreografieën verder laten leven in de cinema en gebruikt hiervoor een combinatie van hedendaagse driedimensionale opnames met archiefbeelden van de choreograaf zelf. Het resultaat is een totaalervaring voor alle zintuigen, een adembenemende onderdompeling in de danswereld en het universum van Merce Cunningham.
Virtual Reality (VR) is een dankbaar medium voor documentairemakers: het biedt immers een niet te evenaren ervaring die de kijker letterlijk in een ongekende realiteit dropt. Dit jaar selecteerde DOCVILLE drie korte documentaires die je onderdompelen in de realiteit zoals die was voor zwarten vroeger en nu.
Propaganda is van alle tijden. Van muurschilderingen tot nazi-propaganda, van Alexander de Grote tot “fake news”. In een wervelende reis doorheen de tijd worden de strategieën achter propagandistische campagnes uit heden en verleden ontmaskerd. Niet alleen de propaganda tijdens cruciale historische gebeurtenissen, maar ook de kleinere verhalen die ons dagelijkse leven binnensluipen.
Hoe krijg je als vrouw wat je wil? Door mannen te manipuleren met je seksualiteit. Dat is de onthutsende boodschap van de Rus Vladimir die de befaamde School of Seduction leidt. Documentairemaakster Alina Rudnitskaya, zelf een Russische, volgt drie cursisten zeven jaar lang om te kijken of dit anachronistische recept voor succes werkt.
De Alpen worden doorboord voor een nieuwe treintunnel, bergen in Californië worden letterlijk verzet voor de bouw van een stad, immense brokken prachtig Carrara-marmer worden uitgehouwen. Een visuele parel die met weidse, indrukwekkende shots de vraag stelt hoeveel aarde er nog moet plaatsmaken voor onze levensstijl.
Een verlovingsring van €500.000, kogelvrije BH’s maar vooral haar 3000 paar schoenen maakte Imelda Marcos wereldberoemd. Na jaren van ballingschap mag ze terugkeren naar de Filipijnen waar ze nog steeds stevig de touwtjes in handen heeft. Vastberaden om de Marcos dynastie nieuw leven in te blazen. Een fascinerend portret van een machtswellustige vrouw die goed beseft dat perceptie belangrijker is dan de waarheid.
‘So Long, Marianne’ zingt Leonard Cohen in één van zijn meest iconische nummers. Deze Marianne is de Noorse Marianne Ihlen, zijn levenslange muze met wie hij in een tijd van vrije liefde een intense relatie begon. Een prachtig portret van hun onconventionele relatie vanaf de begindagen in het idyllische Griekenland.
Hatidze woont samen met haar bedlegerige moeder in een afgelegen bergdorpje in Noord-Macedonië. Ze is één van de laatste vrouwelijke wilde bijenjagers en leeft volgens de gulden regel: neem nooit meer van de bijen dan je nodig hebt. Die harmonie wordt verstoord wanneer op een dag Hussein en zijn luidruchtige familie neerstrijken in het dorp. Honeyland is een liefdevolle maar tegelijk een onheilspellende fabel over de frêle relatie tussen mens en natuur.
De bevreemdende wereld van magie en betovering doordringt het gewone leven in Brazzaville (Republiek Congo). Apostel Medard zorgt via uiteenlopende uitdrijvingsrituelen voor het lichaam én de ziel van zijn volgers. Deze broeierige fly-on-the-wall documentaire lokt de kijker steeds dieper in een chaotisch en intrigerend web, waar realiteit en magisch realisme hand in hand lijken te gaan.
In hapklare brokjes van telkens 15 minuten zien we een bijzonder stukje van de wereld door de ogen van een kind. Niet alleen boeiend voor de jonge doelgroep (kinderen tussen 9 en 12 jaar) maar voor iedereen in het pedagogische veld die graag wil werken rond een bepaalde thematiek.
De vertoning wordt gevolgd door een nagesprek met de regisseur.
In een gevangenis voor jonge delinquenten zitten een tiental adolescenten een straf uit. Ooit komen ze weer vrij en moeten ze hun plek in de samenleving terug opbouwen. Daarom nemen ze deel aan een nieuw pedagogisch begeleidingsproject. Een intensief project, voor de jongeren én voor hun begeleiders. Een jaar in de gevangenis met minderjarigen, die vast zitten tussen een gekneusd verleden en een onzekere toekomst.
Virtual Reality (VR) is een dankbaar medium voor documentairemakers: het biedt immers een niet te evenaren ervaring die de kijker letterlijk in een ongekende realiteit dropt. Dit jaar selecteerde DOCVILLE drie korte documentaires die je onderdompelen in de realiteit zoals die was voor zwarten vroeger en nu.
“Ik ben geen ideale man, maar wel een man met idealen.” Oliemagnaat Mikhail Khodorkovsky was de rijkste man van Rusland en wereldwijd in de top-20, tot hij Putin tegen zich kreeg en verdween in een Siberische gevangenis. Oscarwinnaar Alex Gibney brengt een onthutsend verhaal over gangster capitalism in Rusland, met als tegenspeler - hoe kan het ook anders - niemand minder dan Putin himself.
De vertoning van zo 29.03 (15u) wordt gevolgd door een nagesprek met Ernst Josef Rothschild, voormalig Joods inwoner van Leuven. Hij woonde tijdens de oorlogsjaren in Kessel-Lo en werd in 1944 opgepakt door de Duitse bezetters.
Het verhaal van Leuven tijdens de Tweede wereldoorlog: de verovering, bezetting en bevrijding van de stad. De films is integraal opgebouwd uit een verrassende grote schat aan archiefmateriaal uit vele binnen- en buitenlandse archieven. Parallel met het lokale verhaal wordt het bredere verhaal van WOII in Europa geschetst, waardoor de gebeurtenissen in Leuven een bredere context krijgen.
Rembrandt: de directeur van het Rijksmuseum zit in een verwoede biedingsoorlog met het Louvre; een gedreven kunsthandelaar is een mogelijk onontdekt werk op het spoor; een verzamelaar kan maar niet beslissen waar hij zijn favoriete werk hangt. 350 jaar na zijn overlijden fascineert de Hollandse grootmeester nog steeds talloze mensen.
Een man en een vrouw reizen de wereld rond in hun minibusje. Hij is een fotograaf en handige harry. Zij, de liefde van zijn leven, is reeds 20 jaar verlamd vanaf de nek en is de klok rond afhankelijk van zijn zorg. Hun dochter, filmmaker Fanny Bräuning, maakte een onvergetelijke film over de ware liefde die alles, zelfs het leven met een onvoorstelbare ziekte, zinvol maakt.
Rotjochies zijn het, hopeloze gevallen. Ze krijgen nog een allerlaatste kans. In Frankrijk probeert hulpverleenster Petra Knol hen nog een laatste keer op het rechte pad te brengen, maar problemen uit het verleden blijven aan de jongeren knagen… Een prachtig sereen portret van de worsteling van de jongeren met zichzelf en de wereld.
Virtual Reality (VR) is een dankbaar medium voor documentairemakers: het biedt immers een niet te evenaren ervaring die de kijker letterlijk in een ongekende realiteit dropt. Dit jaar selecteerde DOCVILLE drie korte documentaires die je onderdompelen in de realiteit zoals die was voor zwarten vroeger en nu.
Toen het in de publieke opinie eindelijk doordrong dat fastfood echt ongezond is, stond de industrie voor een uitdaging: gezondere voeding aanbieden. Of...op zijn minst de schijn ervan ophouden. Plots werden slaatjes verkocht en blonken er foto’s van verse groenten aan de muren van fastfoodketens. Morgan Spurlock treedt zelf in de sporen van een fastfood restauranthouder en onthult de misleidingstrategieën die worden toegepast.
De vertoning van 29.03 wordt gevolgd door een nagesprek met de regisseur
De 13-jarige Japanse Naoki zegt geen woord. Hij heeft een bijzondere vorm van autisme waardoor hij niet in staat is te praten. Toch vindt hij een manier om te communiceren. Gebaseerd op zijn boek, neemt deze verrassende documentaire je mee op een fascinerende reis waarbij Naoki en vijf lotgenoten ontdekken wat autisme voor hen betekent.
In de VS is hun aanhang onthutsend groot; creationisten die het scheppingsverhaal uit de Bijbel letterlijk nemen: de aarde is 6000 jaar oud, evolutie bestaat niet, fossielen zijn vervalst. Om hun visie te bewijzen wordt een megalomaan project uitgewerkt: een eigen ‘natuurhistorisch’ museum waarin getoond wordt dat dino’s gelijktijdig met de mens op aarde leefden en -bijgevolg- ook samen in de Ark van Noah zaten.
Ooit verdiende hij miljoenen euro’s per dag als één van Europa’s meest invloedrijke investment banker. Nu vertelt de inmiddels ontslagen Rainer Voss onverbloemd over de perverse mechanismen en de parallelle wereld van de financiële sector. Master of the Universe geeft voor het eerst een gezicht aan de bankier achter de crisis.
Deze vertoning wordt gevolgd door een nagesprek met de regisseur
De documentaire vertelt het subtiele verhaal van de verkrachting van een jonge vrouw. Hier is geen boeman, geen seksueel roofdier in het spel. Maar wel grenzen die schijnbaar geruisloos overschreden worden. Het misbruik is een kwestie van niet vragen, niet de kracht hebben om nee te zeggen of simpelweg niet beseffen dat wat er gebeurt ongewenst is. De film opent de ogen voor een misbruik dat veel alledaagser is dan we beseffen.
Virtual Reality (VR) is een dankbaar medium voor documentairemakers: het biedt immers een niet te evenaren ervaring die de kijker letterlijk in een ongekende realiteit dropt. Dit jaar selecteerde DOCVILLE drie korte documentaires die je onderdompelen in de realiteit zoals die was voor zwarten vroeger en nu.
Deze vertoning wordt gevolgd door een nagesprek met de regisseur
Het leek een geweldig plan van folkmuzikanten Joel Ludford en Anna Moss: met een zelfgebouwde tourbus reizen van Arkansas naar Argentinië en onderweg leven van de liefde en muziek. Maar een ernstig auto-ongeluk ondergraaft hun plannen: de bus is vernield en Joel belandt voor maanden in een rolstoel. Blijven liefde en dromen intact wanneer het noodlot toeslaat?
De vertoning van 29.03 wordt gevolgd door een nagesprek met psychiater Loes Gabriels, experte Deep Brain Stimulation (tot 2014 prof. psychiatrie KU Leuven)
Deep Brain Stimulation laat parkinsonpatiënten stoppen met trillen en klinisch depressieve patiënten hartelijk lachen. Ondanks succesverhalen is de associatie met de duistere geschiedenis van elektroshocks snel gemaakt. Maar nu blijkt deze (ondertussen verfijnde) technologie toch een veelbelovende toekomst te krijgen. Een verhelderende terugblik én vooruitblik.
Kunnen kunst en humor de wereld verbeteren? Theatermaakster Ifeoma Fafunwa nam de proef op de som: op een drijvend podium nabij een straatarm Nigeriaans vissersdorp presenteert ze haar taboedoorbrekende theatervoorstelling over seksuele voorlichting. Ze geeft Nigeriaanse vrouwen een stem die uiteindelijk doorklonk tot ver buiten Afrika.
De vertoning van 29.03 wordt uitgeleid door Olivier Faelens (Studie- en Adviesgroep sekten)
In december 1973 ontmoet Claude Vorilhon voor het eerst een UFO met ruimtewezens, die speciaal voor hem naar de aarde zijn gekomen. Hij krijgt immers de opdracht een belangrijke boodschap te verspreiden. Claude verandert zijn naam naar Raël en richt een nieuwe “atheïstische”, op wetenschap gebaseerde religie op. Een religie waar vrije liefde en totaal pacifisme centraal staan en hij de nieuwe messiah wordt.
Zelfs voor de grootste voetbal-leek is Diego Maradona een klinkende naam. Zijn leven leest dan ook als een meeslepende Griekse tragedie met een charismatische held. Oscarwinnend documentairemaker Asif Kapadia (Amy, Senna) vertelt aan de hand van uitzonderlijk archiefmateriaal het verhaal van Maradona, een verdwaalde ziel die groter werd dan god.
Een Amerikaanse vrouw nam jarenlang het nieuws op. Al het nieuws, 24 uur per dag, gedurende meer dan 30 jaar. Ze wou consequent registreren hoe de media de werkelijkheid presenteert. Haar unieke nalatenschap van ongeveer 840.000 uur aan beeldmateriaal is de aanleiding om haar eigenzinnige levenswerk betekenis te geven in een even eigenzinnige documentaire.
Virtual Reality (VR) is een dankbaar medium voor documentairemakers: het biedt immers een niet te evenaren ervaring die de kijker letterlijk in een ongekende realiteit dropt. Dit jaar selecteerde DOCVILLE drie korte documentaires die je onderdompelen in de realiteit zoals die was voor zwarten vroeger en nu.
Langfang is een van de meest vervuilde steden van China. Mondmaskers kleuren het straatbeeld, ademen is er op slechte dagen moeilijk. De centrale overheid besluit drastische maatregelen te nemen: kolen mogen niet gebruikt worden om te verwarmen, de industrie binnen de stad wordt aan banden gelegd. Maar zelfs in een land met een almachtig staatsapparaat blijkt de praktijk echter minder eenvoudig.
Beschikbaar op VRT.nu van 29.03 t.e.m. 28.04
Eenzame knappe dame zoekt een geliefde via Facebook. Ze zou wat graag bij je op bezoek komen maar heeft helaas een beetje geld nodig om een nieuw visum aan te vragen. Deze vorm van internetfraude bestaat al lang, meer nog: voor heel wat jonge mensen in Ghana is het hun enige weg uit de armoede. Voor zijn debuutfilm keert de Belgisch-Ghanese filmmaker Ben Asamoah terug naar zijn thuisland en laat hij je kennis maken met de mensen achter de mails. Meet your scammer!
Influencer zijn op social media. Het is de ultieme droom van vele jongeren. Vanuit zijn slaapkamer wil de 16-jarige Austyn Tester koste wat kost een fenomeen worden. Dag na dag breekt hij zijn hoofd voor de leukste foto, een grappig filmpje of een inspirerende boodschap. Naar buiten toe enkel goed nieuws, maar van binnen knaagt de eenzaamheid en de leegheid. Een melancholische, visueel uitmuntende blik op de eenzaamheid van de sociale media-droom.
Baron Ronald Busch Reisinger van Inneryne - Ronnie voor de vrienden, baron voor de rest - slijt zijn dagen op luxueuze cruises. Gehuld in een kilt en mantel vertelt hij aan iedereen die het (wel of niet) wil horen zijn grootse verhalen. Over zijn kasteel in Schotland, of over die keer dat hij van een olifant viel bij het spelen van polo. Een tragikomische antiheld die je nooit meer zal vergeten.
Een intieme onderdompeling in een wereld van extreme devotie. Krijgsmonikken leven geïsoleerd in een Italiaans klooster en bereiden zich via gebed en slopende gevechtsporttrainingen al 20 jaar voor op een ‘hogere oorlog’, waarbij ze het kwade willen bestrijden in de naam van de Vader. Radicale devotie gevat in een poëtische zwart-wit fotografie.
Deep Brain Stimulation laat parkinsonpatiënten stoppen met trillen en klinisch depressieve patiënten hartelijk lachen. Ondanks succesverhalen is de associatie met de duistere geschiedenis van elektroshocks snel gemaakt. Maar nu blijkt deze (ondertussen verfijnde) technologie toch een veelbelovende toekomst te krijgen. Een verhelderende terugblik én vooruitblik.
Sabam for Culture zet zich al decennia lang in voor de promotie, ontwikkeling en verspreiding van haar audiovisueel repertoire. Zo ondersteunt Sabam for Culture regisseurs en/of scenaristen rechtstreeks via een ontwikkelingsbeurs. Filmmakers die in aanmerking willen komen voor deze beurs pitchen hun film voor een professionele jury. De pitch is vrij toegankelijk voor publiek.
Rembrandt: de directeur van het Rijksmuseum zit in een verwoede biedingsoorlog met het Louvre; een gedreven kunsthandelaar is een mogelijk onontdekt werk op het spoor; een verzamelaar kan maar niet beslissen waar hij zijn favoriete werk hangt. 350 jaar na zijn overlijden fascineert de Hollandse grootmeester nog steeds talloze mensen.
Deze vertoning wordt gevolgd door een nagesprek met de regisseur
Ze zijn met erg veel, de Filipijnse vrouwen die als huishoudhulp naar het buitenland gaan. Vaak is het een sprong in het duister, waarvoor ze alles moeten achterlaten, ook hun man en kinderen. Met begrip en tederheid volgt de camera de vrouwen tijdens een opleiding die hen moet voorbereiden op een onzekere toekomst. Niet het verwachte verhaal van sociale uitbuiting, maar een verhaal van vrouwelijke vastberadenheid en kameraadschap.
Van pril idee tot uiteindelijke vertoning: een film legt een heel traject af. In deze uitgebreide infosessie wordt dit traject bekeken. Wie zijn de actoren en welke rol spelen ze? Breng je een film uit in eigen beheer of via een beheermaatschappij? En hoe verloopt dit allemaal financieel? Een inzichtelijk overzicht voor elke (aspirant) filmmaker, concreet gemaakt met enkele verhelderende cases uit de realiteit.
Virtual Reality (VR) is een dankbaar medium voor documentairemakers: het biedt immers een niet te evenaren ervaring die de kijker letterlijk in een ongekende realiteit dropt. Dit jaar selecteerde DOCVILLE drie korte documentaires die je onderdompelen in de realiteit zoals die was voor zwarten vroeger en nu.
Pepe The Frog. Het kikkerfiguurtje veroverde het internet als meme en werd het symbool voor extreem-rechts gedachtegoed. Dit volledig tegen de zin van bedenker Matt Furie. Hoe kon dat gebeuren? Is alles op het internet van iedereen? Is het sneeuwbaleffect te stoppen wanneer je iets online zet ? Furie is alvast meer dan ooit van plan zich zijn creatie terug toe te eigenen.
Cinematografe Virginie Surdej heeft van in het begin van haar carrière zowel fictie als documentaire films op haar palmares staan. De visueel betoverende documentaire Transnistra stond vorig jaar nog op DOCVILLE en recent viel ze nog in de prijzen voor haar werk aan fictiefilms Insyriated, Adam en Nuestras Madres. Surdej geeft een Masterclass over haar visie op genre-overstijgende film maken: documentaire en fictie zijn eenzelfde kunstvorm. De cinematografie wordt niet bepaald door het genre, maar door de emotie en sfeer die gecreëerd moet worden.
Deze vertoning wordt gevolgd door een nagesprek met de regisseur en met galerijhouder Adriaan Raemdonck
Galerie De Zwarte Panter bestaat sinds 1968 en is daarmee de oudste actieve galerie in de Belgische kunstwereld. De galerie is het levenswerk van Adriaan Raemdonck en heeft in de huidige kunstwereld nog steeds een grote relevantie. Een intieme inkijk in een halve eeuw beeldende kunst en de culturele en maatschappelijke evolutie in Vlaanderen en omstreken.
Sensatiekrant The National Enquirer weet al decennialang de ene na de andere primeur te publiceren. Of die al dan niet waar zijn en op een correcte manier bekomen zijn, is bijzaak. De tabloid deinst er immers niet voor terug om de handen vuil te maken. Een schokkende documentaire die toont hoe ver de roddelpers durft gaan en de impact ervan op de lezers en de algemene publieke opinie.
De vertoning van 30.03 wordt gevolgd door een nagesprek met prof. dr. Seppe Vanden Broucke (Research Centre for Information Systems Engineering, KU Leuven)
Een van de grootste hedendaagse uitdagingen is hoe we als samenleving omgaan met artificiële intelligentie. Wie controleert de technologie en wie stelt de grenzen? Privacy dreigt te vervellen en Big Brother doemscenario’s tekenen zich af in een heel onzekere toekomst. Wie controleert deze technologie? Wat voor soort maatschappij willen we hiermee creëren? Een onrustwekkende technologische thriller over de verstrekkende mogelijkheden van artificiële intelligentie.
Virtual Reality (VR) is een dankbaar medium voor documentairemakers: het biedt immers een niet te evenaren ervaring die de kijker letterlijk in een ongekende realiteit dropt. Dit jaar selecteerde DOCVILLE drie korte documentaires die je onderdompelen in de realiteit zoals die was voor zwarten vroeger en nu.
Auteursvereniging Sabam ondersteunt audiovisuele auteurs op verschillende manieren. Er is steun voor filmmakers die hun sporen reeds hebben verdiend, maar zeker ook voor jong opkomend talent en dit via een ontwikkelingsbeurs. De Sabam-avond op DOCVILLE staat dit jaar in het teken van drie jonge wolven die hier al beroep op konden doen.
Wanneer een filmmaker in Hong Kong terechtkomt voor een documentaire over een internationale kunstbeurs, verliest hij steeds meer de grond onder zijn voeten. Een persoonlijke, compleet originele en donker-komische documentaire over existentiële vragen die nog urgenter lijken wanneer je je aan de andere kant van de wereld bevindt en je -letterlijk- in een kast moet slapen.
“Je moet leren hoe je het publiek je kan laten haten”, aldus worstelaar Tengkwa alvorens hij een schrille tienerjongen in een pijnlijke hoofdklem neemt. Het slachtoffer is samen met een aantal lotgenoten op trainingskamp met als droom professionele worstelaar te worden. Deze vaak hilarische en visueel afgelikte documentaire stelt zich de vraag hoe ver zij willen gaan om hun droom te bereiken.
In de jaren ‘70 stond filmmaker Christian Labhart nog in een zelfgebreide trui te demonstreren tegen kernenergie. Vandaag kijkt hij, inmiddels getrouwd en vader, terug op het activisme van toen. Een indrukwekkend muzikaal essay over het verlies aan verbondenheid en idealisme.
Nudging: mensen een subtiel duwtje in de rug geven om bepaald gedrag te bekomen. Deze motivatietechniek, gebaseerd op (o.a.) het werk van gedragseconomoom Richard Thaler, is in volle opmars, ook in Vlaanderen. Een inspirerende namiddag georganiseerd in samenwerking met de KU Leuven en het team Gedragsinzichten van het Departement Kanselarij en Bestuur van de Vlaamse overheid.
De vertoning van 31.03 wordt gevolgd door een vrij toegankelijke open les "Bestaat onderzoeksjournalistiek nog"
27 doden en 184 gewonden, de trieste tol na een brand in een discotheek. Helaas is dat slechts het begin van het drama. Vreemd genoeg sterven tientallen slachtoffers later in het ziekenhuis, aan infecties die normaal perfect te vermijden zijn. Het begin van de ontrafeling van een corruptiezaak die tot het afzetten van de Roemeense regering zal leiden. Het meest bijzondere: het is een sportkrant die de zaak aan het licht brengt.
Hoe zal de wereld er uit zien in 2040? Geen apocalyptische klimaatrampen maar een inspirerend en hoopvol beeld op de toekomst, én meteen ook de manier om dit concreet te bereiken. ‘2040’ is een motiverende aaneenschakeling van erg praktische oplossingen die nu al bestaan en de wereld kunnen redden als we er voluit voor kiezen. Een inspirerende ‘yes we can’-film met een focus op de kracht van vernieuwing en creativiteit.
Een middelvinger, die kon de rechter nog krijgen van Aileen Wuornos na haar veroordeling. Ze bekende zeven moorden in koelen bloede, terwijl ze eerder nog volhield dat het om zelfverdediging ging. Wat dreef haar tot haar daden? En waarom veranderde ze plots haar verklaring? Een portret van een getormenteerde vrouw.
Wat als fake news niet het grootste probleem is van de hedendaagse journalistiek? Er gaat zoveel aandacht naar het (counteren) van desinformatie dat het ware gevaar van degelijke journalistiek onderbelicht blijft: het gebrek aan noodzakelijke middelen om onderzoeksjournalistiek te doen en zo publiek te maken wat sommigen in de doofpot willen stoppen
Na de Boom komt de Bust, oftewel economische voorspoed wordt steevast gevolgd door een crisis. Maar hoe komt dat? Recent overleden Monty Python komiek Terry Jones gidst ons door middel van interviews, animaties en poppenspel door de geschiedenis en de essentie van de economische ‘boom-bust cyclus’.
Deze vertoning wordt gevolgd door een nagesprek met de regisseur
In Thailand staat een uniek verzorgingstehuis voor Europeanen met vergevorderde Alzheimer. Met veel liefde zorgt de Thaise Pomm er dag en nacht voor de Zwitserse Elisabeth, een één-op-éénverzorging die in Europa onbetaalbaar zou zijn. Het lijkt een win-win situatie, maar Pomm mist haar eigen familie. Een prachtige en ontroerende reflectie over de zorgende rol, moederschap en een onverwachte vorm van mantelzorg.
Propaganda is van alle tijden. Van muurschilderingen tot nazi-propaganda, van Alexander de Grote tot “fake news”. In een wervelende reis doorheen de tijd worden de strategieën achter propagandistische campagnes uit heden en verleden ontmaskerd. Niet alleen de propaganda tijdens cruciale historische gebeurtenissen, maar ook de kleinere verhalen die ons dagelijkse leven binnensluipen.
Het Wetenschapscafé van de KU Leuven zakt af naar DOCVILLE voor een informele lezingenreeks over... de informele economie in je dagelijkse leven. Na een inleiding van rector (en professor economie) Luc Sels volgen drie korte lezingen rond de meer verborgen kant van economie.
Virtual Reality (VR) is een dankbaar medium voor documentairemakers: het biedt immers een niet te evenaren ervaring die de kijker letterlijk in een ongekende realiteit dropt. Dit jaar selecteerde DOCVILLE drie korte documentaires die je onderdompelen in de realiteit zoals die was voor zwarten vroeger en nu.
Een gordijn van sigarettenrook zo dik dat de projectorlamp er nauwelijks doorheen kan, de uitbater die je op straat aanspreekt of de permanente angst voor aanslagen. Een gezellig avondje naar de bioscoop in de laatst overblijvende bioscoop in Kabul is toch net iets anders. Een visueel verbluffend mooie film over de hoop die cinema brengt in een stad getekend door oorlog en fundamentalisme.
De vertoning van 31.03 wordt gevolgd door een nagesprek met prof dr. Valeria Zanier en prof. dr. Stijn Deklerck (Chinese Frames, KU Leuven)
Langfang is een van de meest vervuilde steden van China. Mondmaskers kleuren het straatbeeld, ademen is er op slechte dagen moeilijk. De centrale overheid besluit drastische maatregelen te nemen: kolen mogen niet gebruikt worden om te verwarmen, de industrie binnen de stad wordt aan banden gelegd. Maar zelfs in een land met een almachtig staatsapparaat blijkt de praktijk echter minder eenvoudig.
Is Donald Trump mentaal ziek? Er worden veel grapjes over de man gemaakt, maar kunnen we ook echt wetenschappelijk aantonen dat hij niet alleen ongeschikt, maar ook ronduit gevaarlijk is als president van het machtigste land ter wereld. Een onthutsende (maar ongewild hilarische) duik in de hersenpan van een van de meest controversiële figuren uit de hedendaagse geschiedenis.
Deze vertoning wordt gevolgd door een nagesprek met de regisseur
Linkeroever, vroeger niet meer dan het dorpje Sint-Anna, is al veel jaren de favoriete speeltuin voor projectontwikkelaars en architecten. Met wisselend succes. Architectuur en stedenbouw staan in rechtstreeks verband met de mensen die erin wonen. Een film over de stad en de mens, beiden voortdurend in beweging, ook al weten ze niet steeds in welke richting.
Deze vertoning wordt gevolgd door een nagesprek met de regisseur
Hoe dun is de menselijke huid? En wat zit er achter verstopt? Is het slechts het leren omhulsel van de apocalyps? Een intiem filmessay rond de lichamelijkheid van de mens, opgemaakt uit beelden uit de medische beeldvorming, herinneringen aan een overleden moeder en historisch archiefmateriaal. Op zoek naar antwoorden. Wat is het lichaam? Wat is ziekte? En tenslotte; wat is de dood?
Virtual Reality (VR) is een dankbaar medium voor documentairemakers: het biedt immers een niet te evenaren ervaring die de kijker letterlijk in een ongekende realiteit dropt. Dit jaar selecteerde DOCVILLE drie korte documentaires die je onderdompelen in de realiteit zoals die was voor zwarten vroeger en nu.
“Ik ben geen ideale man, maar wel een man met idealen.” Oliemagnaat Mikhail Khodorkovsky was de rijkste man van Rusland en wereldwijd in de top-20, tot hij Putin tegen zich kreeg en verdween in een Siberische gevangenis. Oscarwinnaar Alex Gibney brengt een onthutsend verhaal over gangster capitalism in Rusland, met als tegenspeler - hoe kan het ook anders - niemand minder dan Putin himself.
De realiteit overtreft soms de beste fictie: het onwaarschijnlijke verhaal van een kunstenares die op zoek gaat naar de dief die haar schilderijen stal. Ze weet hem op te sporen en hun ontmoeting neemt meer dan één onverwachte wending. Regisseur Benjamin Ree won niet voor niets de prijs voor ‘creative storytelling’ op het gerenommeerde Sundance Filmfestival.
Toen het in de publieke opinie eindelijk doordrong dat fastfood echt ongezond is, stond de industrie voor een uitdaging: gezondere voeding aanbieden. Of...op zijn minst de schijn ervan ophouden. Plots werden slaatjes verkocht en blonken er foto’s van verse groenten aan de muren van fastfoodketens. Morgan Spurlock treedt zelf in de sporen van een fastfood restauranthouder en onthult de misleidingstrategieën die worden toegepast.
Zowel de zoon als de vader van filmmaker Irene Taylor Brodsky zijn doof. Waar zoon Jonas dankzij zijn implantaat openbloeit en Beethoven ontdekt, verliest vader Paul langzaamaan de grip op zijn geheugen. Kind, grootvader en Beethoven vormen een bijzonder trio, met levens verbonden door gemeenschappelijke doofheid en door onvoorwaardelijke liefde.
Hoeveel is een mensenleven waard? Die bijzonder fascinerende vraag stelt regisseur Peter Scharf zich in The Price of My Life. Met een camera in de aanslag reist hij de wereld rond om even bijzondere antwoorden te vinden. Wat is een arm waard? Of een liter bloed? En kunnen we een mensenleven wel uitdrukken in euro’s?
Van 13 naar 18 jaar; in vijf jaar van puber naar jongvolwassene. In een verrassend openhartig portret zien we Emma en Anais opgroeien tijdens deze cruciale jaren. Als in een fascinerende time-lapse evolueren ze fysiek, emotioneel en intellectueel op het witte scherm. Een ontwapenend, uiterst persoonlijk en toch universeel herkenbaar portret.
Kurt Cobain pleegde zelfmoord in 1994 met een kogel door het hoofd. Wanneer Nick Broomfield Cobains weg naar succes en zijn ondergang in beeld wil brengen, stuit hij al snel op de onrustwekkende suggestie dat Courtney Love wel eens iets te maken zou kunnen hebben met de dood van de grunge-grootheid…
Wat, en vooral, wie bepaalt wat veilig is om te eten? Mogen genetisch gemanipuleerde gewassen of niet? Is iets ‘veilig’ zolang het gevaar niet is bewezen. Of omgekeerd: pas als er bewezen geen gevaar is? Wie bepaalt dit? Niet zozeer voedseldeskundigen, maar een enorme uitgebreid lobbynetwerk van zakenmensen en politici.
‘So Long, Marianne’ zingt Leonard Cohen in één van zijn meest iconische nummers. Deze Marianne is de Noorse Marianne Ihlen, zijn levenslange muze met wie hij in een tijd van vrije liefde een intense relatie begon. Een prachtig portret van hun onconventionele relatie vanaf de begindagen in het idyllische Griekenland.
Zwitsers staan gekend om hun precisiewerk en grondigheid. Deze observerende documentaire kijkt naar een continue reeks controlehandelingen gedreven door de angst op een worst-case-scenario in de Alpen. Alle risico’s moeten worden ingedijkt. Lawines worden preventief veroorzaakt, schilderachtige dorpen met betonnen dammen versterkt en vallende stenen opgevangen. De betoverende illusie van een allesomvattende zekerheid.
Een boeddhistisch klooster in Bhutan heeft jarenlang internet, smartphones en zelfs elektriciteit kunnen weren, maar ook zij moeten mee met hun tijd. Voor de jonge monniken in opleiding gaat een wereld open en binnen de kortste keren is Peyangki absoluut verknocht aan zijn mobieltje. Ooit was het zijn levensdroom om lama te worden, maar de twijfel slaat toe door de verleiding van de moderniteit.
Virtual Reality (VR) is een dankbaar medium voor documentairemakers: het biedt immers een niet te evenaren ervaring die de kijker letterlijk in een ongekende realiteit dropt. Dit jaar selecteerde DOCVILLE drie korte documentaires die je onderdompelen in de realiteit zoals die was voor zwarten vroeger en nu.
De vertoning van 01.04 wordt gevolgd door een nagesprek met Tom Simonts (Senior Financial Economist KBC)
Ooit verdiende hij miljoenen euro’s per dag als één van Europa’s meest invloedrijke investment banker. Nu vertelt de inmiddels ontslagen Rainer Voss onverbloemd over de perverse mechanismen en de parallelle wereld van de financiële sector. Master of the Universe geeft voor het eerst een gezicht aan de bankier achter de crisis.
De vertoning van 01.04 wordt voorafgegaan door een massa-meditatie en gevolgd door een Q&A met David Dewulf (Instituut voor Aandacht & Mindfulness) en de regisseur
Mindfulness. Het lijkt tegenwoordig wel een wondermiddel: we moeten mindful eten, sporten, mediteren… Is het gewoon een hype? Of kan het echt je leven veranderen? Journaliste Shannon Harvey -zelf geen believer- neemt de proef op de som en besluit één jaar mindful te leven. Ondertussen documenteert ze haar vooruitgang en laat zich begeleiden door een schare van dokters en psychologen.
Baron Ronald Busch Reisinger van Inneryne - Ronnie voor de vrienden, baron voor de rest - slijt zijn dagen op luxueuze cruises. Gehuld in een kilt en mantel vertelt hij aan iedereen die het (wel of niet) wil horen zijn grootse verhalen. Over zijn kasteel in Schotland, of over die keer dat hij van een olifant viel bij het spelen van polo. Een tragikomische antiheld die je nooit meer zal vergeten.
Een verlovingsring van €500.000, kogelvrije BH’s maar vooral haar 3000 paar schoenen maakte Imelda Marcos wereldberoemd. Na jaren van ballingschap mag ze terugkeren naar de Filipijnen waar ze nog steeds stevig de touwtjes in handen heeft. Vastberaden om de Marcos dynastie nieuw leven in te blazen. Een fascinerend portret van een machtswellustige vrouw die goed beseft dat perceptie belangrijker is dan de waarheid.
Een BAFTA en tientallen prijzen van prestigieuze filmfestivals pronken op de prijzenkast van Nick Broomfield, bekend van documentaires met vaak een vorm van zelfreflectie. Dit jaar presenteert hij zijn meest persoonlijke film, My Father & Me. Een Mastertalk van een ware documentaire-meester.
Een eigenzinnige rechtszaak met op de beklaagdenbank: Geld. Theatermaker Christophe Meierhans nodigt het publiek uit om deel te nemen aan deze ultieme rechtszaak. Verschillende getuigenissen vormen de leidraad bij het beantwoorden van de ultieme vraag: is geld schuldig of niet. Het publiek kan zelf een oordeel vormen, wordt mee aanklager, verdediger én jury. Een spraakmakende theaterervaring die je blik op en houding tegenover geld in een heel nieuw daglicht kan zetten.
Virtual Reality (VR) is een dankbaar medium voor documentairemakers: het biedt immers een niet te evenaren ervaring die de kijker letterlijk in een ongekende realiteit dropt. Dit jaar selecteerde DOCVILLE drie korte documentaires die je onderdompelen in de realiteit zoals die was voor zwarten vroeger en nu.
Een van de grootste hedendaagse uitdagingen is hoe we als samenleving omgaan met artificiële intelligentie. Wie controleert de technologie en wie stelt de grenzen? Privacy dreigt te vervellen en Big Brother doemscenario’s tekenen zich af in een heel onzekere toekomst. Wie controleert deze technologie? Wat voor soort maatschappij willen we hiermee creëren? Een onrustwekkende technologische thriller over de verstrekkende mogelijkheden van artificiële intelligentie.
De vertoning van 01.04 wordt voorafgegaan door een introductie van de regisseur en artist in focus, Nick Broomfield
Decennialang zoomde bekroonde documentairemaker Nick Broomfield in op het leven van anderen, maar op zijn 70ste richt hij de camera op zichzelf en zijn familie. Zijn vader Maurice Broomfield was een succesvol fotograaf in het Engeland van de jaren ‘50 en ‘60. Dit pakkende portret van een vader-zoonrelatie is tegelijk een terugblik op de 20ste eeuw en de veranderende gezichtspunten van opeenvolgende generaties.
Propaganda is van alle tijden. Van muurschilderingen tot nazi-propaganda, van Alexander de Grote tot “fake news”. In een wervelende reis doorheen de tijd worden de strategieën achter propagandistische campagnes uit heden en verleden ontmaskerd. Niet alleen de propaganda tijdens cruciale historische gebeurtenissen, maar ook de kleinere verhalen die ons dagelijkse leven binnensluipen.
Het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) is het kloppende hart van de Vlaamse filmindustrie. De presentatie van het jaarverslag door intendant Erwin Provoost gaat dit jaar door op DOCVILLE.
De Alpen worden doorboord voor een nieuwe treintunnel, bergen in Californië worden letterlijk verzet voor de bouw van een stad, immense brokken prachtig Carrara-marmer worden uitgehouwen. Een visuele parel die met weidse, indrukwekkende shots de vraag stelt hoeveel aarde er nog moet plaatsmaken voor onze levensstijl.
Virtual Reality (VR) is een dankbaar medium voor documentairemakers: het biedt immers een niet te evenaren ervaring die de kijker letterlijk in een ongekende realiteit dropt. Dit jaar selecteerde DOCVILLE drie korte documentaires die je onderdompelen in de realiteit zoals die was voor zwarten vroeger en nu.
Decennialang zoomde bekroonde documentairemaker Nick Broomfield in op het leven van anderen, maar op zijn 70ste richt hij de camera op zichzelf en zijn familie. Zijn vader Maurice Broomfield was een succesvol fotograaf in het Engeland van de jaren ‘50 en ‘60. Dit pakkende portret van een vader-zoonrelatie is tegelijk een terugblik op de 20ste eeuw en de veranderende gezichtspunten van opeenvolgende generaties.
Professionele documentairemakers komen traditiegetrouw samen op de laatste dag van DOCVILLE voor de jaarlijkse Day of the Doc. Een boeiende round-up van de stand van zaken van de Vlaamse documentaire film georganiseerd door Flanders Doc.
“Is dat een oorlogsvliegtuig boven ons?” In de operatiekamer van het ziekenhuis in Ghouta, Syrië, is het een doodnormale vraag. Ondergronds werken de dokters dag en nacht door om gewonden te verzorgen. Creatief zijn is de boodschap, want de middelen zijn schaars. Ook het feit dat de manager een vrouw is, levert soms problemen op. Een terechte Oscargenomineerde documentaire.
Onze keuzes zijn niet zo rationeel als we denken, ook niet wanneer het over geld gaat. Onbewust spelen allerlei psychologische factoren mee bij elke beslissing. Professor Kahneman toont in zijn onderzoek aan dat deze keuzes misschien niet rationeel zijn, maar wel voorspelbare patronen volgen. Want als het niet de ratio is die ons leidt, wat dan wel?
Virtual Reality (VR) is een dankbaar medium voor documentairemakers: het biedt immers een niet te evenaren ervaring die de kijker letterlijk in een ongekende realiteit dropt. Dit jaar selecteerde DOCVILLE drie korte documentaires die je onderdompelen in de realiteit zoals die was voor zwarten vroeger en nu.
Rotjochies zijn het, hopeloze gevallen. Ze krijgen nog een allerlaatste kans. In Frankrijk probeert hulpverleenster Petra Knol hen nog een laatste keer op het rechte pad te brengen, maar problemen uit het verleden blijven aan de jongeren knagen… Een prachtig sereen portret van de worsteling van de jongeren met zichzelf en de wereld.
In de VS is hun aanhang onthutsend groot; creationisten die het scheppingsverhaal uit de Bijbel letterlijk nemen: de aarde is 6000 jaar oud, evolutie bestaat niet, fossielen zijn vervalst. Om hun visie te bewijzen wordt een megalomaan project uitgewerkt: een eigen ‘natuurhistorisch’ museum waarin getoond wordt dat dino’s gelijktijdig met de mens op aarde leefden en -bijgevolg- ook samen in de Ark van Noah zaten.
De bevreemdende wereld van magie en betovering doordringt het gewone leven in Brazzaville (Republiek Congo). Apostel Medard zorgt via uiteenlopende uitdrijvingsrituelen voor het lichaam én de ziel van zijn volgers. Deze broeierige fly-on-the-wall documentaire lokt de kijker steeds dieper in een chaotisch en intrigerend web, waar realiteit en magisch realisme hand in hand lijken te gaan.
Virtual Reality (VR) is een dankbaar medium voor documentairemakers: het biedt immers een niet te evenaren ervaring die de kijker letterlijk in een ongekende realiteit dropt. Dit jaar selecteerde DOCVILLE drie korte documentaires die je onderdompelen in de realiteit zoals die was voor zwarten vroeger en nu.
De vertoning van 02.04 wordt in het kader van Wereld Autisme Dag ingeleid door prof. Ilse Noens en gevolgd door een kort panelgesprek en een receptie.
De 13-jarige Japanse Naoki zegt geen woord. Hij heeft een bijzondere vorm van autisme waardoor hij niet in staat is te praten. Toch vindt hij een manier om te communiceren. Gebaseerd op zijn boek, neemt deze verrassende documentaire je mee op een fascinerende reis waarbij Naoki en vijf lotgenoten ontdekken wat autisme voor hen betekent.
Hatidze woont samen met haar bedlegerige moeder in een afgelegen bergdorpje in Noord-Macedonië. Ze is één van de laatste vrouwelijke wilde bijenjagers en leeft volgens de gulden regel: neem nooit meer van de bijen dan je nodig hebt. Die harmonie wordt verstoord wanneer op een dag Hussein en zijn luidruchtige familie neerstrijken in het dorp. Honeyland is een liefdevolle maar tegelijk een onheilspellende fabel over de frêle relatie tussen mens en natuur.
Zowel de zoon als de vader van filmmaker Irene Taylor Brodsky zijn doof. Waar zoon Jonas dankzij zijn implantaat openbloeit en Beethoven ontdekt, verliest vader Paul langzaamaan de grip op zijn geheugen. Kind, grootvader en Beethoven vormen een bijzonder trio, met levens verbonden door gemeenschappelijke doofheid en door onvoorwaardelijke liefde.
Elke documentairemaker droomt van het perfecte verhaal rond een droompersonage. Regisseur Ben Berman wreef dan ook in zijn handen toen hij hoorde van The Amazing Johnathan, een goochelaar met een terminale diagnose die toch blijft leven. Maar niets is wat het lijkt in deze intrigerende, doldwaze meta-documentaire over waarheid en illusies.
Elke documentairemaker droomt van het perfecte verhaal rond een droompersonage. Regisseur Ben Berman wreef dan ook in zijn handen toen hij hoorde van The Amazing Johnathan, een goochelaar met een terminale diagnose die toch blijft leven. Maar niets is wat het lijkt in deze intrigerende, doldwaze meta-documentaire over waarheid en illusies.
Beschikbaar op VRT.nu van 02.04 t.e.m. 01.05
In Pakistan staat de doodstraf op godslastering. Ervan beschuldigd worden is dan ook een halszaak. Dat ondervond ook Asia Bibi, een christelijk vrouw die na een discussie beschuldigd werd door haar collega's. Haar veroordeling zorgde voor een enorme verdeeldheid onder de Pakistaanse bevolking, met fervente voor- en tegenstanders van de blasfemie-wetten.
Uitgeklopte tanden, blauwe plekken, gebroken armen, bloedneuzen,... Jarenlang waren dat de trofeeën die met trots werden gedragen na een bezoek aan Action Park, het meest gevaarlijke attractiepark ter wereld. Een documentaire die zowel hilarisch als onthutsend is en toont hoe sterk de definitie van “zorgzaam ouderschap” sinds de jaren ‘80 is veranderd.