Stranger in ParadiseGuido Hendrikx

Wir Schaffen Das. Of niet? En aan welke voorwaarden en kosten? In een onthaalklas voor nieuwkomers vertolkt een leraar, een rol van Valentijn Dhaenens, de complexe houding van Europa ten opzichte van de vluchtelingencrisis. Stranger in Paradise is een niets ontziend filmessay over de manier waarop Europa omgaat met het geluksverlangen van de ander.

Op een eiland in de Middellandse zee, op de grens met fort Europe, neemt een groep vluchtelingen plaats in een onthaalklas waar een leraar (Valentijn Dhaenens) hen opwacht. Er ontspint zich een drieledig welkomstwoord: aanvankelijk afwijzend en ontnuchterend, nadien vol empathie en goede wil en tot slot komt hij op de proppen met complexe regels en onbegrijpelijke procedures waaraan ze moeten voldoen.

Op het snijvlak van documentaire en fictie onderzoekt ‘Stranger in Paradise’ de machtsverhouding tussen Europa en migranten. Wir Schaffen Das. Of toch niet? En aan welke voorwaarden en kosten? De botte maar intelligente aanpak van regisseur Guido Hendrikx is confronterend en doet denken aan ‘Enjoy Poverty: Episode III’ van Renzo Martens, dat destijds net als deze ‘Stranger in Paradise’, het Internationaal Documentaire Filmfestival Amsterdam opende.Vluchtelingencrisis

Vertoond op editie(s) 2017
Screened at edition(s) 2017

Info

REGIE Guido Hendrikx
Nederland
72 min.
Engels gesproken
Ondertiteling: Engels

Programmaonderdeel

Outside the dox

credits
Regie

Guido Hendrikx

Producent

Frank van den Engel

Productiehuis

Zeppers Film & TV

Cinematografie

Emo Weemhoff

Montage

Lot Rossmark

Muziek

Ella van der Woude, Juho Nurmela

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)