We Come as FriendsHubert Sauper

Een zinderende en overweldigende documentaire over de globalisering in een mythisch aandoend land, Zuid-Soedan. Oscargenomineerde filmmaker Hubert Sauper ging op onderzoek met een piepklein vliegtuigje en registreert onthutsende verhalen, die je soms van je stoel doen vallen.

Met een onooglijk zelfgebouwd vliegtuigje dringt filmmaker Hubert Sauper (‘Darwin’s Nightmare’) binnen in Zuid-Soedan. Een redelijk onbekend land dat er uitziet als een mix van ‘Out of Africa’ en een Tarzan film. De decennialange burgeroorlog heeft elke modernisering tegengehouden. Door het gebrek aan wegen verplaats je je met een vliegtuigje en de stammen wonen in hutten van leem en stro. Zuid-Soedan is een nog onontgonnen planeet voor kapitalistische ontdekkingsreizigers: een ongerept gebied vol grondstoffen en oneindige vruchtbare grond, met ‘onwetende’ locals als enige belemmering.

In deze arena lijkt alles op bijna surreële wijze samen te komen. Analfabete krijgers die decennialang hun geboortegrond hebben verdedigd, ondertekenen contracten waarmee ze die voor altijd kwijt zijn. Chinezen bouwen glanzende high-tech compounds voor de oliewinning en dumpen al hun afval gewoon meteen buiten het hek. Lokale politici die hun land de modernisering in willen jagen en buitenlandse ondernemers, politici en missionarissen die ze daar graag bij willen ‘helpen’. Hier is economische globalisering in al zijn naaktheid en rauwheid te zien en te proeven. Sauper kreeg voor zijn vorige onthutsende documentaire “Darwin’s Nightmare” een Oscarnominatie en ook ‘We Come as Friends’ viel reeds in de prijzen op het Filmfestival van Berlijn en Sundance Filmfestival.Afrika Visueel Verbluffend

Vertoond op editie(s) 2016
Screened at edition(s) 2016

Info

REGIE Hubert Sauper
Frankrijk, Oostenrijk
110 min.
Arabisch, Chinees gesproken
Ondertiteling: Nederlands

Programmaonderdeel

Festival favorieten

credits
Regie

Hubert Sauper

Producent

Hubert Sauper, Gabriele Kranzelbinder

Productiehuis

Adelante Films, KGP Kranzelbinder Gabriele Production

Cinematografie

Hubert Sauper

Montage

Hubert Sauper, Cathie Dambel, Denise Vindevogel

Muziek

Slim Twig

Contactgegevens
Bekijk Contact info
(en screener)
(beschikbaar vanaf 20.03)