The Pervert's Guide to CinemaSophie Fiennes

De charismatische Sloveense filosoof Slavoj Žižek ontpopt zich als overdonderende maar meesterlijke gids in deze uiterst originele kijk op de grote films uit de filmgeschiedenis. Waarom hebben de vogels in 'The Birds' het gemunt op de blonde Novak? En waar komt de mystery man in 'Lost Highway' vandaan? Is cinema een Freudiaanse uitschuiver waarbij de kijker zijn perversie botviert? Een unieke rondreis door de filmgeschiedenis.

In zijn eigen sappige Engelse accent analyseert Slavoj Zizek beroemde scènes uit onder meer The Conversation, The Great Dictator en The Matrix. Niet toevallig stoot Zizek vaak ook op films van Alfred Hitchcock en David Lynch, beide invloedrijke filmmakers waarbij de psychoanalyse nooit veraf is. Zizek brengt zijn argumenten vanuit minutieus nagebouwde setdecors en doet dat zo vanzelfsprekend, zo overtuigend en zo razendsnel, dat de kijker na afloop duizelt. In welke mate kennen filmmakers de on(der)bewuste component van hun eigen creativiteit? En in welke mate draagt deze component bij tot het succes van de films? The Pervert’s Guide to Cinema biedt een verfrissende, verrassende blik op cinema en wat dat met ons als kijker doet. Verplichte kost voor elke filmliefhebber!


Deze film maakt deel uit van het programmaonderdeel...

Focus op Filosofie

Geen enkel woord straalt een mooiere ambitie uit dan wijsbegeerte. Het begeren van wijsheid. Filosofie gaat de omvattende studie aan van wat de betekenis is van de meest universele aspecten van het bestaan en hoe het zit met de geldigheid van ons denken hierover. Dit zijn geen ver-van-mijn-bed onderwerpen voor stoffige professoren, maar vragen die een reële link hebben met ons dagelijkse leven, nu en in de toekomst. Laat het aan DOCVILLE om hierover bijzondere documentaires te vinden die je begeesterd achterlaten.Filosofie Kunst

Vertoningen
Koop je ticket

Filminfo

REGIE Sophie Fiennes
VK, Nederland, Oostenrijk
2006 150 min.
Engels gesproken
Geen ondertiteling


Programmaonderdeel

Focus op Filosofie

credits
Regie

Sophie Fiennes

Script

Slavoj Zizek

Productiehuis

P Guide Productions

Cinematografie

Remko Schnorr

Montage

Sophie Fiennes, Marek Kralovsky

Muziek

Brian Eno

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)