In Pursuit of SilencePatrick Shen

We worden voortdurend – al dan niet vrijwillig – omringd door geluid. Stilte wordt meer en meer een zeldzaam goed, of zelfs iets uit vervlogen tijden. Een contemplatieve film over de betekenis en het effect van (gebrek aan) stilte op de hedendaagse mens.

De avant-garde componist John Cage schreef in 1952 het stuk 4’33’’ waarbij de pianist zijn piano niet aanraakt en enkel het gekuch of de schuifelende voeten van het publiek het hoorbare geluid zijn. Het is één van de vele expressies van de impact van de stilte. Maar bestaat de pure stilte? Waarom gaan we ernaar op zoek? Of omgekeerd, waarom lopen we er net van weg?

In een trip rond de wereld verkennen we de geheime aard van de stilte - van de stilte in de afgelegen Amerikaanse wildernis over Japanse zen-kloosters naar de hallucinante afwezigheid van stilte in hedendaagse grootsteden, waar geluidshinder ongezond wordt en agressie en stress veroorzaakt. Er is immers geen enkel aspect van het menselijk bestaan waar geluid en zijn tegenhanger stilte geen invloed op hebben. 'In Pursuit of Silence' is een cinematografische luisterervaring, paradoxaal genoeg een verrassend muzikale film die je oren doet spitsen en je de tijd geeft om stil te staan bij stilte.

De vertoning van 5 mei wordt gevolgd door de DOCVILLE+ Sessie 'Het belang van stilte in een almaar luidruchtigere wereld?' Dit debat is gratis toegankelijk.
(Klik hier voor meer infoMaatschappij Ecologie Less is more

Vertoond op editie(s) 2016
Screened at edition(s) 2016

Info

REGIE Patrick Shen
VS
81 min.
Engels gesproken
Ondertiteling: Nederlands

Programmaonderdeel

Festival favorieten

credits
Regie

Patrick Shen

Producent

Patrick Shen, Andrew Brumme, Brandon Vedder

Productiehuis

Transcendental Media

Cinematografie

Patrick Shen, Brandon Vedder

Montage

Patrick Shen

Muziek

Alex Lu

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)